0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » BÜYÜK ŞAHSİYETLER » YINE BIR 4 ŞUBAT GUNUYDU HAKKA YURUDU ESAD COSAN [RA]

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
der_ya su an offline der_ya  
YINE BIR 4 ŞUBAT GUNUYDU HAKKA YURUDU ESAD COSAN [RA]
875 Mesaj -
PROF. DR. MAHMUD ES'AD COÞAN RH.A

(14 Nisan 1938 - 4 Þubat 2001)

14 Nisan 1938 yýlýnda, Çanakkale'nin Ayvacýk ilçesinin Ahmetçe köyünde doðdu. Babasý Halil Necâti Efendi, annesi Þâdiye Haným'dýr. Anne ve baba tarafýndan soyu, Buhàra'dan Çanakkale'ye göç etmiþ seyyidlere dayanýr.

Küçük yaþta iken ailesi Ýstanbul'a taþýndý. 1950'de Ýstanbul Vezneciler Ýlkokulu'nu, 1956'da Vefa Lisesi'ni bitirdi. Ayný yýl Ýstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi Bölümü'ne girdi. Arap Dili ve Edebiyatý, Ýran Dili ve Edebiyatý, Ortaçað Tarihi ile Türk-Ýslâm Sanatý sertifikalarýný alarak, 1960 yýlýnda Edebiyat Fakültesi'nden mezun oldu.

Ayný yýl, Ankara Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi'nde açýlan asistanlýk imtihanýný kazanarak, Klasik-Dinî Türkçe Metinler Kürsüsü'ne asistan olarak girdi. Fakülte yayýn komisyonunda iki yýl sekreterlik yaptý. 1965 yýlýnda, XV. Yüzyýl þairlerinden olan Hatiboðlu Muhammed ve Eserleri konusunda doktora tezi vererek ilâhiyat doktoru ünvanýný aldý. 1967-1968 yýllarýnda Ankara Yükseliþ Mühendislik ve Mimarlýk Özel Yüksek Okulu'nda Türkçe ve Hümaniter Bilgiler derslerini verdi.

Askerlik görevine Tuzla Piyade Okulunda baþladý (15 Ekim 1971). Aðrý Patnos'ta yedeksubay olarak tamamladý (31 Aralýk 1972).

1973 yýlýnda, Hacý Bektâþ-ý Velî, Makàlât adlý doçentlik tezi ile doçent ünvanýný aldý ve Ankara Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi Türk-Ýslâm Edebiyatý Kürsüsü'ne öðretim üyesi olarak tayin edildi. 1977-1980 yýllarýnda Sakarya Devlet Mimarlýk ve Mühendislik Akademisi'nde Türk Dili ve Edebiyatý dersleri verdi. Yurtdýþýnda çeþitli üniversitelerde misafir öðretim üyeliklerinde bulundu.

1982 yýlýnda, "Ýbrâhim-i Müteferrika ve Risâle-i Ýslâmiyye" isimli takdim teziyle ilâhiyat profesörü oldu. Sosyal ve kültürel faaliyetlere daha fazla zaman ayýrabilmek düþüncesiyle, 1987 yýlýnda emekliliðini isteyerek üniversiteden ayrýldý.

* * *

Ýlk dînî eðitimini ailesinde gördü. Dedesi Ýstanbul'da medreselerde ilim tahsil etmiþ ve Gümüþhaneli Ahmed Ziyâüddin Hazretleri'ne intisab etmiþ bir kimseydi. Çanakkale Savaþý'nda þehid olmuþtur.

Babasý Halil Necâti Efendi, küçük yaþta köyünde hafýzlýðýný tamamladý. Gençliðinde Gümüþhaneli dergâhýna mensub Çýrpýlarlý Hacý Ali Efendi'nin medresesine devam etti. Ýlk tasavvuf dersini de ondan aldý. Medreseler kapandýktan sonra tekrar köyüne döndü. Þadiye Haným'la evlendi (1928). Þâdiye Haným da ayný sülâleden zikir ehli, bilgili bir hanýmdý. Bu evlilikten beþi erkek, ikisi kýz, yedi çocuklarý oldu. Prof. Dr. M. Es'ad Coþan Hocaefendi, ailenin dördüncü çocuðudur.

Halil Necâti Efendi, çocuklarýný okutmak amacýyla 1942 yýlýnda Ýstanbul'a taþýndý. Bir süre ticaretle meþgul oldu. O sýrada, Þehzâdebaþý Damat Ýbrahim Paþa Camii'nde Serezli Hasîb Efendi'nin sohbetlerine devam etti. Onun vefatýndan sonra, Kazanlý Abdül'aziz Efendi'ye intisab etti. Onun Ümmügülsüm Camii'ndeki sohbetlerine katýldý. Abdül'aziz Efendi'nin tavsiyesi ile girdiði müezzinlik imtihanýný kazanarak, Fatih Müftülüðü'nde göreve baþladý. Abdül'aziz Efendi'nin vefatýndan sonra (1952), irþad görevini sürdüren Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri'nin sohbetlerine devam etti. Onun yakýn dostlarýndan oldu.

Bu münasebetle, Prof. Dr. M. Es'ad Coþan Hocaefendi, küçük yaþta hocaefendilerin meclislerinde bulundu, onlarýn maddî ve manevî ilgilerine mazhar oldu.

* * *

Edebiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, 1960 yazýnda Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri'nin kýzý Muhterem Haným'la evlendi. Ayný yýlýn sonbaharýnda, Ankara Ýlâhiyat Fakültesi'ndeki asistanlýk görevi dolayýsýyla Ankara'ya taþýndýlar.

Ýlâhiyat Fakültesi'ndeki öðretim üyeliði yýllarýnda, Hocaefendi'nin kapýsý herkese açýktý. Öðrencilerin çok sevdiði ve saygý gösterdiði bir kimseydi. Talebe gelir, kapýyý çalar, derdini anlatýr, cevabýný alýr, müsterih bir çehre ile ayrýlýrdý. Olaylý ve kavgalý zamanlarda öðrencilerin arasýna girer, onlarý akl-ý selime davet eder, kavgalarý önlemeye çalýþýrdý.

1960'lý yýllarda fakültede resmî ders olarak Kur'an-ý Kerim dersi yoktu. Öðrenciler kendi gayretleriyle, Arapçadan, Farsçadan faydalanarak Kur'an-ý Kerim öðrenmeðe çalýþýyordu. Bunu gören Hocaefendi, müsait zamanlarýnda hasbî olarak, isteyenlere Kur'an-ý Kerim ve Osmanlýca dersleri veriyordu. Öðrencilerini bilimsel araþtýrmalara, master ve doktora yapmaya teþvik ederdi.

Öðretim üyeleri arasýnda saygýnlýðý vardý. Sahasýnda söz sahibi idi. Özellikle Türk-Ýslâm edebiyatýnda, ilk müracaat edilen kimseydi. Kendisinden önce profesör olmuþ hocalar bile, aðýr bir parça, çetin bir þiir oldu mu, "Es'ad Bey, þuna beraber bakabilir miyiz?" diye kendisine gelirlerdi. Herkese yardýmcý olmaya çalýþýrdý.

Ýlk yýllar Kurtuluþ'ta oturuyorlardý. Daha sonra Kalaba'ya taþýndýlar (1963). Evlerinin yakýnýnda cami yoktu. Bir mescid açýlmasý için önderlik etti. Daha sonra onun gayretleriyle bir dernek kurulup, cami yeri alýndý. Üstte Kur'an Kur'an Kursu, altta cami olmak üzere cami inþaatýnýn yapýlmasýna gayret etti. Buralarda zaman zaman hadis ve tefsir sohbetleri yaptý.

Komþuluk iliþkileri çok mükemmeldi. Bütün yorgunluklarýna ve yoðunluklarýna raðmen, komþularýna da vakit ayýrýrdý. Karþýlýklý ziyaretleþmeler olurdu. Ziyaretlerde tebessümü eksik etmezdi. Ziyaret sýrasýnda, kütüphaneden uygun bir kitap alýr, orada bulunanlardan birisine bir yer açtýrýrdý. Sonra oradan bir miktar okuyarak sohbet ederdi.

Mehmed Zâhid Kotku Hazretleri, hemen her yýl Ankara'ya gelir, evlerinde bir süre misafir kalýrdý. Ankara'nýn çeþitli semtlerinde, çevre ilçelerde sohbetler, ziyaretler olurdu. Bazen da M. Es'ad Hocaefendi'yi de yanýna alýr, Anadolu'nun muhtelif þehirlerine beraber seyahat ederlerdi.

* * *

Mehmed Zâhid Kotku Efendi'nin bizzat elinden tutarak kürsüye oturtmasý ile, Ýskenderpaþa Camii'nde hadis derslerine baþladý (1977). Hafta sonlarýnda Ýstanbul'a gidiyor, hadis dersini yapýp Ankara'ya dönüyordu.

Mehmed Zâhid Efendi'nin hastalýðýnda, ameliyatýnda hep yakýn hizmetinde bulundu. Son demlerinde de yanýbaþýndaydý. Onun arzusu üzerine, 13 Kasým 1980 günü vefatýndan sonra, cemaatin eðitimiyle ve her türlü meselesiyle ilgilenme, teblið ve irþad görevini üstlendi. (5 Muharrem 1401)

Tasavvufî nisbeti; hocasý Mehmed Zâhid Efendi vasýtasýyla Nakþibendî Tarikatý'nýn, Hàlidiyye kolunun, Gümüþhâneviyye þubesidir. Ayrýca Kàdiriyye, Sühreverdiyye, Kübreviyye, Çeþtiyye, Mevleviyye, Halvetiyye ve Bayrâmiyye tarikatlarýndan da irþada me'zundu.

Onun döneminde hadis derslerine ilgi daha da arttý. Cemaat yer bulamadýðý için camiye ilâveler yapýldý, ders dinlenilecek yerler beþ-altý kat geniþletildi. Caminin yanýndaki eski binalar alýnarak camiye katýldý. Ayrýca Ankara, Ýzmir, Bursa, Sapanca, Ýzmit ve Eskiþehir'de mutad hadis dersleri baþlatýldý.

Mehmed Zahid Kotku Efendi'nin emri üzerine kurduðu "Hakyol Vakfý"nýn çalýþmalarýyla bizzat ilgilendi, muhtelif yerlerde þubeler açtýrdý. Eðitim ve yardýmlaþma faaliyetini yaygýnlaþtýrmak için çalýþmalar yaptý. Sanat ve kültürle ilgili çalýþmalar yapmak üzere "Ýlim, Kültür ve Sanat Vakfý"ný, saðlýk hizmetleri için "Saðlýk Vakfý"ný kurdurdu. Hanýmlarýn eðitimiyle ilgili olarak "Haným Dernekleri"nin; çevre ile ilgili çalýþmalar yapmak üzere "Ýlim, Ahlâk, Kültür ve Çevre Dernekleri"nin kurulmasýný ve yaygýnlaþtýrýlmasýný teþvik etti. Bu çalýþmalarla toplu-mun güzel amaçlar için bir araya gelmesini, organize olmasýný saðlamaya çalýþtý.

Vakýflara ait, harabe haline gelmiþ birtakým ecdad yadigârý eserlerin tamir ve tecdidiyle ilgilendi. Onlarýn gayesine uygun olarak tekrar faaliyete geçmesini temin etti. (Ahmed Kâmil Tekkesi, Selâmi Mustafa Efendi Tekkesi, Þeyh Murad Efendi Dergâhý, Þadiye Hatun Þifâ Külliyesi... )

Eðitimin yaygýnlaþtýrýlmasý için basýn ve yayýn çalýþmalarýyla ilgilendi. 1983 Eylülünde Ýslâm dergisi, 1985 Nisanýnda Kadýn ve Aile ve Ýlim ve Sanat dergisi yayýnlanmaya baþladý. Daha sonra Gülçocuk dergisi çýkartýldý. Saðlýk ve bilimle ilgili konularda ise Panzehir dergisi yayýnlandý. Vefa Yayýncýlýk adýna yayýnlanan bu dergilerle yakýndan ilgilendi ve makaleler yazdý.

Bu dergiler ilgilendikleri sahalarda kamuoyuna önderlik ettiler. Yayýnladýklarý yazýlarla, araþtýrma dosyalarýyla ve Ýslâm dünyasýndan haberlerle halkýmýzýn bilgilenmesine ve bilinçlenmesine katkýda bulundular. Ýyimser, ümit verici, yol gösterici yazýlarla pek çok hayýrlý geliþmelere sebep oldular. Haklarýnda sempozyumlar, doktora tezleri yapýldý. Bir ara Ýslâm dergisinin tirajý yüzbini aþtý. Ýslâm ve Kadýn ve Aile dergileri, 1998 Haziranýna kadar aksamadan yayýnlarýný sürdürdüler.

Kitap yayýncýlýðý için Sehâ Neþriyat'ý kurdu; çeþitli dinî, edebî, tarihî, kültürel eserler neþredildi. Yayýncýlýðýn geliþtirilmesi, haftalýk ve günlük yayýnlara geçilebilmesi için çalýþmalar baþlattý. Onun gayretleriyle bir matbaa tesis edildi (Ahsen), dizgi tesisleri kuruldu (Dehâgöz kırpma.

Sesli ve görüntülü yayýncýlýk alanýnda hizmet etmek, millî ve mânevî deðerlerimize uygun yayýnlar yapmak üzere, Ak-Radyo (AKRA) adý altýnda bir müessesenin kurulmasýna öncülük etti (1992). Halen Ýstanbul'dan radyo yayýnlarý yapýlmakta; bu yayýnlar uydu vasýtasýyla Türkiye'nin her yerinden, Orta Asya'dan ve Avrupa'dan dinlenebilmektedir.

Onun teþviki ile Ak-Televizyon adý altýnda Marmara Bölgesine yönelik bölgesel televizyon yayýný baþlatýldý (1997). Basýn-yayýn alanýnda Saðduyu isimli günlük bir gazete yayýnlandý (3 Mayýs 1998 - 11 Temmuz 1999).

Kaliteli bir eðitimi temin etmek amacýyla, özel eðitim kurumlarýnýn kurulmasýný teþvik etti. Çeþitli illerde ilkokul öncesi, ilkokul ve orta öðrenime yönelik eðitim tesisleri, okullar ve dersaneler kurdurdu. (Asfa)

Halka güvenilir bir saðlýk hizmeti verilmesi için poliklinikler ve hastaneler açýlmasýný teþvik etti. Buna baðlý olarak baþta Ýstanbul olmak üzere bir çok ilde saðlýk kuruluþlarý hizmete açýldý. (Hayrunnisâ Hastanesi, Esmâ Hatun Hastanesi, Afiyet Hastanesi...)

Yurtdýþýndaki müslümanlarla diyaloðu saðlamak, ziyaretleri kolaylaþtýrmak amacýyla Ýskenderpaþa Turizm (ÝSPA) adý altýnda bir seyahat acentasý kurulmasýna öncülük etti. Bu þirket vasýtasýyla hac ve umre programlarý, çeþitli yurt içi ve yurt dýþý geziler; aile ve eðitim toplantýlarý düzenlendi.

Ýlmî seviyesi yüksek hocalar yetiþtirmek amacýyla Ýstanbul'da, Ankara'da, Konya'da ve Bursa'da hadis ve fýkýh enstitüleri açtýrdý. Buralarda ilâhiyat fakültelerinde okuyan veya mezun olan kimselere, özel hocalardan Arapça, hadis, tefsir ve fýkýh dersleri verdirilmesini temin etti.

Sohbet ve vaazlarýna yurt içinde ve yurt dýþýnda büyük ilgi gösterilmesi ve çeþitli yerlere davet edilmesi, onun çok seyahat etmesine neden oldu. Avrupa'da, Kuzey Amerika'da, Afrika'da, Orta Asya'da ve Avustralya'da pek çok ziyaretler, vaazlar, sohbetler yaptý; eðitim programlarýna katýldý.

Her yýl hac ve umre dolayýsýyla deðiþik ülkelerden gelen müslümanlarla görüþtü, diyalog kurdu. Hakký ve hayrý, iyiyi ve güzeli teblið etme yönünde þumüllü ve verimli çalýþmalar yapmaktan bir an bile geri kalmadý. Çevresini de daima bu tür çalýþmalara teþvik etti.

1997 Mayýs'ýndan itibaren hizmetlerini yurtdýþýnda sürdürdü. 1998 yýlýnda Avustralya'nýn Brisbane þehrine yerleþti. Teblið ve irþad çalýþmalarýný Avustralya'nýn her tarafýna yaygýnlaþtýrdý. Pek çok yerde camiler, kültür merkezleri açýldý. Brisban'daki camide, her gün sabah ve yatsý namazlarýndan sonra, hadis sohbeti yapýyordu.

Radyo sohbetleri yine devam etti. Cuma günleri Ak-Radyo'da yapmakta olduðu hadis sohbetlerine ilâve olarak, salý günleri tefsir sohbetleri yapmaya baþladý (29 Eylül 1998). Fâtiha Sûresi'nden baþladý. Her sohbette birkaç ayet-i kerime okuyup, izah ediyordu. Vefat etmeden önce yaptýklarý son tefsir sohbetinde, Bakara Sûresi 224. ayetine kadar gelmiþlerdi.

4 Þubat 2001 (10 Zilkade 1421) Pazar günü, bir cami açýlýþý yapmak için Grifit þehrine giderlerken, Avustralya yerel saatiyle 12'de (Türkiye saatiyle 04'te) Sydney civarýnda, Dubbo kasabasý yakýnlarýnda geçirdikleri elim bir trafik kazasý sonucu, yanýnda bulunan damadý Prof. Dr. Ali Yücel Uyarel'le birlikte ahirete irtihal eylediler. Ani ölümleri ailesi, yakýnlarý, sevenleri ve bütün müslümanlar tarafýndan derin bir üzüntüyle karþýlandý.

Mübarek naaþlarý, Sydney'de Auburn Gelibolu Camii'nde kýlýnan cenaze namazýndan sonra Türkiye'ye getirildi (8 Þubat Perþembe). 9 Þubat Cuma günü, Fatih Camii'nde yüzbinlerin iþtirak ettiði muhteþem bir cenaze namazýndan sonra, tekbirlerle, salevatlarla, dualarla, gözyaþlarýyla, Ebû Eyyûb el-Ensàrî Hazretleri'nin kabri civarýnda, Eyüp Mezarlýðýnda topraða verildi.



Prof. Dr. Mahmud Es'ad Coþan Rh.A, doðu dillerinden Arapça ve Farsça'yý, batý dillerinden Almanca ve Ýngilizce'yi bilmekteydi. Yurt içinde ve yurt dýþýnda çok yönlü sosyal faaliyetlerini, teblið ve irþad çalýþmalarýný vefat edinceye kadar devam ettirdi. Kendisinden sonra bu hizmetleri, emir ve iþaretleri üzere oðlu Muharrem Nureddin Coþan üstlendi.

Rûhu þâd, mekâný cennetî a'lâ olsun...
Gönderen: 04.02.2008 - 11:50
Bu Mesaji Bildir   der_ya üyenin diger mesajlarini ara der_ya üyenin Profiline bak der_ya üyeye özel mesaj gönder der_ya üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
der_ya su an offline der_ya  
875 Mesaj -
MUHTEREM DIN BUYUKLERIMIZDEN VE ISKENDERPASANIN UNUTULMAZ NURANI SÝMASI ESAD COSAN EFENDI[RA9 HAYATI BOYUNCA HIZMET ETMIS VE BU UGURDA DA EMANETINI TESLIM EDEREK SEHADET SERBETINI ÝÇMÝÞTIR...KARDEÞLERIM DINI ÝSLAM ÝÇÝN ÖMRUNU ADAYAN BU MUBAREK INSANLARA BIR YASIN OLSUN GONDERMEZSEK VE RUHLARINI SEVINDIRMEZSEK BUYUK VEFASIZLIK YAPACAGIMIZ KANAATINDEYIM

ONLAR ÇALISTILAR VE KAZANDILAR...RABBIM ONLARIN YOLUNDAN BIZLERI AYIRMASIN VE BIZLERIDE HIZMET YOLUNDA EMANETINI TESLIM EDENLERDEN EYLESIN.... AMIN


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son der_ya tarafından, 04.02.2008 - 14:55 tarihinde.
Gönderen: 04.02.2008 - 14:53
Bu Mesaji Bildir   der_ya üyenin diger mesajlarini ara der_ya üyenin Profiline bak der_ya üyeye özel mesaj gönder der_ya üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1817 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ebuseyy (40), sehadet bir tut.. (45), furkanengin (39), amca79 (61), Multi (57), MDEMiR (54), ALPEREN UÐUR (26), kelesof (42), kumay (49), adanali-01 (56), Erman (58), masus (42), JULIA (30), farkin (58), KARTALBEYY (45), NoHCoY (37), soren (61), 06kafiye (61), eyimli (69), Allah aþký (32), trevell82 (43), sizkimsiniz (55), Medineye_Varama.. (37), ayseweb (58), diyae06 (44), Samimi_ (46), fuat.b (45), aydýn atik (51), mandalina (38), yasak (45), aykam (44), cigdemli (61), Ikrah (38), TaHaYasinYILDIZ (42), radvaca (42), YAYLACI (55), sarslan (60), mormenevse (55), sabahmeltemi (43), reyhane_sultan (38), eraydýn (49), ihvan19 (46), UFAKLIK (46), saviola (45), Bayram Ali (64), mtuncel2003 (52), ~s@liha~ (43), Ayhanffm (48), F@TiM@ (41), _hayrünnisa_ (55), ESMACIK (55), berkayy (), lidertelekom (64), ozgurertas (46), duca (34), zeynep (47), cihangir64 (40), hurþit (50), gulmevsim (44), h.goncuoglu (65), ibrahim_36 (57), samim (48), vuslat1 (55), vuslat_sevdal&y.. (41), erhanbozkurt (51), consped (57), nesibeaydin1981 (44), mertsofi (39), Sehit kamil 27 (60), erenler (66), espace (61), sefa555 (60), FATIH ÖZAYDIN (49)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.02619 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.