fluvoxamine chloroquine stromectol fluvoxamine kaletra naprosyn natyl nebilet neggram negram nemexin neo stediril neoral neurolithium neurontin neurotop nexium nimotop nivaquine nizoral cream nizoral nolvadex nootropil norflocine norlutate noroxin norsol nortrilen norvasc norvir novonorm nyolol ocuflox oculastin oftan olmetec plus olmetec omix omnicef onymax optivar orelox orfiril osiren otrivin rhume des foins oxsoralen
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » renklerin etkileri...

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 3 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Elam su an offline Elam  
renklerin etkileri...

171 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 20.09.2006
En Son On: 02.10.2011 - 02:06
Cinsiyeti: Bayan 
RENKLERDEN NASİL ETKİLENİRİZ??

Renklerin insan davranisini ve psikolojisini onemli olcude etkiledigi bugun kesinlesmistir. Kanada'da bir okulda yapilan deneyde, odalarin renk ve isik duzenlerinin degistirilmesi ile bazi ogrencilerin zeka duzeylerinin ve disiplin sorunlarinin olumlu bicimde etkilendigi tespit edilmistir. Ancak insan gozunun isik ve rengi algilayan ag tabakasinin gorme sinirleri vasitasiyla bunu beyne ilettikten sonra beyinde nasil fizyolojik etkiler yarattigini renkbilimciler henuz aciklayamiyor.

Aslinda gozumuze gelen goruntu iki cesit gorme hucresi araciligi ile taranir. Silindir veya comak seklinde olanlar isigi, koni seklinde olanlar ise rengi algilar. Gozumuzde 7 milyon konik ve 100 milyon kadar silindirik hucre vardir.

Renge duyarli konik hucreler ag tabakasinin ortasinda, isiga duyarli silindirik hucreler ise kenarinda daha yogundur. Bu nedenle gece gokyuzunde gozumuzun kenarindan gordugumuz bir yildizi, ona dogrudan bakinca goremeyiz. Cunku burada isiga hassas silindirik hucreler daha az oldugundan goruntu kaybolur. Ayni sekilde gozumuzun kenariyla baktigimiz sekillerde renkler kaybolur.

Yapilan deneylerde, pembe renge bakan kisilerin rahatladiklari, kirmizi, turuncu ve sari gibi sicak renklere bakanlarda tansiyonun yukseldigi, nabzin ve solunumun hizlandigi, terlemenin cogaldigi, mavi rengin ise tam tersi etki yarattigi belirlenmistir.

Arastirmalar insanlarin en cok mavi rengi sevdiklerini, bunu kirmizi ve yesilin takip ettigini gostermektedir. Erkekler yesil, deniz mavisi, turuncu ve koyu mor renkleri tercih ederken, kadinlar firuze yesili, acik mavi, pembe gibi acik-ucuk renkleri, cocuklar ise mavi, kirmizi, yesil, sari ve turuncu gibi canli renkleri daha cok sevmektedirler.

Bir binada sari renge boyanmis bir tavan, odayi daha yuksek, sari renkli duvarlar ise daha genis gosterir. Kliniklerin sicak renklere boyanmasi, beyaz rengin hastalarda yarattigi huzun duygusunu azaltir. Ayakustu hazir yiyecek satan dukkanlarin duvarlari istah actiran portakal rengine boyanirken yaris arabalarinda kirmizi veya turuncu-sari renkler tercih edilir. Aslinda bir renk olmayan, daha dogrusu renksizlik olan siyah da makam araclarinin klasik rengidir.

Kirmizi renk kan rengidir, asirlar boyu tehlikenin ve tahribatin simgesi olmustur. Trafik isiklarinda 'dur' sinyali olarak kullanilmasinin nedeni de budur. Ameliyathanelerde, bulasan kan rengini belli etmeyecegi icin mantiken kirmizi giysi kullanilmasi gerekirken, teskin edici mavi ve yesil renkler tercih edilir.

Ekleme Tarihi: 24.03.2007 - 18:39
Bu mesajı bildir   Elam üyenin diğer mesajları Elam`in Profili Elam Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Elam su an offline Elam  
KIRMIZI

171 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 20.09.2006
En Son On: 02.10.2011 - 02:06
Cinsiyeti: Bayan 
Kirmizi istahi acar. O yuzden dunyadaki gida firmalarinin hepsinin logosunun kirmizi oldugunu hayretle farkedeceksiniz; Coca Cola, Pizza Hut, TGI Friday's, Mc Donald's, Ulker, Burger King, Lay's,... bu listeyi binlere cikarabilirsiniz.

Kirmizi tansiyonu yukseltir ve kan akisini hizlandirir. O yuzden genclige hitap urunler de logo ve urunlerinde kirmiziyi tercih ederler. Levi's, Le coq Sportif, The Little Big, Nike, Puma sizin ve sizin ekleyeceginiz yuzlercesi. Spor arabalarda da ates, adrenalin genclik simgesi kirmizi tercih edilir.

Ford erkekler icin urettigi Mustang'i, icinde sari tonlar olan bir kirmiziyla satarken, kadinlarin tercih ettigi Probe'ta mavi ton kullandigi bir kirmiziyi kullaniyor. Cunku kendine suveter alan kadinlarin en az yarisinin maviyi tercih ettigi biliniyor.

Insanlar kirmizi fonlu mekânlarda zaman kavramini kaybetmeye basliyorlar ve uykusuzluk yaratabiliyor.

Kirmizi doga icinde en dikkat cekici renklerden birisi olmasina ragmen, yakindan kolaylikla farkedilebilirken, uzaktan daha zor ayirdedilmektedir. O yuzden batida gokdelenlerin ve yuksek noktalarin uzerindeki ucaklar icin konulan uyari isiklari maviye cevirmisken bu bilgiden yoksun biz, hala israrla kirmizi isaret isiklari kullanmaktayiz. Oysa kirmizi uzaktan dikkati cekmez.

Polis otolarinin uzerindeki isiklarin yarisi mavi, yarisi kirmizidir. Bunun nedeni de lambanin kirmizi sayesinde yakindan, mavi sayesinde de uzaktan farkedilebilmesidir



devami gelecek insallah..
Ekleme Tarihi: 24.03.2007 - 18:40
Bu mesajı bildir   Elam üyenin diğer mesajları Elam`in Profili Elam Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Elam su an offline Elam  
yesil

171 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 20.09.2006
En Son On: 02.10.2011 - 02:06
Cinsiyeti: Bayan 
Kasaplar, dukkânlarinda kirmiziyi kullanirken, yesili hic kullanmazlar. Yesil vejeteryanligi temsil eder. Yesil belki de doganin kendisidir. Yesil guven verir. O yuzden bankalarin logolarinda en cok tercih ettikleri iki renkten birisidir. Yatak odasi icin de rahatlatici bir renktir. Yaraticiligi korukler.

Batida buyuk otellerin mutfaklarinda, duvar renginin ahcilarin yaraticiligini artirmak icin yesile boyanmaktadir. Hastaneler de logo ve ic dizaynlarinda yesili tercih ederler. Cunku rahatlatici ve sakinlestiricidir. Tabiati en cok hatirlatan renktir. Yesil alanlarda insanlarin daha az mide agrisi cektikleri tespit edilmis. Sakiz paketlerinde ve sebze satilan yerlerde de yesil en tercih edilen renktir.

Renklerin gozdeki kimi sinir hucrelerini kisa sureli oldurdugunu gozlemisler.(Burada oldurmeden kastedilen yok etme degil, kisa sureli devre disi birakma). Renkler, bakildiginda bu iki tur hucreden birini olduruyorlar. Kimi renklerin ise bu iki tur hucreyi birden oldurdugu gorulmus. Yesil bunlardan bir tanesi. Yesil uzun sureli bakildiginda gozdeki iki hucreyi birden olduruyor ve baska tarafa baktiginizda diger renkleri algilama sansiniz yok oluyor. O yuzden yesil rengin araba gostergelerinde pek kullanilmasi tavsiye edilmez.(VW Polo, Renault Broadway yesil gostergelere birer ornek olabilir.) Gece gostergeye baktiktan hemen sonra gozunuzu yola cevirdiginizde kisa bir sure farkli renkleri algilayamazsiniz. Karsidan gelen farlarin gectikten sonra bir sure gormeyle ilgili zorluk cekmemiz de buna baglanabilir. Bir bilimsel arastirmaya gore insan gozunun mavi ile yesile uzun sure bakamadigi sonucu ortaya cikmistir.

Ekleme Tarihi: 25.03.2007 - 18:25
Bu mesajı bildir   Elam üyenin diğer mesajları Elam`in Profili Elam Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 457 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
fatihyenturk (46), kurtalanli (46), esmabanu (48), _LaL_ (36), !MesuD! (43), refya (45), þemsinur (69), dervis-9 (49), birparcaozgurlu.. (38), nuresmin (46), ankebut-57 (37), yassokiz (40), hamiyet (49), HeDo (35), gncmostar (38), ahmett25 (43), __peri__ (35), utkucan (44), mtbc (50), vuslat21 (44), bekir bora (37), CUNDULLAH (42), Bursa1975 (49), *~Beyaz_Gul~* (50), kazimsagir (42), Allah_korusun (39), Seyfo1 (55), gönülverumeysa (38), AKCAYLI10 (52), eoguz (39), cananaa (44), hicret14 (32), kemreluk (54), yunuss (54), ethem82 (42), Muhammed Rasid (47), akifd (38), özsu (39), serdar024 (43), htly (54), seferad34 (41), osmanlý (63), prenses (55), karakiz86 (38), Kutuptaki_Karan.. (42), Ufuk.S (), Davidoksen (37), aybalam (61), burak_sevgili (30), ömer küçükali (52), seyirdefteri (47), birsenkopuz (50), erdemli (35), safsofi (59), omer_yildirim (43), dialoginternet2.. (46), ALLAH_IN_ASLANI (54), sensiz_olmuyor (38), hasret81 (43), ismailkurt (60), Selam86 (38), mesudturan (43), ENGIN00 (45), mukadder (47), levyavuz (41), cecen3603 (), hnf (36), rabia 74 (50), son-sozum (48), DünyadakiGaflet (36), cog21 (55), yavuz37 (47), tubanur (49), nicknack (46), mhyd (51), rujhat (43), davut05 (49), mercan68 (57), ERSIN SELVI (49), cengizozkulluk (), hicret61 (51), nurefsan_ (50), yilmazgovdeli (74), Mollaislam (38), ozan ataþ (36), hasim20 (40), sakird (58)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.54973 saniyede açıldı