0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » OSMANLI TARİHİ ve MEDENİYYETİ » Karamanoğulları (Karamanoğlu) Beyliği

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
Karamanoğulları (Karamanoğlu) Beyliği
919 Mesaj -
Karamanoðullarý (Karamanoðlu) Beyliði
On üçüncü asýrda, Konya ve havâlisine hâkim olup, 1487 senesine kadar devam eden büyük Türk beyliði. Karaman aþîreti, Oðuzlar'ýn Avþar boyuna mensuptur.
Türkiye Selçuklu sultaný Birinci Alâeddin Keykubad (1219-1237), Türkmen aþîretlerini Bizans ve Kilikya hudutlarýna yerleþtirmiþti. Bu sýrada, 1228 senesinde Kilikya, Ermenilerden alýnýnca, Ermenek taraflarýna da Karaman aþîreti yerleþtirildi. O zaman, Karaman aþîretinin beyi Sadeddin oðlu Nûre Sufî idi. Türkmenler üzerinde nüfuz sahibi olan Nûre Sufî, Hýristiyanlara ait yerleri zaptederek topraklarýný geniþletti. Ölüm tarihi bilinmeyen Nûre Sufî den sonra oðlu Kerîmüddin Karaman, aþîret beyi oldu. Bu sýralarda Türkiye Selçuklularý Devleti, Moðol-Ýlhanlýlarýn kontrolüne girmiþti.

Karaman Bey; Ermenek, Mut, Gülnar, Mer a ve Silifke kalelerini muhasara etti. Ermenek i ele geçirdi. Sahip olduðu topraklarda, serbestçe hareket ediyordu. Bundan dolayý Türkiye Selçuklu sultaný Dördüncü Kýlýç Arslan, Karaman Beyin hadise çýkarmasýndan çekinerek ona, Lârende (Bugünkü Karaman) Kalesini iktâ olarak verdi. Ayný zamanda kardeþi Bunsuz da, Selçuklu sultanýnýn sarayýnda candar yani muhafýz olarak görevlendirildi. Fakat, uç beylerinden bazýlarýnýn cezalandýrýlmasýndan endiþelenen ve bir gün sýranýn kendilerine geleceðini düþünen Karaman Bey, beraberinde kardeþi Zeynül-Hac ve Bunsuz olduðu halde, 20.000 kiþilik bir kuvvetle Konya üzerine yürüdü. Ancak, Gevele Kalesi önünde yapýlan muharebede Selçuklu veziri Muînüddin Pervâne, Karamanlýlarý maðlup etti. Karaman Beyin kardeþleri Zeynül-Hac ve Bunsuz yakalanarak Konya da idam edildi.

Karaman Beyin, 1262 senesinde vefatý üzerine, Sultan Dördüncü Kýlýç Arslan, bunun oðullarýný Gevele Kalesine hapsettirdi ise de, Vezir Muînüddin Pervâne nin müdahalesi ile serbest býraktý. Kardeþlerden en büyüðü olan Þemseddin Birinci Mehmed Bey, Ermenek týmarýna sahip olarak Karaman Beyi oldu. Mehmed Bey, aþîret reisi olduktan bir süre sonra isyân eden Hatiroðlu ile birleþerek Selçuklulara karþý faaliyete geçti ve Bedreddin Hutenî komutasýnda üzerine gönderilen Selçuklu-Ýlhanlý ordusunu, Göksu Derbendinde, âni bir taarruzla bozguna uðrattý. Daha sonra Konya üzerine yürüyerek, Cimri lakabý verilen Alâeddin Siyavuþ u Selçuklu sultaný ilan etti. Mehmed Bey, yanýnda Alâeddin Siyavuþ olduðu halde, 1277 senesi Mayýs ayýnýn on ikisinde Konya ya girdi ve Siyavuþ un veziri oldu. Toplanan dîvânda Türkçe'den baþka dil kullanýlmamasýna karar verdi. Bir süre sonra Akþehir ve civarýnda Sâhib Atâoðullarý idaresindeki bir orduyu yendi. Bu sefer dönüþü Konya ya sokulmayan Karamanoðlu Mehmed Bey, Ermenek e çekilmek mecburiyetinde kaldý. Bu sýrada Sâhib Cüveynî komutasýndaki Selçuklu-Ýlhanlý ordusu, Konya ya geldi. Bu ordu ile yaptýðý çarpýþmada yakalanarak bazý kardeþleri ile birlikte öldürüldü (1277). Bu hâdise, bir süre için Karamanlýlarý sindirdi.

Mehmed Beyin yerine, kardeþi Güneri Bey geçti. Bu da, Selçuklu þehzadeleri arasýndaki saltanat mücadelesinde büyük rol oynadý. Güneri Bey, 1286 senesinde Tarsus üzerine yürüdü. Ayný sene Ýlhanlýlar, Lârende ve havâlisini tahrip ettiler. Güneri Bey, daðlara çekildi. Karamanoðullarý, bu tarihten sonra Moðollarla bazen anlaþtýlar, bazen savaþtýlar. Güneri Bey, 1300 senesinde vefat edince, yerine kardeþi Mahmud Bey geçti. Mahmud Bey, 1308 senesinde, Ermenilerle savaþýrken öldü. Ýki oðlu arasýnda çýkan ihtilaflar, beyliðin birliðini sarstý ve beylik, Memlûklar'ýn tesir sahasýna girdi. Bu sýrada beyliðin baþýna Yahþi Bey geçti. Yahþi Bey zamanýnda Karamanoðullarý, tekrar Konya ya hâkim oldu. Anadolu beylerinin kendi baþlarýna hareket etmeleri üzerine, Ýlhanlý Valisi Emîr Çoban idaresindeki Moðol ordusu, Anadolu ya girdi (1314). Emîr Çoban, Konya yý Karamanoðullarýnýn elinden aldý. Yahþi Beyin ölümü üzerine Karamanoðullarýnýn baþýna Bedreddin Birinci Ýbrahim geçti. Karamanlýlar, bunun zamanýnda da Konya ya hâkim oldular. Bedreddin Ýbrahim, 1319 senesinde Tarsus Ermenileri üzerine sefer düzenleyerek bazý yerleri ele geçirdi. Ýlhanlýlarýn Anadolu Valisi Timurtaþ ýn 1327 senesinde Mýsýr a kaçmasý üzerine, diðer Anadolu beyleri gibi, Karamanoðullarý da serbestçe hareket etmeye baþladýlar.

Ýlhanlýlarýn çöküþü ile Karamanlýlar hudutlarýný geniþletmeye devam ettiler. 1328 senesinde Gevele Kalesine kadar ilerlediler. Beyþehir e hâkim oldular. 1333 senesinde Birinci Ýbrahim Bey, beylikten çekilerek yerini, kardeþi Alâeddin Halil Beye býraktý. Bu beyin vefatýndan sonra, yeniden Birinci Ýbrahim Bey, Karamanlýlarýn baþýna geçti. Ölümü üzerine yerini oðullarýndan Fahrüddin Ahmed bey aldý. Beyliði çok kýsa süren Ahmed Bey, Moðollarla savaþýrken öldü (1350). Bundan sonra kardeþleri Süleyman ve Þemseddin beyler, kýsa süreler ile baþa geçtiler. Karamanoðullarý Beyliðinde bu iki kardeþi, Burhâneddin Musa Bey takip etti. Bu bey, hastalýðý yüzünden Seyfeddin Süleyman ile Karaman Beyi, Lârende ye göndererek kendisi Mut a çekildi. 1356 senesinde, Musa Beyin yerine Süleyman Bey geçti. Beþ sene kadar saltanat süren Süleyman Bey, Sivas Emîri Eretnaoðlu Mehmed Bey tarafýndan bir hileyle öldürüldü (1361). Bundan sonra, Ebü l-Feth lâkabýný taþýyan Alâeddin Ali Bey, Karamanlýlarýn baþýna geçti.

Alâeddin Ali Bey, baþa geçer geçmez, Osmanlýlar'la münasebet kurdu. Ali Bey, faal, mücadeleci ve azim sahibi bir hükümdardý. Osmanlý Sultaný Murad Hüdâvendigâr ýn kýzý Nefîse Sultan ile evlenerek iki sülale arasýnda akrabalýk tesis etti. Osmanlýlarýn Anadolu ya yayýlmalarýndan ve beylikleri elde etmelerinden çekinen Alâeddin Ali Bey, Eretnaoðullarý ve diðer Türk beyleri ile bir ittifak kurma gayretine düþtü. Fakat Sultan Birinci Murad ýn aldýðý yerinde tedbirler, bu gayretleri neticesiz býraktý. Alâeddin Ali Bey, daha sonra Kýbrýslýlarýn elinde bulunan Gorigos (Kýz Kalesi) üzerine yürüdü ve kaleyi muhasara etti. Kendisini bu sefere teþvik eden Moðol kumandaný Yelboða Nâsýrî nin muhasara sýrasýnda ölümü üzerine, Karamanlýlar muhasarayý kaldýrarak geri çekildiler. Alâeddin Ali Bey, daha sonra komþu beyliklerin arazisinden bazý yerleri zaptetti. 1376 yýlýnda Kayseri yi muhasara edince, Eretnaoðlu Ali Bey Sivas a çekildi. Fakat Eretnaoðlunun veziri Kadý Burhâneddin, Alâeddin Ali Beyi geri çekilmek zorunda býraktý.

Alâeddîn Ali Bey, kayýnpederi ve Osmanlý Sultaný Birinci Murad Hanýn, Rumeli de fetihlerde bulunmasýndan faydalanarak, Osmanlýlara ait olan Beyþehir i ele geçirdi. Bunun üzerine, Rumeli den Anadolu ya geçen Sultan Murad Han, yaptýðý muharebede Karamanoðullarýný maðlup ederek, Konya yý muhasara etti ise de, Kýzý Nefîse Hâtunun ricasý ile, aldýðý yerleri iade ederek barýþ yaptý (1386). Bu sulh, 1389 senesinde, Sultan Murad Hüdâvendigâr ýn Kosova Savaþý'nda þehid olmasý üzerine, Karamanlýlar tarafýndan bozuldu. Alâeddin Bey, tekrar Osmanlý topraklarýna girdi. Bu durum karþýsýnda, Osmanlý sultaný olan Yýldýrým Bayezid Han, Batý Anadolu ya geçerek, Saruhan, Aydýn ve Menteþe beyliklerini Osmanlý topraklarýna ilhak ettikten sonra, Karamanoðlu Alâeddin Ali Beyi maðlup ederek, tekrar barýþa mecbur etti. Daha sonraki senelerde, Timur Han'ýn Doðu Anadolu ya hâkim olmasýyla, Alâeddîn Ali Bey, ona tâbi oldu. Ýki düþman arasýnda kalan Kadý Burhâneddîn, Karamanlýlara karþý harekete geçti ve 1396 senesinde Konya önlerine kadar gelerek, beylik topraklarýnýn bir kýsmýný ele geçirdi. Bu hâdiseden iki sene kadar sonra Alâeddin Ali Bey, Osmanlý Sultaný Yýldýrým Bayezid Hanýn Rumeli Seferinde olmasýndan faydalanarak, tekrar Osmanlý topraklarýna girdi ve Ankara ya baskýnda bulundu. Bu olay üzerine Yýldýrým Bayezid Han, büyük bir ordu ile Karaman seferine çýktý. Arpaçay Muharebesinde, Karaman ordusunu bozguna uðrattý. Alâeddin Ali Beyin Konya ya sýðýnmasý üzerine, Yýldýrým Bayezid Han, Konya yý muhasara etti. On günlük bir muhasaradan sonra Konya halký, þehri Sultan Bayezid e teslim etti. Alâeddin Bey, yakalanarak öldürüldü. Böylece, Karaman Beyliðinin topraklarý Osmanlýlara geçerek, beylik sona erdi (1398). Yýldýrým Bayezid, kýz kardeþi Nefîse Hâtun ile iki oðlu Ali ve Mehmed Beyleri Bursa ya gönderdi. Bu iki kardeþ, Ankara Savaþý sonuna kadar burada kaldýlar.

Yýldýrým Bayezid in 1402 de Ankara Savaþýnda, Timur a yenilmesi üzerine, Karamanoðullarýndan Mehmed ve Ali Bey, Bursa da hapisten çýkarýldý. Timur Han, Karaman Beyliðinin baþýna Alâeddin Beyin büyük oðlu Mehmed Beyi geçirdi. Kardeþi Ali Bey, ona tâbi olarak Niðde emîri oldu. Mehmed Bey, fetret devrinde, Osmanlý þehzadeleri arasýndaki taht mücadelelerinden istifade etmesini bildi. Sultan Çelebi Mehmed Hanýn müttefiki Germiyanoðlu Yâkub Beyin arazisine girdi. Bursa üzerine yürüyüp þehri tahrip etti (1413). Buna karþýlýk olarak Çelebi Mehmed Han da, Karamanoðullarý arazisine girdi ve 1414 senesinde Konya önlerinde Mehmed Beyi maðlup etti. Mehmed Bey, çok geçmeden tekrar Osmanlý topraklarýna girdi. Fakat, Bayezid Paþa karþýsýnda bozguna uðrayýp, esir düþtü. Sultanýn huzuruna getirilen Karamanoðlu Mehmed Bey özür dileyince, 1415 senesinde sulh yapýldý. Antlaþmaya göre, Osmanlýlar, zaptettikleri Akþehir, Beyþehir ve Seydiþehir e hâkim oldular.

Ramazanoðlu Ahmed Bey, Timur Hanýn Anadolu da bulunduðu sýrada, Karamanoðullarýna ait Tarsus þehrini ele geçirip, Memlûk Sultaný Melik Müeyyed Þeyh adýna hutbe okuttu. Ýki sene sonra Mýsýr ve Þam emîrleri arasýndaki ihtilâftan istifade eden Mehmed Bey, oðlu Mustafa Bey kumandasýnda bir ordu ile Tarsus u tekrar ele geçirdi. Bu durum Memlûk Sultanýyla arasýnýn açýlmasýna sebep oldu. Memlûk Sultaný Müeyyed, oðlu Ýbrahim kumandasýnda bir orduyu Anadolu ya gönderdi. Mehmed Bey, Memlûk kuvvetlerinin Niðde, Konya Ereðlisi ve Lârende yi zaptetmesi üzerine Taþeli ne kaçtý. Karamanoðullarý topraklarý Memlûk Devleti'nin himayesinde olarak, Mehmed Beyin kardeþi ve Niðde emîri Ali Beye verildi. Bu hâdiselerden sonra, Karamanoðlu Mehmed Beyin Kayseri yi ele geçirme teþebbüsü neticesiz kaldý. 1420 senesinde yapýlan muharebede, Ramazanoðlu Nâsýreddîn Mehmed Bey tarafýndan esir alýnarak Kahire ye gönderildi ve burada hapsedildi.

Mehmed Beyin büyük oðlu Ýbrahim Bey, Osmanlýlara sýðýndý. Osmanlýlarýn yardýmý ile Konya ve Lârende yi ele geçirdi. Amcasý Ali Beyi, tekrar Niðde ye çekilmek zorunda býraktý. Osmanlýlarýn, Karamanoðullarýnýn iç iþlerine müdahalesini hoþ karþýlamayan Memlûk Sultaný, Mehmed Beyi serbest býraktý. Mehmed Bey, baþa geçer geçmez, Osmanlýlara karþý cephe aldý. Hamidoðlu Osman Bey ile anlaþarak Antalya üzerine bir sefer düzenledi. Antalya Muhafýzý Hamza Bey, þehri kahramanca müdafaa etti. Muhasara sýrasýnda Mehmed Bey, isabet eden bir top güllesiyle öldü (1423). Bu sefere katýlan Ýbrahim Bey, babasýnýn cenazesini alarak Lârende ye çekildi. Kardeþi Alâeddin Ali Bey ise, Antalya ya sýðýndý. Böylece, ikinci defa Karaman tahtýna çýkan Ýbrahim Bey, Osmanlýlarýn yardýmý ile amcasý Ali Beyi tekrar Niðde ye çekilmeye mecbur etti. Fakat, daha sonra Osmanlýlarla olan dostluðu bozdu. Kendisini kuvvetli hissedince beyliðin üzerindeki Memlûk nüfuzuna da son verdi. Memlûklar, Ýsa Beyi, kardeþi Ýbrahim e karþý destekledilerse de muvaffak olamadýlar. Ýsa Bey, Kahire ye kaçtý. Ýbrahim Beyin zamanýnda Karamanoðullarý, en parlak devirlerini yaþadýlar. Osmanlýlar aleyhine ittifak yapan Ýbrahim Bey, 1433 senesinde Macarlarýn, Osmanlýlara saldýrmasýný fýrsat bilerek Beyþehir i aldý. Osmanlý sultaný, Rumeli de Macarlarý yendikten sonra Karamanoðlu Ýbrahim Bey üzerine yürüdü. Konya ya kadar birçok þehri zaptetti. Ýbrahim Beyin sulh isteði, aldýðý yerleri geri vermek ve bir daha antlaþmaya aykýrý harekette bulunmamak þartýyla kabul edildi.

Diðer taraftan, Memlûk Sultanlýðý ile Dulkadiroðullarý arasýndaki ihtilaftan faydalanan Ýbrahim Bey, Kayseri yi ele geçirdi. Bu durum, Osmanlýlarla Memlûklarýn arasýný açtý. Kayseri den sonra Osmanlý topraklarýna giren ve Amasya Kalesini muhasara eden Ýbrahim Beye karþý, Sultan Ýkinci Murad Han, kendisinden yardým isteyen Dulkadiroðlu Süleyman Beye yardýmcý kuvvet gönderdiði gibi, Tokat sancak beyine de bu kuvvetlere katýlarak Kayseri yi zaptetmelerini emretti ve þehir 1436 senesinde alýndý. Bundan sonra Ýbrahim Beyin kardeþi olan ve Osmanlýlarýn yanýnda bulunan Ýsa Bey, Karaman arazisine yaptýðý akýnlarda Akþehir i ele geçirdi. Karamanoðlu üzerine yapýlan akýnlarýn birinde, Ýsa Bey öldü. 1437 senesinde Ýbrahim Beyin, Osmanlý Devleti ile sulh yapmasý üzerine, Anadolu da sükûnet hâsýl oldu.

Ýbrahim Bey, 1444 senesine kadar, Osmanlý Devletine karþý hiçbir harekette bulunmadý. Fakat Osmanlýlar Sofya ya kadar inen Haçlý kuvvetlerini karþýlamaya gittiklerinde, Osmanlý Devletini arkadan vurmakta da tereddüt etmedi. Karamanoðlu kuvvetleri, Ankara ve Kütahya ya kadar olan yerleri tahrip ettiler. Sultan Murad Han, Macarlarý maðlup ettikten sonra, Anadolu ya geçerek, Karamanoðullarý üzerine büyük bir sefer düzenledi. Ýslâm âleminde suçlu duruma düþen ve çaresiz kalan Ýbrahim Bey, yemin vermek suretiyle, aðýr þartlar altýnda, Osmanlý Devleti ile sulh yaptý. Bu ahidnâmede Ýbrahim Bey, her sene, bir oðluyla kendi askerini Osmanlý Devleti hizmetine göndermeyi taahhüt ediyordu. Edirne-Segedin antlaþmasý bozulup, Haçlýlar, taarruz ederek Varna önüne geldikleri zaman, Ýbrahim Bey yeminine sadýk kalarak, antlaþmaya aykýrý bir harekette bulunmadý. Ýkinci Kosova Savaþý'nda (1448) Haçlýlara karþý Osmanlý ordusuna yardýmcý kuvvetler gönderdi.

Hýristiyanlara karþý yapacaðý bir seferin, üzerindeki kötü intibâý sileceðini hesaplayan Ýbrahim Bey, henüz Kýbrýslýlarýn elinde bulunan Gorigos a taarruza karar verdi ve 1448 senesinde, Gorigos u fethetti. 1451 senesinde, Osmanlý tahtýna Sultan Ýkinci Mehmed Han'ýn (Fatih) geçmesi, Ýbrahim Beye yeni ümitler vermiþti. Fakat, Sultan Mehmed in Karaman üzerine yürümesi, onu tekrar barýþa mecbur etti. Ýstanbul un fethi hazýrlýklarý sýrasýnda Karamanoðullarý, Venediklilerle ticaret antlaþmasý yaptýlar. Aslýnda antlaþmada zikredilen düþman, Osmanlý Devletiydi. Ýbrahim Bey, 1456 senesinde Tarsus, Adana ve Külek taraflarýný ele geçirmek için sefer düzenleyince, Memlûklar, bir ordu göndererek Karaman topraklarýný tahrip ettiler. Ýbrahim Bey, Fatih Sultan Mehmed in Kastamonu ve Trabzon seferlerinde, antlaþma gereðince oðlu kumandasýnda asker yolladý (1461).

Ýbrahim Beyin son günleri ýstýrap içinde geçti. Oðullarý, saðlýðýnda Karaman tahtýna geçebilmek için, mücadeleye baþladýlar. Ýbrahim Bey, büyük oðlu Ýshak Beyi veliaht ve Ýçel valisi yapmýþtý. Ýshak Bey, babasýnýn saðlýðýnda idareyi bizzat ele aldý. Fakat, taht mücadelesinde babasýyla beraber Kavala Kalesine çekildi. Diðer oðlu Pir Ahmed, Konya da hükümdarlýðýný ilan etti. Bu sýrada Ýbrahim Bey, Kavala da öldü. Ýshak Beye rakip olarak Pir Ahmed in çýkmasý; Osmanlý, Memlûk ve Akkoyunlu devletlerinin, beyliðin iç iþlerine karýþmalarýna sebep oldu. Neticede Pir Ahmed, Osmanlýlarýn yardýmýný saðlayarak Antalya Valisi Hamza Beyin kuvvetleriyle Karaman a girdi. Ýshak Bey, yenilerek Silifke ye çekildi ve yardým için Akkoyunlu Hükümdarý Uzun Hasan ýn yanýna gitti. Pir Ahmed, Karamanoðullarýnýn baþýna geçince, Osmanlýlara yardýmlarý karþýlýðýnda Beyþehir ve Ilgýn ý verdi. Fakat, Ahmed Beyin bir süre sonra Akkoyunlu ve Venediklilerle anlaþmasý, Fatih Sultan Mehmed Hanýn Karaman üzerine sefere çýkmasýna sebep oldu. Osmanlý kuvvetleri Konya yý aldý. Ahmed Bey, Lârende önlerinde Mahmud Paþa'ya yenilerek Tarsus a kaçtý. Fatih Sultan Mehmed, oðlu Þehzade Mustafa yý, Karaman vilâyetine tâyin etti ise de, Karaman ýn yerli halký, beylerine sadýktý. Pir Ahmed Bey, kardeþi Kasým Beyle barýþarak Karaman Beyliði için beraberce mücadele etti. Akkoyunlu Uzun Hasan ve Venediklilerin teþebbüsleri, Karaman topraklarýnýn Osmanlýlar tarafýndan ele geçirilmesini önleyemedi. Osmanlýlar, Otlukbeli Savaþý'nda Uzun Hasan ý yendikten sonra, Karamanoðlu topraklarýna tamamýyla sahip oldu. Gedik Ahmed Paþa, önce Ermenek, sonra da Mennan Kalesini ele geçirdi ve Silifke yi zaptetti. Þehzade Mustafa da Develi-Karahisar ý teslim aldý. Bu sýrada Pir Ahmed öldü ve Karamanoðullarýnýn baþýna Kasým Bey geçti. Kasým Bey devrinde, bütün mücadelelere son verildi.

Karaman valiliðine gönderilen Þehzade Cem Sultan, Karaman beyleri ile dostluk tesis ederek, onlarýn kalbini kazandý. Karamanoðullarýnýn son varisi olan Kasým Bey, Karaman valisi tayin edilen Þehzâde Cem Sultan ve Sultan Ýkinci Bayezid Han ile anlaþarak, Osmanlý himayesinde, ölüm tarihi olan 1483 Þubatýna kadar, Ýçel taraflarýnda hüküm sürdü. Onun ölümü ile, Karamanoðullarý Beyliði sona erdi. Kasým Beyin damadý Turgut un oðlu Mahmud Bey, 1487 senesine kadar Ýçel de sancak beyliði yaptý. Onun, beyliði yeniden ihya etme faaliyetlerine karþýlýk, üzerine kuvvet gönderildi. Karþý duramayan Mahmud Bey tutunamayýp, Memlûklara sýðýndý, Karamanoðullarý topraklarý Sultan Ýkinci Bayezid devrinde, bütünüyle Osmanlý Devleti sýnýrlarý içine alýndý.

Karamanoðullarý, Anadolu beyliklerinin, Osmanoðullarýndan sonra en mühimi, en büyüðü, en kudretlisi ve en devamlýsýdýr. Konya yý, yani Türkiye Selçuklularý nýn merkezini elinde tutan Karamanoðullarý, kendilerini Selçuklularýn halefi saymýþlardýr. Fakat Osmanoðullarýnýn, manevî, siyasî ve jeopolitik durumlarý, gazâlarýnýn kazandýrdýðý itibar ve hükümdarlarýnýn emsalsiz dehasý karþýsýnda, bu iddialarý, hayalden öteye gidememiþtir. Karaman-Türkmen Beyliði, 1250 senelerinden 1487 yýlýna kadar, yaklaþýk iki yüz otuz yedi sene hüküm sürmüþtür.

Kültür ve medeniyet: Karamanoðullarýnýn siyasî ve ticarî ehemmiyeti, memleketlerinin coðrafî durumuna göreydi. Bunlar, kuvvetli düþmanlarý karþýsýnda sarp yerlere çekilerek korunurlar, tehlike geçince tekrar Ýçel ve Lârende taraflarýna gelirlerdi. Karaman Beyliðinin ilk hükümet merkezi, Ermenek ti. Sonralarý topraklarý geniþleyince, Lârende kasabasýný uzun müddet merkez olarak kullandýlar. Konya yý ele geçirince, devlet merkezini buraya taþýdýlar. 1463 senesinde, Konya Osmanlýlara geçince, Lârende yi tekrar merkez yapan Karamanoðullarý, ikiye bölündü. Bu zamanda, muvakkat olarak Niðde ve Silifke yi de hükümet merkezi yaptýlar. Karamanoðullarýnda, memleketin bütünü, baþtaki bey ile ailenin diðer fertleri tarafýndan idare edildiðinden, bu beylikte hükümranlýk, aileye münhasýr idi ve beylerinin resmî ve umumî bir unvaný yoktu.

Þehâbeddin Ömer, Mesâlik-ül-Ebsâr isimli eserinde, 14. asrýn ilk yarýsýnda, Karamanoðullarý nýn 25.000 atlý ve 25.000 yaya askeri olduðunu kaydetmiþtir. Bunlardan baþka aþîret kuvvetlerinden de faydalanmýþlardýr.

Geçitler vasýtasýyla Konya ya ulaþan ticaret yollarýný kontrol eden Karamanlýlar, Ceneviz ve Kýbrýs tâcirlerinden aldýklarý vergilerle, mühim bir gelir temin ediyorlardý. Lamos, Silifke, Anamur ve Manavgat gibi kendilerine ait limanlardan tahsil ettikleri gümrük resmi de belli baþlý gelirlerindendi.

Karamanoðullarýnýn Ermenek, Anamur, Lârende, Aksaray, Niðde ve Konya da inþa ettirdikleri mimarî eserler, Selçuklu sanatýnýn takipçisi olduklarýný göstermektedir. Karaman da Nefîse Sultan tarafýndan Mimar Nûman bin Hoca Ahmed e yaptýrýlan Hâtuniye Medresesi, Selçuklu mimarî tarzýnýn özelliklerini taþýr. Yine Karaman da 1388 senesinde yaptýrýlan Alâeddin Bey Kümbeti, kesme taþtan on iki köþeli olup, üzeri yivli konik bir külah ile örtülüdür. Bu eser, Selçuklu mimarisi tarzýndan farklý bir üslupla yapýlmýþtýr. Karamanoðullarý, ayrýca birçok yerde cami, medrese, han ve kervansaraylar inþa ettirmiþtir. Niðde de Ak Medrese, Zinciriye Medresesi, Aksaray Ulu Cami; Karaman da Ýbrahim Bey Ýmareti, Nefîse Sultan Camii, Aktekke Camii; Ermenek te Havâsýl Camii ile Ulu Cami ve Tol Medrese; Konya da Nâsuh Bey Dâr-ül-Huffâzý, Has Bey Dâr-ül-Huffâzý ve Hasbeyoðlu Mescidi, Karamanoðlu beyleri tarafýndan yapýlmýþ eserlerdir.

Çini sanatý, Türkiye Selçuklularý zamanýnda zirveye çýkmýþ, Karamanoðullarý zamanýnda da bu durumunu muhafaza etmiþtir. Alçý sanatý da ayný kuvvetle devam etmiþtir. Karamanoðullarýndan Alâeddin Ali Bey ve haleflerinin, gümüþ sikkeleri görülmektedir.

Karamanoðullarý (Tarih Sýrasýna Göre)

1. Nûre Sûfî Bey (baþkenti: Ereðli) (1250?-1256?)
2. Kerîmeddin Karaman Bey (Baþkenti: Ermenek) (1256?-1261)
3. Þemseddin I. Mehmed Bey (1261-1283)
4. Güneri Bey (1283-1300)
5. Bedreddin (Mecdeddin) Mahmud Bey (1300-1308)
6. Yahþý Han Bey (1308-1312) (Baþkenti: Konya)
7. Bedreddin I. Ýbrahim Bey (1312-1333, 1348-1349)
8. Alâeddin Halil Mirza Bey (1333-1348)
9. Fahreddin Ahmed Bey (1349-1350)
10. Þemseddin Bey (1350-1351)
11. Hacý Sûfi Burhâneddin Musa Bey (Baþkenti: Mut) (1351-1356)
12. Seyfeddin Süleyman Bey (1356-1357)
13. Damad I. Alâeddin Ali Bey (1357-1398)
14. Sultanzâde Nâsýreddin (Gýyâseddin) II. Mehmed Bey (1398-1399)
15. Damad Bengi II. Alâeddin Ali Bey (1418-1419, 1423-1424)
16. Damad II. Ýbrahim Bey (1424-1464)
17. Sultanzâde Ýshak Bey (1464)
18. Sultanzâde Pîr Ahmed Bey (1464-1469)
19. Kasým Bey (1469-1483)
20. Turgutoðlu Mahmud Bey (1483-1487
Gönderen: 07.08.2006 - 15:52
Bu Mesaji Bildir   vehbi70 üyenin diger mesajlarini ara vehbi70 üyenin Profiline bak vehbi70 üyeye özel mesaj gönder vehbi70 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1690 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
hava51 (51), gökhan teyin (40), mevanur0812 (39), Gokhan1978 (46), gokbu (42), EMSÝLE (40), AgaBey (42), BLueAngeL (44), Mr. E (47), FETÝH (31), Oxigen47 (42), emet (37), emre066 (37), Kiyal (44), 54Sakarya (42), mtnors (48), sinemiz (43), kurtsahin (53), Ariff (56), bayimpex (43), Areca (48), adiyamankartali (46), Tuana_69 (39), herþeysev.. (44), insirah2004 (42), Tesla42 (41), firatre (46), tasci (37)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.74749 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.