stromectol kamagra generique rhinocortlopinavir ritonavir kaletra cordarone coreg coridil corpamil corprilin corpriretic corticotherapique cosaar plus cotrim coumadin cozaar crestor crixivan cyclogyl cycrin cyklokapron cymbalta cytotec cytoxan dalacin c dalacin t dalacin v danatrol danocrine daonil deflamat deltasone demadex demolaxin dentomycine depakine chrono depakine depakote depo provera dermestril dermovate deroxat desogen desoren desyrel detrol la
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » M E A L » KUREYŞ SURESİ ,Yaklaşma, ünsiyet ve güven suresi...

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 1 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Ukab su an offline Ukab  
KUREYŞ SURESİ ,Yaklaşma, ünsiyet ve güven suresi...

575 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 20.01.2007
En Son On: 05.02.2010 - 15:42
Cinsiyeti: Erkek 
[B]RAHMAN ve RAHİM OLAN ALLAH’IN ADIYLA...[/B]

1–Kureyş'i alıştırdığı için,
2–Onları kış ve yaz yolculuğuna alıştırması nedeniyle onlar,
3–Kendilerini açlıktan kurtaran ve her çeşit korkudan emin kılan
4–Şu evin Rabbine kulluk etsinler.

Bu surenin manası iki temel anlam üzerinde dönmektedir ki, bunlardan biri güven diğeri de alışmaktır yanı ünsiyettir. Bu iki mana birbirlerine çok sağlam bir şekilde bağlıdırlar. Hayatına ve maslahatına dair yanında güven hissettiğin yabancı bir insana karşı dahi ünsiyet peyda edersin, yakınlık hissedersin.
Surenin genel anlamı şudur: Bu surede Yüce Allah, Arap kabileleri arasından seçti ği Kureyş'e yaptığı ve kendilerine tahsis ettiği iyilikleri saymaktadır. Bunlar onların çok iyi bildikleri iyiliklerdir. Sözü edilen iyilikleri onlara, sadece O'nu sevsinler ve güzelliklerin O'na ait olduğuna inansınlar da tek olan Allah'a ibadet etsinler, onlara faydası ve zararı olmayan kahrolası putlara tapmaktan vazgeçsinler diye hatırlatmaktadır. Yalnız O'na ibadet etmek suretiyle onlar cennette sürekli bir güvenliği elde edeceklerdir. Allah, Kureyş'e, diğer Arab kabilelerinin maruz kaldığı zalimce saldırılara karşı güven vermiştir.
Allah, bütün Araplara, Allah'ın en kutsal evinin şehirlerinde bulunması nedeniyle Kureyş'i mukaddes kabul etmelerini ve onlara saygı göstermelerini ilham etmiştir. Nitekim filin öncülük ettiği güçlü ordusuyla Kâbe'ye yönelerek onu yıkmak isteyen fil ordusunun komutanı olan Kral Ebrehe'den onları olağanüstü bir şekilde korumuştur. Arap kabileleri onun karşısında durmaktan aciz kalmışlardır. Ebrehe'nin Kâbe'yi yıkmasına, çamurdan oluşmuş taşlarla bu büyük orduyu yok eden ebabil kuşlarını engel oldu. Kureyş'ı Ebrehe'nin zulmünden harikulâde bir mucizenin müdahalesi kurtarmıştı.
Allah'ın Kureyş'e bahşettiği güvenden şu sonuç çıkmıştır: Kureyş, yaz–kış ticarî işler yapma ve Yüce Allah'ın İbrahim Aleyhisselam'ın diliyle; "Ey bizim Rabbimiz! Ben neslimden bir kısmını, senin kutsal mabedinin yanında, ziraat yapılmayan bir vadiye yerleştirdim"agla1) buyurduğu gibi, bitki bitirmeyen kurak arazisine karşı onlara sağladığı bol kazanç elde etme imkânına sahip olmuşlardır.
Şimdi, surenin bütün ibarelerini ve kelimelerini, 'güven' ve 'alışma/ünsiyet/yakınlık' manalarıyla olan bağlantılarını ortaya koyarak ele alalım.

KUREYŞ'TEKİ GÜVEN VE ÜNSİYET YAKINLAŞMA

Alıştırmak kelimesi, tabii olarak dostluk manası içermektedir. "Kureyş" de böyledir ve Kureyş, bir kabiledir. Her bir kabile, fertler arasında bulunan kan bağı esasına dayalı olarak birbirleriyle anlaşan toplum demektir. Fertler arasındaki bu anlaşma, onların bazısının bazısına güven duymasıyla onları bir araya toplar. İşte burada "Kureyş" kelimesinde bir güven ve yakınlık/ünsiyet vardır.

YOLCULUKTA ALIŞMA ÜNSİYET YAKINLIK VE GÜVEN

Yolculuk, birbirleriyle anlaşan yolcuların arasını birleştirmektedir. Bu esnada onların bazısı bazısına güven vermektedir; bazısı bazısının güvencesi olmaktadır. Onların bu birlikteliği, onlara kötülük yapmak isteyen hırsızların ve yol kesenlerin kalplerinde bir korku meydana getirir. Sözü edilen topluluk onlara güven sağlar. Yolculuk (rihle) kelimesinde de aynı şekilde güven ve alışma/ünsiyet vardır.

YAZ VE KIŞ MEVSİMLERİNDE ÜNSİYET

"Kış" ve "yaz" kelimeleri, bir arada bulunma ortamına işaret eder: Çünkü yaz mevsimi aile fertlerini, sıcaktan kaçıp korunmak için haftalık veya günlük sayfiye yerlerinde topladığı gibi, kış ayları da bu kişileri, ısınmak ve gece sohbet etmek için birbirlerine girmiş bir halde sıcak bir mekânda bir araya toplar. Her iki durumda da bu topluluk bir tür anlaşma/yakınlaşma meydana getirir.

İBADETTE GÜVEN VE ÜNSİYET YAKINLAŞMA

"İbadet etsinler!"
Allah'a ibadet etmek onu sevmek manasını taşır. Sevmek, ünsiyetin/yakınlığın en yüksek derecesidir. İbadet, Allah'a imanı gerektirir ki o da güveni iktiza eder. Konumuzla bağlantılı olarak Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "İnananlar ve imanlarına zulmü bulaştırmayanlar... İşte güven onlarındır ve doğru yolu bulanlar da onlardır."agla2) Allah Celle Celaluhu, ibadetle güven arasını şu sözünde birbirine bağlamıştır: "Korkularının ardından kendilerini (tam) bir güvene erdirecektir. Onlar hep bana kulluk ederler ve bana hiçbir şeyi ortak koşmazlar."agla3) İbadet mümin için, şeytanın tuzağından ve sultasından güvende olmaktır: "Benim (gerçek) kullarıma gelince senin onları kandırmaya gücün yetmez!"agla4)

RABBE GÜVEN VE ÜNSİYET

'Rab', terbiye eden, gözeten ve koruyan demektir. O, terbiye ettiğine güven ve selâmet verir: "Onlara çok merhametli Rabb'in söylediği selâm vardır."agla5) Bu mürebbi, onun ünsiyet ile buluşmasını mürebbilerine hissettirir.

EVDE GÜVEN VE ÜNSİYET YAKINLAŞMA

Şüphesiz ki ev, insanın, onu sıcak ve soğuk hava ile yağmurun zararlarından, insan ve hayvan gibi saldırganların tehlikelerinden koruyan sığınağıdır. Bunun için insan evinde, gerek kendisi ve gerekse kendisiyle birlikte ikamet eden ailesi için güven hisseder.
Bu, "Rab" ve "ev" kelimelerinin her birini müstakil olarak incelediğimiz zaman böyledir. Ancak, "bu beytin Sahibi" sözündeki bu iki kelimeyi beraberce ele aldığımız zaman, evin özel bir manası olur ki o da bütün Arapların güven ve ülfet/yakınlık hissettiği Kâbe'dir: "Ona giren, güvende olur."agla6)

DOYURMADA GÜVEN

Allah Celle Celaluhu Kureyş'i açlıktan kurtarmıştır. Bitki, herhangi bir ekin bitmeyen bir vadide onlara rızık ihsan etmiştir. Yani onlara beslenme/gıda güvenliği vermiştir. Bu nedenle onlar da açlıktan kurtulmuşlardır.
Yüce Allah'ın, "onları her çeşit korkudan emin kıldı/güvene kavuşturdu" sözü açıkça güvenliğe işaret etmektedir. Surenin bütün kelimeleri, geçen bu kadar geniş yelpazeli manayı on küsur kelimeyle açıklayarak sureye fazla miktarda, benzeri olmayan bir ünsiyet ve güven havası vermek için dikkatlice seçilmişlerdir..



Dipnotlar:
1–İbrahim Süresi; 14, 37. 2–Enâm Süresi; 6, 82.
3–Nûr Süresi; 24, 55. 4–İsrâ Süresi; 17, 65.
5–Yâsîn Süresi; 36, 58. 6–Âl–i İmrân Süresi; 3, 97.

Ekleme Tarihi: 11.10.2007 - 01:28
Bu mesajı bildir   Ukab üyenin diğer mesajları Ukab`in Profili Ukab Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 815 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
hircin (32), ayazdabirciftyu.. (38), arif_unal (64), lyoonn (46), ergali595 (42), FatihCgdm (38), kirenli (56), *imam_hatipli* (33), Muhsin B. (36), sezer74 (50), recepguducu (50), kenan_kygn (68), tek_1 (44), ajanpenny (46), basketcikid (34), sigat37 (37), erzincani (45), yasemin_nl (36), yosun (40), toprak_67 (45), By_Digital (38), gur (36), MustafaGED&Yacu.. (60), ademyildiray (49), ibrahimdzn (37), muka2828 (44), hagere (39)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.54376 saniyede açıldı