0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri...

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri...
919 Mesaj -
Tarihte Türk-Ermeni Ýliþkileri

Bugün Ermenilerin öne sürdükleri sözde soykýrým senaryosunun temeli Doðu Anadolu topraklarýnýn Ermeni anayurdu olduðu iddiasýna dayanmaktadýr. Buna senaryoya göre Türkler, Ermeni topraklarýný iþgal etmiþler ve her zaman zulmetmiþlerdir. Ancak Türk-Ermeni ortak tarihini incelemek bu iddialarýn tamamen asýlsýz olduðunu delilleriyle ortaya koymaktadýr. Üstelik Ermeni halkýnýn da 1. Dünya Savaþý'na kadar böyle bir iddiasý olmamýþtýr

Türkiye içinde bulunduðu jeopolitik ve jeostratejik konum dolayýsýyla tüm dünyanýn dikkatini çeken bir ülkedir. Asya ve Avrupa kýtalarý arasýnda bir köprüdür, Karadeniz'i Akdeniz'e baðlayan boðazlara sahiptir, Ortaasya, Ortadoðu ve Kafkasya'daki doðal enerji kaynaklarýnýn kesiþtiði bir noktadadýr. Geçmiþte Osmanlý Ýmparatorluðu, günümüzde ise Türkiye Cumhuriyeti bu kritik konumu nedeniyle çeþitli ülkelerin ilgi alaný olmuþ, plan ve entrikalarýn hedefi haline gelmiþtir. Türkiye üzerindeki planlarýný uygulamak isteyen ülkeler, bu hedeflerine ulaþmak için türlü yollara baþvurmuþlardýr. Osmanlý imparatorluðu içinde huzur içinde yaþayan azýnlýklarý yönetim aleyhinde kýþkýrtmýþ, kendi hedeflerini gerçekleþtirmek için onlarý kullanmýþlardýr. Ermeniler de bu halklardan biridir. Özellikle de Rusya ve Ýngiltere Ermenileri kendi hedefleri uðrunda bir piyon gibi kullanmýþlardýr


Senaryonun Baþlangýcý

Ancak asýrlardýr süregelen Türk-Ermeni iliþkilerini, sadece 1. Dünya Savaþý yýllarýndaki kýsa dönem çerçevesinde deðerlendirmek çok saðlýklý olmaz. Çünkü Ermenilerle Türklerin dostluklarý bin yýl öncesine kadar uzanmaktadýr.

Bugün Ermenilerin öne sürdükleri sözde soykýrým senaryosunun temeli Doðu Anadolu topraklarýnýn Ermeni anayurdu olduðu iddiasýna dayanmaktadýr. Bu senaryoya göre Türkler, Selçuklular ve Osmanlýlar ile baþlayarak Ermeni topraklarýný iþgal etmiþler ve her zaman zulmetmiþlerdir. Hatta bu zulüm hala devam etmektedir. Ancak Türk-Ermeni ortak tarihini incelemek bu iddialarýn tamamen asýlsýz olduðunu delilleriyle ortaya koymaktadýr. Üstelik Ermeni halkýnýn da 1. Dünya Savaþý'na kadar böyle bir iddiasý olmamýþtýr. Öncelikle, Doðu Anadolu topraklarýnýn Ermeni anayurdu olduðu iddiasý tarihi gerçekleri yansýtmamaktadýr. Ermenilerin bir zamanlar toplu olarak oturduklarý bölge tarihin kaydettiði dönemlerde MÖ 521'den 344'e kadar bir Pers vilâyeti, 344'den 215'e kadar Makedonya Ýmparatorluðunun bir parçasý, daha sonra sýrasýyla Selefkitlere tâbi bir vilâyet, Roma Ýmparatorluðu ile Partlar arasýnda sýk sýk el deðiþtiren bir bölge, Sasani vilâyeti, daha sonra da bir Bizans vilâyeti olmuþtur. Bu topraklarýn 7. yüzyýl sonlarýndan itibaren sahibi Emevilerdir. Onlardan sonra 10. yüzyýl sonlarýna kadar Abbasilerin elinde kalmýþ, 10. yüzyýlýn sonlarýna doðru Anadolu'nun tamamýna Bizans Ýmparatorluðu yeniden hakim olmuþtur. 10, yüzyýldan itibaren de bölgeye Türkler gelmiþlerdir. Ermeniler çok eski tarihlerden beri bölgede varlýðý devam eden, medeni ve kadim bir millettir. Ancak tarih boyunca çeþitli egemenlikler altýnda yaþamýþ, hiçbir zaman baðýmsýz ve sürekli bir devlete sahip olamamýþlardýr. Dolayýsýyla Doðu Anadolu'nun bir Ermeni anayurdu olduðu iddiasý gerçeklerle örtüþmemektedir.


Gerçek Zulmü Bizans Yaptý

Ermeniler en büyük zulmü Bizans Ýmparatorluðunun yönetimi altýnda yaþarken görmüþlerdir. Bu konu ile tarihçiler tarafýndan da sýkça dile getirilmiþtir. Ünlü Ermeni tarihçisi ve ayný zamanda Urfalý olan Mateos halkýn buralardan sürüldüðünü, evlerinden zorla çýkarýldýklarýný ifade etmektedir. Mateos "Ýki yýl sonra (993-994) büyük Roma dükü, büyük bir ordu ile beraber Ermenilere karþý yürüdü, Hristiyanlarýn üzerine atýlýp onlarý kýlýçtan geçirdi ve esaret altýna aldý. O, zehirli bir yýlan gibi her yere ölüm götürdü ve böylelikle, dinsiz milletlerin yerini tutmuþ oldu" sözleriyle Bizanslýlarýn Ermeni halkýna karþý uyguladýðý þiddeti dile getirmiþtir.

Ermeniler, Osmanlý Devleti'nin ilk kuruluþ yýllarýnda bazý küçük devlet ve beyliklere baðlý bir þekilde hayatlarýný devam ettirmiþlerdir. Osmanlýlarla ilk iliþkileri ise Osman Gazi döneminde baþlamýþtýr. Osman Gazi 1324 yýlýnda Bursa'yý merkez yaptýktan sonra, Kütahya'da yaþayan Ermenileri ve ruhani reislerini buraya nakletmiþtir. Bu güçlü iliþki Osmanlý Ýmparatorluðunun son dönemlerine kadar hiçbir kesintiye uðramadan devam etmiþtir. Özellikle de Fatih Sultan Mehmet'in 1453 yýlýnda Ýstanbul'u almasýyla baþlayan dönem, Ermeniler için adeta bir altýn çað olmuþtur


Osmanlý Hoþgörüsü

Fatih Sultan Mehmet kendi talebi ile Ermenilerin Bursa'daki ruhani reisi Hovakim'i Ýstanbul'a getirtmiþ, Rum Patrikliði'nin yanýnda, bir de Ermeni Patrikliði'ni 1461'de kurdurmuþtur. Patrik, padiþahýn fermanýyla Ermeni cemaatinin lideri ilan edilmiþ ve Ermeniler tamamen onun yönetimine býrakýlmýþtýr. Bu dönemden sonra çeþitli ülkelerden Ýstanbul'a büyük bir Ermeni göçü yaþanmýþ, Ýstanbul'da güçlü bir Ermeni topluluðu oluþmuþtur. Yavuz Sultan Selim'in Güney Kafkasya ve Doðu Anadolu'yu fethetmesiyle birlikte, buradaki Ermeniler de Ýstanbul'daki cemaatin bünyesine dahil olmuþ, Ýstanbul Patrikliði'ne baðlanmýþlardýr. Osmanlý yönetimi boyunca Ermeniler dinsel, siyasal, ekonomik ve kültürel açýdan çok büyük bir özgürlük yaþamýþlardýr.

Bu büyük hoþgörü ve iyi niyet Fatih Sultan Mehmet'ten sonra da devam etmiþtir. Diðer gayrimüslim topluluklarýn olduðu gibi, Ermenilerin de dini ve toplumsal iþlerine kesinlikle karýþýlmamýþtýr. Ermeniler gerek yönetimde, gerek sanat alanýnda, gerekse ticari hayatta çok önemli bir yer edinmiþler ve toplumun en müreffeh sýnýfý haline gelmiþlerdir. Osmanlý Devleti'ne sadakatleri, güvenilir olmalarý, iyi niyetli tavýrlarý, Türk adetlerini benimsemeleri, hatta iyi Türkçe konuþmalarý, Ermenilerin devlete ait resmi veya özel iþlere atanmalarýna sebep olmuþtur. Ermenilerin Osmanlý yönetiminden memnuniyetleri geçtiðimiz yýl, yani Osmanlý'nýn 700. kuruluþ yýlýnda, Ýstanbul Ermeni Patrikhanesi 538. doðum günü kutlanýrken de çeþitli þekillerde ifade edilmiþtir

Resim altý Osmanlý Ýmparatorluðunda gayri müslim topluluklarýn olduðu gibi, Ermenilerin de dini ve toplumsal iþlerine kesinlikle karýþýlmamýþtýr. Ermeniler gerek yönetimde, gerek sanat alanýnda, gerekse ticari hayatta çok önemli bir yer edinmiþler ve toplumun en müreffeh sýnýfý haline gelmiþlerdir.

sevgi saygý ve dua ile


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son vehbi70 tarafından, 29.03.2006 - 19:04 tarihinde.
Gönderen: 29.03.2006 - 19:02
Bu Mesaji Bildir   vehbi70 üyenin diger mesajlarini ara vehbi70 üyenin Profiline bak vehbi70 üyeye özel mesaj gönder vehbi70 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1678 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
neco64 (56), hilas (49), nkayan (60), elifgirl (43), esenceliömer (46), o.z.k.a.n (47), TILSIMLI52 (47), türkoðlutü.. (61), allim (52), WebmasteR (43), gültekingumus (54), Nevnihal_17 (36), niyaziterzio&et.. (56), nurse_61 (39), yilmaz.s (54), bahadirb (35), hacisa (61), oguzhan01 (44), tarik tufan (40), hatiice (40), veli1975 (49), alpaslan (59), emre2500 (52), turquaz (38), neseliukala (52), yildirimlar (47), catlaak (50), islamgulu (38), belinay (47), delikarabekir (41), raydin (59), dünya (47), hasimbilgic (56), TalhaahmeT (51), tubis (38), cananuluocak (38), tufan_07 (39), huzur_u mah&tho.. (46), Ekrem (46), dilyar56 (52), habibe1994 (54), sevdim_gerisi_y.. (38), sadece_sen (37)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.88878 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.