0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Maneviyat Mevsimi Üç Aylar

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Maneviyat Mevsimi Üç Aylar
Moderator


4254 Mesaj -
Maneviyat Mevsimi Üç Aylar

Zaman, bize verilen en büyük nimetlerden biri. Gece ve gündüz ALLAH'ýn tecellilerini bize hatýrlatan iki münadi. Gece ile gündüzün nimetlerinden faydalanmanýn zirve imkânlarýnýn sunulduðu bazý mevsimler vardýr. Bunlarýn baþýnda üç aylar gelmektedir.

Üç aylarda bulunan kandil geceleri, gecenin Rabbani tecellilere ayna oluþ sýrrýnýn en güzel bir yansýmasýdýr. "Geceyi ihya etme"nin "gündüz tutulan oruç"la birleþtiði bu mübarek gün ve geceler, zamaný deðerlendirmek, ömrü boþa geçirmemek için de bir terazidir.

Üç aylar, Ýslâm'ýn mübarek saydýðý hicrî kamerî aylardan recep, þaban ve ramazan aylarýdýr. Recep ayýnda, regaip ve mi'râç, þaban ayýnda berat; ramazan ayýnda ise kadir gibi dört ayrý mübarek gece bulunmaktadýr. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), bu aylarda daha çok ibadet eder ve: "ALLAHým! Recep ve þabaný hakkýmýzda mübarek kýl, bizi ramazana kavuþtur." (Ahmet b. Hanbel, Müsned, I, 259) diye dua ederdi.

Hz. Aiþe, Rasûlüllah (s.a.s.)'ýn bu aydaki orucu hakkýnda þöyle der: "Þaban ayýndaki kadar çok oruçlu olduðu bir ay görmedim." (Tecrid, VI, 295)

Recep ayýnýn ilk cuma gecesi olan Regaip Kandili, ALLAH Teâlâ'nýn kullarýna bol bol baðýþta bulunduðu, az ibadetlerine karþýlýk çok ecir verdiði bir raðbet gecesidir.

"Regaip" kelime olarak raðbet olunan þey ve büyük ikram anlamýna gelmektedir.

Raðbet nedir?

Ýstek, arzu ve beðenme.

Ýnsan raðbet ettiði deðerlere göre raðbet görür.

Ýçtiði kaynaðýn berraklýðýna göre berrak sözler söyler.

Mevlânâ "Nereye gidiyorsun sen; iþte O'sun sen" der.

Vahye râm olan vahiyden bahis açar.

Kur'an'a giden ayetten, hac-giden Kâbe'den Medine'den dem vurur.

Kötülüðe raðbet eden de kötüye vurgu yapar.

Kýsaca raðbet ettiðini heceler insanoðlu.

Raðbet, insanlýk tarihinin özetidir aslýnda. Hakký duyanlarve duymayanlar. Duyduklarý halde kulak verenler ve vermeyenler.

Raðbetini ucuz bahanelere yöneltenler; raðbetini baki bir ebediyet yolunda sabrýn ve iradenin iklimine sevk edenler.

Peygamberler tarihi raðbet edenler ile raðbet görenlerin hikâyesidir.

Nuh'un çaðrýsýna evet diyenlerin raðbeti ile hayýr diyenlerin raðbeti.

Hz. Musa'nýn sabýrlý davetine raðbet edip denizi onunla geçen, geçtik ten sonraki davetine ise raðbet etmeyenlerin öyküsü.

Efendimizin (s.a.s.) ganimet daðýlým zamanýna raðbet edip,Tebük'te mücadele çaðrýsýna hayýr diyen münafýklarýn raðbeti.

Rabbinin burhaný sayesinde harama raðbet etmeyen Yusuf'un (a.s.) raðbeti de bir raðbet.

"Bir elime ayý bir elime güne-þi verseniz yine davamdan vazgeçmem" diyen Hz. Peygamberin dünyalýk tekliflere raðbet et-memesi de bir raðbet.

Raðbeti tartacak terazilerden biri de þu ayetlerdir:

"Ey iman edenler! ALLAH veResulü size hayat verecek hakikatlere sizi davet ettiðinde ona icabet edin." (Enfal, 24)

"Eðer onlar ALLAH ve Resûlü-nün kendilerine verdiðine razý olup, "ALLAH bize yeter, yakýnda bize ALLAH da lütfundan verecek,Resûlü de. Biz yalnýz ALLAH'a raðbet edenleriz" deselerdi (daha iyi olurdu)." (Tevbe, 59) "Boþ kaldýn mý hemen (baþka) iþe koyul ve yalnýz Rabbine raðbet edipO'na yönel. (Ýnþirah, 7-8)

Raðbeti tartan baþka bir te-razi de "Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden deðildir." hadis-i þerifidir.

Üç aylar ne ifade eder bizim için?

Üç aylar ile olan arkadaþlýðýmýzda hayatýmýzda neye raðbet ettiðimizi sorgulamalýyýz.

Ülkemizde tarihten bugüne üç aylar sevgisi hep canlý kalmýþtýr. Ýbn Batuta Anadolu'nun muhtelif merkezlerini ziyareti sýrasýnda dinî hayatýn çeþitli görünümlerini anlatýrken cuma günleri, kandil geceleri, üç aylar ve bilhassa ramazan ayý vb. gün ve gecelerin nasýl büyük bir istek ve heyecanla deðerlendirildiðini ortaya koyuyor. (Ýbn Batuta'yý þaþýr-tan Misafirperverlik, Diyanet Aylýk s. 122)

Tarihte olduðu gibi bugünde toplumlumuz yediden yetmiþe üç aylar geldiðinde hayatý-na olumlu anlamda yeni bir istikamet vermektedir.

Üç aylar kalplerimizin manevî doyum ve duyum mevsimidir. Takva, ihlâs, muhasebe, yakîn, marufa sabýr, masiyete direnme vb. deðerler üç aylarda benliðimize yeniden dolar, âdeta tazeleniriz.

Üç aylar, keþkelerin öðütülüp iradî baþlangýçlarýn yapýldýðý anlardýr.

Gidiþimiz, dönüþümüzün haritasýdýr. Bakmasýný bilen, yürüyüþümüzün kafiyesinden varýþ hýzýmýzý tayin edebilir.

Hz. Peygamber (s.a.s.) þöyle buyurmuþtur: "Ýyi arkadaþla kötü arkadaþýn misali, misk taþýyanla körük çeken insanlar gibidir.Misk sahibi yasana kokusundan verir veya sen ondan satýn alýrsýn.Körüðe gelince; ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alýrsýn." (Buhari, Büyü, 38)

Ne güzeldir üç aylardan misk devþirmek takva libasýmýza..

Üç sýrdaþ ile on iki aylýk uzun seyahatimizi kýsa eylemek. Yorucu yokuþlarý düz eylemek.

Üç sadýk yâran ile yâre olan hasretimizi daha bir dillendirmek.

Zikrimizi onlarýn zikriyle, fikrimizi onlarýn fikriyle tazelemek.

Kaybolan umudumuzu gürül gürül kulaðýmýza okuduklarý reca âyetleriyle yeniden gün ýþýðýna çýkarmak.

Üç aylar Hakkýn rahmetine bir sergidir. Mevlânâ ne güzel der.

"O'ndan iste, baþkasýndan bir þey umma. Suyu deryada ara,ýrmakta deðil. Baþkasýndan da istesen ihsan eden Hakk'týr. Onun elini cömertliðe meylettiren de O'dur. (Mesnevi, IV/1203)

Sadece ritüel kalýplarda üç aylarý geçirmek deðil, üç aylar sonrasýnda bize kifâyet edecek ilim irfaný da amele yoldaþ kýlarak biriktirebilmek.

Neden oruç tutuyoruz, niçin regâib? Neden berat, neden miraç?

Okumadan, dinlemeden,araþtýrmadan ucuz bir idrake müþteri olmamalýyýz.

Regaip dendiði anda hemen recep ayý ile yüz yüze geliyoruz.Recep dendi mi, þaban, o akla gelince de ramazaný hatýrlýyoruz.

Recep ayý nedir? Ona Efendimiz nasýl bir anlam yüklemiþtir?

Bu ay içinde bizi bekleyen sürpriz saadet anlarý nelerdir? Hangi hikmet bizi sahura kaldýrýp nafile bir oruç için akþama kadar haramlardan bizi uzak tutuyor? Neden binlerce insan teravih namazýna koþuyor? Kandil gecesini sair akþamlardan ayýran vasýf nedir?

Receb'e raðbetimiz deðil midir bizi Regaip Kandili'nin iman nurundan ýþýk devþirmeye yönelten sebep?

Recep ayýný da sair aylarý da yaratan Rabbimize olan raðbetimiz ve yöneliþimiz deðil mi bizi regaibin hediyelerini feyizlerini almaya sevk eden?

"Bu þeb fahru'l-leyâlî leyle-ipâk-i Regâibdir

Bu þeb takdîse þâyân bir þeb-i âl-i merâtibtir."

diyen þair, acaba varacaðý hangi mertebeye basamak olarak Regaip Gecesi'ni seçmiþtir.

Nedir bir müminin mertebeleri geçip de karar kýlacaðý ideal durak?

Dünyada þöhret, makam,mevki mi, yoksa dünyada yansýmasý iman olan ALLAH'ýn rýzasýnakavuþmak samimiyeti mi?

"ALLAH, mümin erkeklere ve mümin kadýnlara, içinde ebedî kalmak üzere altýndan ýrmaklar akan cennetler ve Adn cennetlerinde güzel meskenler vaat etti.ALLAH'ýn rýzasý ise hepsinden büyüktür. Ýþte büyük kurtuluþ da budur." (Tevbe, 72) ayetinde vaat edilen büyük hedefe koþan kiþi,regaibi de, beratý da miracý da Kadir Gecesi'ni de bu yüksek ideal uðrunda deðerlendirecektir. Sair zamanlarda istediðinden daha fazla bu gecelerde rýzayý düþleyecek, rýzaya eðilecek, baþkalarýnýn istifadesi için daha bir fedakâr olacaktýr.

Zira bu gecelerin rahmetine,feyzine imaný tatmýþ olanlardan daha çok, iman gibi bir lezzeti duyamayan, evinde iþyerinde sokaðýnda mahallesinde Ku'ran'ýn,namazýn, orucun hazzýný misafir edemeyenler muhtaçtýr.

Üç aylara raðbetimiz bu aylardan habersiz olanlara onlarý ulaþtýrma þevkimizden de kaynaklanmaktadýr.

Ýyiliði emretmek kötülüðü hayatýmýzdan uzaklaþtýrmak, nezih imkânlardan herkesin istifadesini düþünmek demektir de ayný zamanda.

Ýman paylaþýlmasý en lüzumlu imkân olduðuna göre sahip olduðumuz güzelliklerin baþkalarýna bir örneklik olarak sunulmasý, en sade temsillerle takdimi bize düþmektedir. Regaibi sevmek ama sadece kendi kemâl âtýmýz için deðil, beratý benimsemek;ama sadece þahsî affýmýz için deðil, miracý sevmek ama sadece kendi kulluðumuzla yüceliklere ermek için deðil, Kadir Gecesi'ni sevmek ama sadece kendi ibadetimizle Kur'anýn feyzine varmak için deðil.

Güzellikler paylaþýldýkça çoðalýr. Üç aylarda deðiþik usul ve üslûplarla bir þekilde bu aylarýn ruhaniyetini insanlýða ilâhî bir ziyafet olarak armaðan edebilmeliyiz.

Mübarek gün ve geceler üç aylarýn künhüne vakýf olmak için ecdadýmýzýn bu vadide ortaya koyduðu aþk terennümlerinden oluþan büyük mirasýn izini sürmek gerekiyor.

Üç aylarý görmek, kelebeklerin ateþe daldýðý gibi nisyana, gaflete dalýþ dakikalarýmýzda, ensemizde, önümüzde bizi ateþe koþmaktan kurtarmaya çalýþan Efendimizin þefkatli elini görmek demektir.

Üç aylar, gençler için baþarýya giden yolu ibadet refleksleriyle tezyin etmede keskin bir viraj...

Büyük zaferlere vurgu yaparken küçük tedrici mihnetlerin kýlavuzluðundan da nasiplendirmeliyiz çocuklarýmýzý.

Üç aylarda mütevazý baþlangýçlarla yevmiyelik kazanýlan baþarý þuurunun ramazanda bir ay boyunca tekrarlanmasý, yýl boyu elde edilecek zafer özgüveni için fevkalâde güçlü bir referans olacaktýr.

Modernleþtikçe yalnýzlaþan,imkânlarý arttýkça ruhi hijyenini kaybeden günümüz nesilleri için üç aylara serpiþtirilen bu eðitim önemlidir.

Hz. Ali (r.a.) mescidleri kan-dillerle aydýnlatan Hz. Ömer için"Mescitlerimizi aydýnlattýðý gibi ALLAH da onun kabrini aydýnlatsýn" diye dua etmiþtir. (Ýbn AsâkirXLIV, 80)

Üç aylarda maddî aydýnlýðý tamamlar mahiyette camilerimizi, mescitlerimizi, halký aydýnlatma onlara rehberlik etme imkâný olarak iyi deðerlendirelim.

Tatil mevsimine denk gelen üç aylar içinde geleceðin büyükleri olan çocuklarýmýz camilerde Kur'an ile tanýþsýnlar. Kendi öz benliklerini, Kur'an'ý hecelerken,Efendimizi anarken keþfetsinler. Salât ü selâmlar ile kandillerde kâinata "Iþýk saçan bir kandil"aglaAhzâb, 45-46) olan peygamberlerine saygýlarýný ifade etsinler.

Ve dua.. Ellerimiz üç aylarda duaya kalksýn.. Tevekkülümüzü duaya devam, duada istikrar ile sýnayalým... Duanýn gücünü keþfedelim. Bütün âlemlerin ihtiyacýný gören, herkese nimetini sebil eden Rabbimizin bizim niyazlarýmýzý samimi dileklerimizi de duyacaðý þuurunu yenileyelim.

Elest bezminde bizimle konuþan, bize deðer veren Rabbimizle dualarýmýzda hasbi hal edelim.Zira O, bizim sesimizi duymak istiyor.

Periþan hallerimizden ötürü özür dileyelim. Islah dolu zamanlara ulaþmak için güç ve kuvvet isteyelim. Birlik ve dirliðimizin daimi olmasý için açalým ellerimizi Rabbimize.

Not: Bu yazý, Diyanet Aylýk Dergi 2005 Aðustos sayýsýnda yayýnlanmýþtýr

Gönderen: 15.06.2010 - 20:53
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1176 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
VuSlaT_ZaMbaK (40), HAMAS (41), cilekesh (34), Umuda_Dogru (35), muhammed yakub (53), -selenay- (38), kiciman (53), -Dushi- (37), melike_ (44), 271277sedat (47), katade_58 (42), samimikul (52), sansarselim (39), omerbicak (47), rajaahmet (48), BETÜL SULTAN (44), Toprakkiz (38), perteviyat (54), azra aksu (51), esiir (47), eminem (44), cihann4 (41), merve987 (38), ceylan (43), byberk (39), mehmetaliakti (45), serkanberber20 (50), FTK (38), p.celik (39), keklik (38), nazan (38), GREY (54), ketcapm (39), faruk1987 (37), semanurnl (54)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.62240 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.