stromectol ivermektin budesonide generique rhinocortfluvoxamine detrol detrusitol dexantol dexone diamox diflucan dilantin dilatrend dilzem dinostral diocimex diovan hct diovan diprolene diuresal diurix dostinex doxy basan doxycline droxia dulcolax duodopa duphaston duricef duspatalin dynexan nouvelle formule ecopan efavirenz effexor xr effexor elantan elavil eldepryl elmetacin elocon elpradil eltroxine elyzol ena basan enasifar endoxan
     

0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » EĞİTİMDEN NE ANLIYORUZ?

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 1 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Suhedanur su an offline Suhedanur  
EĞİTİMDEN NE ANLIYORUZ?

339 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 25.11.2003
En Son On: 11.11.2009 - 09:13
Cinsiyeti: ----- 
EĞİTİMDEN NE ANLIYORUZ?
İnsan olarak dünyaya gelmekle insanlığa katılmak, toplumun bir üyesi haline gelmek arasında uzun bir yol vardır. Bu iki olguyu birleştiren yol ise eğitimdir. Bu yönüyle toplumsallaşma olarak da niteleyebileceğimiz eğitim, ferdin yaşadığı toplumda yeteneklerini, ahlak ölçülerini, davranışlarını ve ideallerini belirleyen süreçlerin toplamıdır.
Bu süreçlerin temeli ferdin yakın ve uzak çevresiyle etkileşimlerine dayanır. Söz konusu etkileşimler beşikten mezara kadar sürer. İnsan bir yönüyle arınmaya bir yönüyle kötülüğe meyleden bir potansiyeli vardır. İnsanoğlu giderek bağımlılıktan bağımsızlığa, bencil davranışlardan sorumluluğa, somut düşüncelerden soyut ve mantıklı düşünmeye geçer.
Geliştikçe, iç güdülerini, ilkel ve başıboş eğilimlerini dizginleyerek toplum beklentilerine göre davranmayı öğrenir. Aile ilişkilerinden toplumsal ilişkilere geçerek çevresini geliştirir. Bütün gelişmelerde temel psikolojik mekanizma öğrenmedir. Öğrenme yolları içerisinde en etkili olanı da özdeşleşme yani örnek alma mekanizmasıdır.
Neden insanlar benzer uyaranlar karşısında farklı nitelikte tepkiler geliştirirler? Bu sorunun cevabını vermek kolay değildir. Çünkü davranışlarımız, bilinçli yada bilinçsiz pek çok faktörün etkisi altında şekillenir.
Bu faktörlerin pek azı, insanın o andaki özgür denetimi, bilinçli kontrolü altında tutulabilecek tabiatındadır.
İnsanoğlunun ömür boyu içine girdiği sosyal ilişki ve etkileşimlerinin ilki, en yoğun, en yalın ve katıksız olanı anne-çocuk ilişkisidir.
Çocuk bu ilişkiye girerken fıtratının en saf, en çıplak halini taşımaktadır. Sadece biyolojik varlığını sürdürmeye yönelik az sayıdaki ilkel içgüdü ve reflekslere dayalı davranışlardan başka (emme, yakalama vb.) hiç bir şey bilmeyen insan yavrusu annesiyle girdiği o çok özel ilişki içerisinde, kolay kolay değişmeyecek psiko-sosyal niteliklerinin temellerini atacaktır. Nedir bu nitelikler?
Benlik yapısı, karakter, kişilik,sosyal değerler ve tutumlar, alışkanlıklar, temel inançlar, idealler vb. Yine anne-çocuk ilişkisi içerisinde çocuk; sevmeyi, güvenmeyi, sabretmeyi, sorumluluk almayı iletişim kurmayı, kendini ifade etmeyi, sorun çözme yaklaşımlarını dünyaya bakmayı hatta öğrenmeyi öğrenecektir.
Sınırsız çeşitlikteki insan davranışlarının tamamına yakın bir bölümü öğrenmeyle edinilen davranışlardır. İnsan öğrenmesinin en yoğun ve en kalıcı nitelik taşıdığı dönemse uzmanların emici zihin dönemi yahut sihirli yıllar dediği 0-6 yaş dönemidir. Bu dönem boyunca adeta görünmez bir göbek bağıyla bağlıymışçasına birebir ilişki içinde olduğu anne, çocuğun psiko-sosyal gelişmesinde en etkili konumdadır.

Özellikle anne çocuk ilişkisi öznelliklerarası bir ilişki tarzı olduğundan modelin bu noktasında fenomenolojik (olgusal) bir açık kapı kırılma olabileceği ileri sürülmektedir.

0-6 yaş döneminde çocuğun kendisiyle ilgili olarak en yakınlarından ona yansıtılan değerlendirmeler (benlik yapısı vb.) onun dünyaya dair zihinsel haritasını çizer.

Bu harita ne kadar gerçekçi olursa kişi doğru adrese o kadar çabuk ulaşır. Bu harita yanlış bilgilerden, duygusal yıkıntılardan, ruhsal yaralanmalardan uzak vahyi anlayışla algılanan hakikate uygun çizgiler taşıması gerekir. Bu ömür boyu takılacak psikolojik bir gözlüktür.

Bu gözlük ferdin kendine, topluma ve dünyaya karşı tavrını, sorunları karşısındaki çözüm yaklaşımını önemli ölçüde etkiler.
Ekleme Tarihi: 08.03.2004 - 16:42
Bu mesajı bildir   Suhedanur üyenin diğer mesajları Suhedanur`in Profili Suhedanur Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 895 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
Suayb (46), cuneytarkin82 (49), emira (40), ibrahim13 (50), geylani2 (42), ilknur1977 (47), mhmtyel (43), Müslüman kiz (30), hitoprak (51), solmayan-gül (39), pancoloji (39), gül_güzeli (39), güle güle (37), Sueda (38), suvari (41), teacherone (45), kudüs (48), sensinnn (38), Isik Hafize (39), masumca (51), muradmurad (45), burku (36), hatice.d (47), ismail arabaci (37), ariiff (43), nur44_55 (42), deepsilver (36), _SON_NEFES_ (32), onur5844 (52), sailor2005 (67), canfeza (37), saltanat (45), saltiks (50), van65 (), Taha1 (38)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.55384 saniyede açıldı