0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » HADİS / SÜNNET » İslam Kardeşliği Ne Gerektirir?

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
KaLBeNuR su an offline KaLBeNuR  
İslam Kardeşliği Ne Gerektirir?
1686 Mesaj -
Müslüman müslümanýn kardeþidir. Ona zulmetmez, onu (düþmanýna) teslim etmez. Kim, (mümin) kardeþinin bir ihtiyacýný giderirse Allah da onun bir ihtiyacýný giderir. Kim müslümaný bir sýkýntýdan kurtarýrsa, bu sebeple Allah da onu kýyamet günü sýkýntýlarýnýn birinden kurtarýr. Kim bir müslümanýaglan kusurunu) örterse, Allah da Kýyamet günü onu(n kusurunu) örter.

Buhârî, Mezâlim, 3; Müslim, Birr, 58.




Müslüman barýþ, selamet ve esenlik davetini kabul ederek Allah'ýn korumasý altýna giren kiþidir. Ýslam, "es-Selam" olana, her þeyi selamette kýlana teslim olmak, kendini insana þah damarýndan yakýn olana (Kaf 50;16) emanet etmektir. Müslüman, iradesini Allah'ýn iradesi içinde eriterek O'na yaklaþtýðý ölçüde haksýzlýktan, zulümden, bencillikten, mütecessis ve mütekebbir olmaktan uzaklaþacak, Peygamberin sunduklarýna sarýldýðý ölçüde O'na yakýnlaþacaktýr. Hakk'a giden yolun yalnýz aþýlamayacaðýnýn, daimî uzletin marazî olduðunun bilinciyle halkla, Hakk'ýn razý olacaðý bir birliktelik gerçekleþtirecektir. Bu Hadis-i Þerifte bir müslümanýn diðer müslümanla iliþkisinin temel dayanaklarý sunulmaktadýr.

Mü'minlerin birbirleriyle kardeþ ilan edilmesi hem Kur'an-ý Kerim'de ( Hucurat 49; 10) hem de hadislerde vurgulanmýþtýr. Bu kardeþlik, varlýk sebebini ayný dine mensup olmaktan alarak köle-efendi, zengin-fakir, siyah-beyaz, kadýn-erkek ayrýmý yapmadan, etnik ve kültürel farklýlýklarý ayrýlýk vesilesi deðil, renklendirici unsurlar olarak görmeyi gerektiren toplumsal bir bað oluþturur. Bu baðýn gücü öylesine kuþatýcýdýr ki, Ýslam toplumuyla uzlaþý içine girmiþ zimmîler ve muahedleri de kapsamýna alýr. Bu baðlamda mü'minler kardeþçe yaþamanýn tüm sorumluluklarýný yerine getirmekle yükümlüdür. Dünyada haksýzlýðýn engellenmesine, temel insan hak ve hürriyetlerinin tesisine katkýda bulunmak, ülke içerisinde ise bunlara ek olarak mü'min kardeþler arasýndaki anlaþmazlýklarý adaletle çözüme kavuþturmak, haksýzlýkta ýsrar edenlere karþý haklýnýn yanýnda yer almakla yükümlüdürler. (Kur'an Yolu; c.5, s.93)

Din kardeþi olmak didiþmeyi deðil dayanýþmayý, aldatmayý deðil paylaþmayý, umursamazlýðý deðil diðergâm olmayý gerektirir. Size, dünyanýn neresinde olursanýz olun köklerinizi hatýrlatýr. Damar damar çekilirsiniz kendisinden neþet ettiðiniz köklere doðru. Kopamaz kaybolamazsýnýz. Kardeþlik duygusunu korumak sizi kaoslardan kurtarýr, yitip gitmezsiniz. Hayata tutunur, yeni baþlangýçlar dokursunuz gönül tezgahýnýzda. Kendinizi bir topluma ait hissederek gel geç hevesler peþinde koþmazsýnýz. Bu nedenledir ki Kur'an ve Sünnet müslüman kimliðini inþa ederken kardeþlik vurgusuna ayrý bir önem verir. Dinin öngördüðü kardeþlik anlayýþý bihakkýn hayata geçirildiðinde genç yaþlý tüm insanlar kendisine toplumda bir yer bulacak böylece baþkalarýnýn onayýna ihtiyaç hissetmeden, onay görmeyen baðlýlýklara sarýlmayacaktýr.

Toplumu besleyen ana damarlardan biridir kardeþçe yaþama ilkesi. "Müslüman müslümana zulmetmez, onu düþmana teslim etmez" ifadesi, ihaneti, arkadan vurmayý kiþisel çýkarý toplum menfaatinin önüne geçirmeyi yasaklayan, maddî-manevî her türlü zulmü, haksýzlýðý önce zihinlerden sonra da yaþantýlardan kazýma çabasýný gösteren bir ifadedir. Toplumsal huzuru dinamitleyecek hiçbir giriþimin onaylanamayacaðýnýn bildirgesidir ayný zamanda. Müslüman'ýn, müslüman olmasýnýn doðal sonucu olarak zihninde böyle çarpýk bir düþünceye yer olamayacaðýnýn ilanýdýr. Mü'mini "Kendisi için arzu ettiðini din kardeþi için de arzu etme"aglaBuhari, Ýman 7) düsturuna taþýmada kýlavuzluk yapacak kriterdir.

Bu hadiste, kardeþ olmanýn hayatý ve iliþkilerin tüm boyutunu kuþatan yönüne sorumluluk eksenli bir perspektif kazandýrýldýðýný da görmekteyiz. Birbirinden haberdar ve birbirine duyarlý insanlardan oluþan bir toplum modeli sunulmaktadýr. Bu açýdan bakýldýðýnda sýkýntýlarýn, biz onlardan kurtulmak için boðuþup dururken, fark edemeyeceðimiz bir þekilde hayatýn anlamýný sunduðunu düþünmek mümkün. Ýster maddî ister manevî boyutta olsun sýkýntýlar, onu yaþayanla ona þahit olan için sýnanma sürecidir aslýnda. Sýkýntýyý yaþayan için sabýrla direnebilme, sýkýntýya þahit olan için ise yardýma ihtiyacý olana destek elini uzatabilme kabiliyetinin ortaya çýkacaðý bir sýnanma süreci. Yani aslýnda insanlýk kabiliyetimizin ortaya çýkacaðý bir süreç.

Bu insanlýk yarýþýndaki zorlu etaplardan biri de baþkasýnýn geçmiþinde gördüðümüz ayýp ve kusurlarýn üzerine gitmeden, baðýþlayýcý ve hoþgörülü olabilme kýsmýdýr. Hata ve kusurlarýn ifþa edilmesi, durumun ýslahýna bir katký saðlamadýðý gibi insan onurunun zedelenmesine ve kiþinin duyarsýzlaþmasýna vesile olabilir. Tenhalarda iþlenen yanlýþlýklar alenî olarak yapýlmaya baþlar. Bu durum ise yanlýþ yapaný yolundan döndürmediði gibi yanlýþýn yayýlmasýna da zemin hazýrlayabilir. Kardeþ olmak, kardeþine karþý sorumluluk taþýmak demektir. Ýliþkileri daha ileri seviyelere taþýyabilmek için elden gelen gayreti göstermeyi gerektirir. Kaldý ki, kusur örtücü olmak, o kusura karþý duyarsýz olmayý da gerektirmez. Suçun/yanlýþýn iþlenirken görülmesi halinde takýnýlmasý gereken tavýr bellidir: Ýnsanlarýn bilinçlenmesine yardýmcý olarak suça engel olmaya gayret etmek Buradaki hassas denge, insanýn geçmiþinde yaþadýklarý ile ilgili olarak kiþilik haklarýnýn korunmasý yönünde ayarlanmalýdýr. Müslümana düþen görev içindeki merak ve öðrenme dürtüsünü, kendisini ve tüm insanlýðý bir adým ileri taþýyacak ilim yolunda kullanmasýdýr. Kur'an'da yasaklanan da fýtratýmýzdaki bu araþtýrma hissinin dumura uðramýþ hali olan tecessüstür.

Meral Günel
Sonpeygamber.info


Islam kardesliginin geregini yasayanlardan eyle bizleri Allah´im...


Mesaj 3 kez düzenlendi. En son cananberraramazan tarafından, 06.04.2008 - 12:19 tarihinde.
Gönderen: 06.04.2008 - 12:13
Bu Mesaji Bildir   KaLBeNuR üyenin diger mesajlarini ara KaLBeNuR üyenin Profiline bak KaLBeNuR üyeye özel mesaj gönder KaLBeNuR üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  
Moderator


4254 Mesaj -
KARDESIM


Kardeþlik Neyi Gerektirir?
Ýki çeþit kardeþlik vardýr. Bunlardan bir tanesi sýhriyyet kardeþliði dediðimiz ayný ana ve babadan dünyaya gelen evlatlarýn kardeþliðidir ki, üzerinde hukuki neticeleri itibariyle birçok Ýslami hüküm tahakkuk eder. Diðeri ise din, inanç ve mefkûre kardeþliðidir. Bu kardeþlik müessesesi, dinimizin üzerinde bir baþka vurgu ile öne çýkardýðý, çok önemli bir konudur. Cenab-ý Hak Kur’an-ý Kerim’inde bunu þu son derece çarpýcý ifadeler ile haber veriyor: “Mü'minler ancak kardeþtirler. ” (Hucurat Suresi: 10) Görüldüðü gibi bu ayet-i kerime yeryüzündeki bütün Müslümanlarý, evrensel bir ailenin bireyleri olarak ilan ediyor. Müslümanlar arasýnda bulunan bu kardeþlik çeþidi öyle bir nimettir ki, hiçbir dinde bir örneði daha bulunmamaktadýr. Din kardeþliðinin önemine dikkatlerimizi çeken birçok hadis-i þerif vardýr ki bazýlarýný dikkatlerinize sunuyoruz: Sahabeden Cerir b. Abdullah, Hz. Peygamber'in (sav) "Birincisi namaz kýlmak, ikincisi zekât vermek, üçüncüsü tüm Müslümanlar hakkýnda hayýr dilemek, olmak üzere üç hususta kendisinden biat aldýðýný" söylemiþtir. (Buhari, Kitabu'l-Ýman); "Bir müslümana, baþka bir Müslümanýn caný, malý ve ýrzý haramdýr." (Müslim, Tirmizi) ; "Müslüman Müslümanýn kardeþidir ve Müslüman kardeþine zulmetmez, onunla dost olmaktan vazgeçmez, onu zelil etmez. Bir kimse için, bir Müslüman kardeþini hakir görmek kadar büyük bir kötülük yoktur." (Müsned-i Ahmed) ; "Mü'minler, aralarýndaki sevgi, baðlýlýk ve birbirlerine merhamet ve þefkat duymak bakýmýndan týpký bir bedene benzer. Þayet bedenin bir uzvu zarar görecek olursa tüm beden bundan rahatsýz olur ve uykusuz kalýr." (Buhari, Müslim) Ayet ve bu hadislerle sabit olan dinde kardeþler olunmasý prensibinin sadece lafta kalmasýnýn bir manasý yoktur. Kardeþliðin bütün gerekleriniashab-ý kiramýn yerine getirdiði gibi yapabilirsek o kardeþliðin bir deðer ve kýymeti olur. Peygamber arkadaþlarýnýn kendi aralarýndaki kardeþlik uygulamalarý o kadar güzel ve fedakarane idi ki, ilahi vahiy o güzel uygulamalarý Kur’an sayfalarýnda ebedileþtirmiþ ve þöyle ifade buyurmuþtu: "Kendilerinden önce o yurdu (Medine'yi) hazýrlayýp imaný (gönüllerine) yerleþtirenler ise, hicret edenleri severler ve onlara verilen þeylerden dolayý içlerinde bir ihtiyaç (arzusu) duymazlar. Kendilerinde bir açýklýk (ihtiyaçgöz kırpma olsa bile (kardeþlerini) öz nefislerine tercih ederler. Kim nefsinin 'cimri ve bencil tutkularýndan' korunmuþsa, iþte onlar, felah (kurtuluþgöz kırpma bulanlardýr." (Haþr Suresi: 9)
Ayette kardeþlerini kendi nefislerine tercih edenler olarak anlatýlan insanlar sahabenin ensar Müslümanlarý idi ki, evlerini, arazi ve diðer mallarýný ve de lokmalarýný ikiye bölerek Mekke’ye gelen kardeþleriyle paylaþmýþlar, onlara gariplik ve çaresizliklerini hissettirmemiþlerdi. Bundan dolayý da örneðine insanlýðýn þahid olamadýðý ve olamayacaðý altýn bir nesil olma þerefine nail olmuþlardý. Onlarý böyle yýldýzlaþtýran deðerler manzumesi, halen yaþamaktadýr ve aynýyla bu gün elimizde mevcuttur. Önemli olan o deðerlere sahip çýkmaktýr. Kardeþliðin bir ölçüsü de birbirimize karþý ölçülü davranmamýz ve acele karar vermeyip; ilerde kardeþler olarak bir araya geldiðimizde yüzümüzün kýzarmayacaðý bir davranýþ içinde olmamýzdýr. Tabiri caiz ise, en büyük insan psikoloðu ve modern tabirle yine en büyük sosyal bilimcisi olan Peygamberimiz Efendimiz (as), Ebû Hüreyre (r.a.)’den Tirmizi’nin rivayet ettiði bir hadis-i þerifinde þöyle buyurarak bu konuda da ölçüyü þöylece belirlemiþtir: “Sevdiðin kimseyi ölçülü sev ki, bir gün sevmeyeceðin bir kiþi olabilir. Düþman olduðun ve buðzettiðin kiþiye de ölçülü muamelede bulun ki, günün birinde çok sevdiðin bir kimse olabilir.” (Tirmizî, H.N.: 1997) nefislerimize uyarak ve acele ederek, bazen düþmanlarýmýza bile sergilemediðimiz tavýrlarý inanan kardeþlerimize reva görmeyelim. Kardeþler arasýnda çýkan kavgalarýn Ýslam coðrafyasýný ne hale getirdiðini acý örnekleriyle yaþayarak görüyoruz. Bu durum geçmiþte de günümüzde de Müslümanlarýn bünyesinde ne derin yaralar açmýþtýr ki, bu gün bile halen bu acýlarý en þiddetli bir þekilde hissediyoruz. Ýþte bakýnýz Avrupa’da Müslümanlarýn problemlerine çare bulmak için bir araya gelen Müslüman teþkilatlarýn yan yana gelmesini bile çekemiyorlar ve her türlü baský unsuru ile bu birliktelikleri daðýtmaya çalýþýyorlar. Bu tip þeylere alet olmayalým ve kardeþliðimize sahip çýkarak bozguncu ve fesatçýlara fýrsat vermeyelim.
ALINTI

Gönderen: 13.04.2008 - 22:45
Bu Mesaji Bildir   Muhtazaf üyenin diger mesajlarini ara Muhtazaf üyenin Profiline bak Muhtazaf üyeye özel mesaj gönder Muhtazaf üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1760 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
zeynep_m (43), Zeyid (47), tombikana (73), gul-ay (38), azkonusur (47), ogztnc (39), CENNETLiK (40), gurbet-35 (53), s.a.v (35), bulbul.ayse (53), serdal (55), abdüssamed (53), ihvanim61 (38), Özhan61 (45), askergil (56), memik (76), datalay (45), WaLTeR (38), arda_birsoy (41), mydoom (46), abdulkadir32 (59), bulent719 (51), atapan (55), ibrahimsenol69 (56), yalnizcanan (47), ebu__yusuf (47), orhangencebay (49), mavi_yolcu (42), bilalakman (45), Büsra_15 (37), medine21 (46), coskun (40), Gurbetten (53), mkutlu71 (46), sedefkurt (40), MACE (41), kanarya60 (44), Merdiyye (89), atis (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.91895 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.