0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » SORULAR & CEVAPLAR » İki uzun soru

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 2 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
hüdaperest su an offline hüdaperest  
İki uzun soru

22 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 15.05.2003
En Son On: 24.01.2008 - 01:27
Cinsiyeti: Erkek 
s.a.

Benim iki tane sorum olacak. Sorular biraz uzun ama yardımcı olursanız çok sevinirim.

1-Bir kimse "falan işi bir daha yapmayacağım" diye yemin etse ve o işi birden çok kez tekrarlasa, her tekrar için bir keffaret gerekir mi? Veya ilk kez o işi yaptıktan sonra keffaretini ödese ve sonra tekrar etse hüküm ne olur? Çünkü "bir daha yapmayacağım" şeklinde yemin edilmişti. yani bir kere o iş yapılsa yemin artık ortadan kalkar mı? Veya yemin "ömrümün sonuna kadar yapmayacağım" denerek edilse hüküm ne olur? Ayrıca üzerine yemin edilen şey de hüküm açısından değiştirici bir özelliğe sahip midir? Mesela içki içmeyeceğim diye bu şekilde yemin etmiş olmakla, helal olan bir meyvenin suyunu içmeyeceğim diye bu şekilde yemin etmiş olmak arasında hüküm açısından fark var mıdır?

2-Güneşte beklemiş veya güneşte ısıtılmış su temiz veveya temizleyici midir? Eğer değilse güneş enerjisi diye bilinen sistemle ısıtılan sular da direkt güneşte ısıtılan gibi midir? Sistemin nasıl çalıştığını bilmemize gerek var mıdır?

Bir de vereceğiniz cevapların kaynaklarını yazabilirseniz çok memnun olurum.
Selam ve dua ile...


Bu mesaj 2 kez ve en son hüdaperest tarafından 11.04.2005 - 12:31 tarihinde değiştirilmiştir.
Ekleme Tarihi: 11.04.2005 - 10:19
Bu mesajı bildir   hüdaperest üyenin diğer mesajları hüdaperest`in Profili hüdaperest Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
yoktan su an offline yoktan  

1227 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 25.11.2003
En Son On: 16.03.2009 - 10:55
Cinsiyeti: Erkek 
aleykum selam kardesim..

öncelikle yeminin yerine getirilmesi ile ilgili asagıdaki yazıyı okumanız gerekmektedir..

yemine sadakat gösterme konusunu alimler bes grupta ele almislardir:
1- Uyulmasi vacip olan yeminler: Farz olan bir ibadeti yapmak veya masum bir insani ölümden kurtarmak, ya da bir harami terk etmek için yapilan yeminleri yerine getirmek farzdir. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v) "Âllah'a itaat etmek üzere yemin eden kisi itaat etsin" buyurmustur. Bu kabilden olan bir yeminin geregini yerine getirmeyen kisi günahkar olmustur; tevbe ve istigfar etmesi icab eder, ayrica yemin keffareti ödemesi gerekir.

2- Edilmesi haram, uyulmamasi cevap olan yeminler:

Bir farzi terk etmek veya bir harami islemek için yemin etmek haram bir yemindir, bozulmasi farzdir. Dolayisiyla, meselâ ana babasi ile konusmamaya yemin eden kisi, onlarla konusacak, yani yeminini bozacak ama yemin keffareti ödeyecektir. Ayrica haram birseyi yapmaya yemin ettigi için tevbe istigfar edecektir. Hz. Peygamber; Bir seye yemin edip de, baskasini daha hayirli gören kisi yemininden dolayi keffaret ödesin, sonra da o hayirli olan seyi yapsin"buyurmustur (Nesâî, Eyman, 41; Ebû Dâvud, Eyman, 12).

Bir baska hadiste de söyle buyurulmustur: "Rabbe isyanda, silayi rahmi kesmekte ve mâlik olmadigin seyde sana yemin de, nezir de yoktur" (Ebû Davud Eyman, 12; Nesâi, Eyman, 17; ibn Mâce, Keffaret, 8; Ahmed b. Hanbel, II, 185, 202).

sâ'bî'ye göre haram bir fiili islemek üzere yemin eden kisi yeminini bozar, yani o harami islemez. Ayrica keffaret ödemesine de gerek yoktur. Çünkü Hz. Peygamber kisinin harami islememesinin yeminine keffaret oldugunu söylemistir (Ebû Davud, Eyman, 12).

Hanefiler mün'akide yemininden dolayi kullarin sorumlu tutulacagi bildiren âyetin zahirine dayanmaktadirlar (Mâide, 89).

3- Uyulmasi mendup olan yeminler: Bir maslahata müteallik olan yeminlerdir.

Yapilmasi mendup olan bir fiili islemek için edilen bir yemine uymak da menduptur. Böyle bir yeminin bozulmasi mekruhtur, keffaret gerekir.

4- Mübah olan yeminler:

Mübah olan bir isi yapmak veya yapmamak, ya da dogru olan bir haber üzerine yemin etmek mübahtir. Böyle bir yeminin bozulmasi efdaldir. Bozulursa keffaret gerekir.

5- Mekruh olan yeminler:

Mekruh olan bir fiili islemek veya mendubu terketmek için yemin etmek mekruhtur. Alis veris esnasinda yemin etmek de mekruhtur. Böyle bir yeminin bozulup keffaret ödenmesi efdaldir. Yemine sadakat ise mekruhtur (Kâsânî, a.g.e., III, 17, 18; ibn Kudâme, el Mugnî, II, 167; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapinar, Süneni Ebû Davud Terceme ve serhi, XII, 236).

Hanefî ve Malikilere göre unutarak, hataen, ikrah yoluyla ve yemin kasdi olmadan edilen yeminler mûteberdir. Çünkü yukarida isaret edilen ayet mutlaktir. Yeminin kasda dayanip dayanmamasi konusunda bir kayit mevcut degildir. Ayrica Hz. Peygamber (s.a.v) bir hadisinde; yemin, talak ve nikahin ciddisinin de, ciddi sanildigini haber vermislerdir (Ebu Davud, Talak; 9; Tirmizi, Talak, 9; ibn Mâce, Talak, 13; Kâsânî, a.g.e., III,18; Vehbe ez-Zühaylî, el-Fikhu'l-islâmî ve Edilletuhû, III, 367).

sâfiî ve Hanbelîlere göre yeminini unutarak bozan kisi, yemininde hânis sayilmaz. Dolayisiyla kendisine keffaret icab etmez. Delilleri, kullarin hataen yaptiklarindan dolayi günah olmadigini bildiren ayetle (Ahzab, 5) Müslümanlarin hatâen, unutarak ve ikrah yoluyla islediklerinden dolayi sorumlu tutulmayacaklarini bildiren hadistir (ibn Mâce, Talak, 16).

ikrah yoluyla yeminini bozan kisi, Ebû Hanife ve Mâlik'e göre keffaret öder; Ahmed b. Hanbel 'e göre ödemez. imam sâfiî'den ise bu konuda iki ayri görüs nakledilmistir (ibn Kudâme, a.g.e., XI, 177, 178).

Yemin edildikten sonra hemen pesinden "insallah" denilirse, bozulmasi halinde keffaret gerekmez. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.v) "Yemin edip de istisna eden (insallah diyen) isterse, döner,isterse yemini bozmadan terk eder" buyurmustur (Ebû Davud, Eyman, 9; Nesâî, Eyman,18; Ahmed b. Hanbel, II, 6, 49). Ancak bu hükmün geçerliligi yeminle "insallah" demenin arasinda konusulmamasina veya konusacak kadar susulmamasina baglidir.

ibn Kudame'nin bildirdigine göre "insallah" denildiginde kefaretin gerekmeyeceginde dön mezhep müttefiktir (ibn Kudâme, a.g.e., XI, 227).

Yemin Keffareti

Mü'akide yemininin hangi türünden olursa olsun bozulmasi, keffareti gerektirir. Normalde keffaret yemin bozulduktan sonra ödenir. Yemin bozulduktan sonra ödenen kefaretin mûteber oldugu konusunda ulema arasinda hiç bir ihtilaf yoktur. Ancak önce kefaretin ödenip sonra yeminin bozulmasi durumunda bu kefaretin yeterli olup olmayacagi tanismalidir. Hanefilere göre, keffaret ister malla, ister oruçla ödensin mutlaka yemin bozulduktan sonra ödenmelidir. Bozulmadan önce ödenmesi caiz degildir. safiilere göre keffaret malla ödenecekse yemin bozulmadan önce de ödenebilir. Hanbelî ve Mâlikîlere göre kefaretin ister malla ister oruçla, yemin bozulmadan önce de sonra da ödenmesi caizdir.

Yemin edilmeden önce keffaret ödenip daha sonra yemin edilmesi ve bozulmasi durumunda bu keffaret mûteber degildir. Bu konuda hiçbir görüs ayriligi yoktur (Kâsânî, a.g.e., III,18; ibn Kudâme, a.g.e., XI, 223-226; sevkânî, Neylü'l-Evtar VIII, 268, 269; Necati Yeniel-Hüseyin Kayapinar, a.g.e., XII, 237, 138).

Yemin keffareti; gücü yeterse bir köle azad etmek veya on fakiri sabahli aksamli doyurmak ya da on fakiri alisilmis biçimde giydirmektir. Kisi bu üçü arasinda muhayyerdir. Ama bunlara gücü yetmezse,pesi pesine üç gün oruç tutar. Orucun arasi hayiz dahil hiç bir özür sebebiyle kesilmez, kesilmesi halinde yeniden baslanmalidir. Yemin kefaretinin geregi ve bu sekilde ödenecegi Kur'ân-i Kerîm'le sabittir. Ve âyet gayet nettir. (Bkz. Maide, 5/89). Onun için konu ile ilgili görüs farkliligi yoktur.

yemin hakkında geniş bilgi..

sorularınıza gelince..

bir kişi bir şeyi yapmayacagına dair yemin etse yemini bozdugu zaman keffaret ödemek zorundadır.. ancak yemini devam edip etmemesi yemini verdiği hükme göre değişir.. haram bir şeyi yapmayacagına dair yemin eden kişi yemini bozmamalı.. bozdugu takdirde tövbe etmeli ve keffaretini ödemelidir.. sizin örneginizde içki içmeyeceğine yemin eden kişi yemini bozarsa hem günaha girmiş olur hem de keffaretini ödemek zorunda kalır.. ve yemini tekrar uyması gerekir..

kendisine helal kılınan bir şeyi haram kılacak şekilde edilen yemini bozmak ve keffaretini ödemek ve bir daha yeminine dönememek gerekir.. cünkü haram helal kılmak Allah'a mahsustur.. kişi helal olan şeyi haram kılamaz.. bu şekilde kullanılması helalolan bir şeyi kendisine kullanmayı haram kılacak şekilde yemin etmek uygun değildir..

yukarıda acıklamalarda bu hükümler acıklanmıştır..

*******

diger sorunuzun cevabı

Güneşte beklemiş ve güneş ışıgıyla direk olarak ısıtılmış su temiz ve temizleyicidir.. ancak bu suları kullanmak ve bu sularla yıkanmak uygun görülmemiştir.. Peygamber efendimiz güneşte ısınmış sularla yıkanmayı uygun görmemiştir.. bu sular saglık acısından da uygun görülmemektedir..

ancak günümüzdeki güneş enerjisi ile ısıtılan sular bu hükme girmez.. bu sular güneşten direk olarak ısınmamaktadır.. bu yüzden bu şekilde ısıtılmış suları kullanmakta bir mahzur yoktur..

selam ve dua ile


Bu mesaj 1 kez ve en son yoktan tarafından 11.04.2005 - 19:35 tarihinde değiştirilmiştir.
Ekleme Tarihi: 11.04.2005 - 19:29
Bu mesajı bildir   yoktan üyenin diğer mesajları yoktan`in Profili yoktan Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1176 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
leyla_ozcan89 (36), hnb sonnefes (31), Xmaill (47), RebeRenaS (44), paqpaq23 (43), nvbhr (41), sureyyahanim (57), kirmizi-gul (48), www.geceyolcusu.. (55), hasan bozdogan (53), Fatich (36), aFFeDiLMeYeN (49), metude (31), ardic (54), _mert_x44 (61), mkaltintas (60), Feyzanur S. (47), Ecem (39), karanlýk.. (42), rabia24 (44), aliya2003 (40), ALMANYALI_DADAS (53), Enderr (44), xsedanurx (41), seta (40), xAsudex (52)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.93757 saniyede açıldı