0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » OSMANLI TARİHİ ve MEDENİYYETİ » BİR DÜNYA İMARATORU:KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 4 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
vehbi70 su an offline vehbi70  
BİR DÜNYA İMARATORU:KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

919 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 17.01.2006
En Son On: 04.01.2015 - 19:05
Cinsiyeti: ----- 
BİR DÜNYA İMARATORU:KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

BİR DÜNYA İMPARATORU:KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN
Osmanlı sultanlarının onuncusu ve İslam halifelerinin yetmişbeşincisi.

Saltanatı: 1520-1566
Babası: Yavuz Sultan Selim- Annesi: Hafsa Sultan
Doğumu: 27 Nisan 1495 Vefatı: 7 Eylül 1566



Batılıların ``Muhteşem``, Türklerin ``Kanuni`` diye andıkları Sultan Süleyman, Osmanlı padişahlarının en yücelerindendir.
25 yaşında tahta çıktı ,46 yıl hükümdarlık etti., Osmanlı tarihinde en uzun saltanat süren padişah oldu.

Süleyman I döneminin ilk seferi Belgrad üzerine oldu.Belgrad kuruluş yeri bakımından Macaristan`ın bir çeşit kapısı durumundaydı.
Filibe`de divan kuruldu, durum tartışıldı.İki düşünce vardı;biri , seferin Belgrad`a yöneltilmesi ;diğeri ise Macaristan üzerine gidip başkent Budin`in ele geçirilmesi.Sonunda Piri Memed Paşa`nın dediği oldu;padişah ve ordu Belgrad`ı hedef aldı.
28 gün süren direnmenin sonunda 29 ağustos 1521 günü Belgard`ın iç kalesinin anahtarları, savunucuları tarafından padişaha teslim edildi.
Sultan Süleyman I, Belgrad`ın ardından Rodos Adası`nın da fethini kararlaştırdı.Durum siyasi açıdan Osmanlıların lehine görünüyordu.Denizden ve karadan Osmanlıları tehdit edecek herhangi bir güç yoktu.
1522`de yapılan seferle 5 ay kuşatılan Rodos alındı.Rodos devleti son buldu.Rodos ile birlikte çevredeki adalarda Osmanlıların eline geçti.
Makbul İbrahim paşa`nın hasoda başılıkta vezirliğe değil de vezirazamlığa getirilmesi,ikinci vezir Ahmed Paşa`yı öfkelendirdi.
Kurala göre ,vezirazamlık sırası Ahmed Paşaday`dı.

Ahmed Paşa , son derece kırgın , padişahtan Mısır Beylerbeyliği`ni istedi.Mısır ve ona bağlı topraklar daha fethedileli ancak altı yıl olmuş,bu sürede ortalık henüz yatışmamıştı.Kırgın ve kinli Ahmed Paşa , durumdan yararlanma yolunu seçti, Kahire`ye gelişinden beş ay sonra İstanbul`a baş kaldırma cesaretini gösterdi.Çevresine yüzbin Memlük ve Arap askeri toplamıştı.Kahire Kalesi alındı.Ahmed Paşa, kendini Mısır İmparatoru ilan etti.

Ahmed Paşa öldürüldü.Mısır düzenlendi.1525`te Kırım Hanı Sahip Giray Sitanbul`a gelip bir antlaşma imzaladı.Buna göre , Kazan hanları bundan sonra padişah tarafından atanacaktı.

İmparator Karl V`in tutsağı Fransız Kralı François I`in annesinden gelen yardım talebiyle Sultan harekete geçti.23 Nisan 1526`da Sultan Süleyman üçüncü seferi hümayununa çıkmak üzere İstanbul`dan ayrıldı.Kısa bir süre sonra Mohaç`a gelindi.Tarih 25 Ağustos 1526 idi.Macar ordusu büyük bir yenilgiye uğradı,Kral Lajos II atıyla kaçarken bataklığa sürüklendi, boğulup öldü.
Zaferin ardından sekiz gün sonra Budapeşte şehrine gelindi.Sultan Süleyman, 11 Eylül günü Macar Krallığı`nın taht şehrine girdi,Kurban Bayramı`nı Budin`de kutladı.Kaldığı onüç gün içerisinde Macar Krallığı`nın yeni statüsünü düzenledi.Buna göre, Macar Krallığı,Osmanlı İmp. bağlı bir krallık oluyordu.
``Gazayı Bec`` diye anılan dördüncü seferi hümayun 1529 yılına rastlar.Amaç, Macaristan üzerinde haklarından bir türlü vazgeçmek bilmeyen Kral Ferdinand `a gereken dersi vermekti.

3 Eylül günü Budi kuşatması başladı.Beş gün sonra, Almanlar, kaleyi Türklere teslim ettiler.Fakat Karl V, kısa bir süre sonra Macaristan`a saldırmakta geçikmedi.25 Nisan 1532`de Süleyman I, Almanya üzerine ikinci seferine girişti.Amacı ve isteği Alman ordularıyla bir meydan savaşında karşılaşmaktaydı,ama diğerleri buna yanaşmak istemiyorlardı.
Almanya ile Osmanlı devleti arasında barış antlaşması 1533 Haziran`ında imzalandı.Protokolda Ferdinand, vezirazamla eşit tutuluyor, Macaristan tahtından da vazgeçiliyordu.Elinde kalan, ancak Bohemya Krallığı`ndan ibaretti.Bu antlaşmanın ardından İtalya üzerine sefere çıkılmış (Korfu ve Pulya seferi, 1537) ve bu seferde donanmaya kaptanı derya Barbaros Hayrettin Paşa komuta etmişti.

Sultan Süleyman I sekizinci seferi olan Boğdan Seferi`ne 8 Temmuz 1538`de çıktı.31 Ağustos`ta Prut Irmağı, Mimar Sinan`ın kurduğu bir köprüyle geçildi.Moldovya toprakları da bütünüyle Akkerman sancağına katıldı.Artık Tuna`daki bütün kilit noktları Osmanlarının eline geçmişti.
Dobruca Türk oldu ve 1540 yılında Venedik - Osmanlı barış antlaşması imzalandı.Bu seferden üç yıl sonra çıkılan dokuzuncu sultan seferi
sonunda Macaristan tam bir eyalet haline getirilip Osmanlıya katılmış ve Budin Beylerbeyliği olarak adlandırılmıştır ( 29 Ağustos 1541 ).

Süleyman I bu zaferle yetinmedi.1543 baharında onuncu kez sefere çıktı.Peç, Almanlardan geri alındı.Estergon Kalesi fethedildi.Bundan sonra II.İran Seferi yapıldı.Tımışvar alınıp Banat ve Erdel Almanlardan temizlendi.
Bilindiği gibi XVI. yüzyılda Batı dünyası büyük evrimler geçirmektedir.Avrupa`da ekonomik ve siyasi dengeler değişti.Hristiyan inancı çeşitli bölümlere uğradı, Protestanlık yaygınlık kazandı.

Bu hangamede, Avrupa`nın Protestan prensleri ile ileri gelenleri Osmanlılardan sürekli olarak yardım istiyorlardı.Osmanlılar bunların yanında yer aldı.
Zaman zaman destek ve yardımdan geri durmadılar.

Bu arada Türkiye ile ilişkilerini en iyi biçimde yürüten ve geliştiren Fransa oldu. Hükümet, birtakım ayrıcalıklar vererek bu ülkeyi Avrupa`nın
diğer ülkeleri arasında daha önemli bir yerde tutmak istiyordu.18 Şubat 1536`da verilen ünlü kapitülasyonlar bunun elle örneğidir.Ayrıcalık antlaşmasını İbrahim Paşa imzalamıştı.Fransa ticaret yoluyla sağlayacağı kazançlar sonucunda kalkınabilecek ve böyle Karl V`e karşı koyabilecek bir güce sahip olacaktı.

Süleyman I zamanında İran`ın Şii propagandası (isyan) durmamış; iş, giderek Türk - İran savaşına dönüşmüştür.Bu savaşla İbrahim Paşa görevlendirildi.
Van , Tebriz ve Bağdat kolayca alındı.

Şah Tahmasp, fırsat buldukça Doğu Anadolu`ya saldırılarını sürdürdü.Padişah, sonunda yeniden bir Doğu seferine çıkmak zorunda kaldı.Bu arada yolda oğlu Şahzade Mustafa`yı saltanat kaygısıyla boğdurup öldürttü.

Barbaros Hayrettin Paşa`nın Osmanlı devletinin hizmetine girmesinden beri bütün Hristiyan devletlerinin ilgisi Türk donanması üzerine çevrilmişti.
Almanya, Portekiz, Vedenik ve papa o dönemin en güçlü donanmasına sahiptiler.Barbaros`un Akdeniz`i bir türk gölü haline getirmesi bu devletleri tedirgin etti ve birleşmelerini sağladı.Böylece ortak çıkarlarını daha bir kolaylıkla savunabileceklerdi.

Büyük çatışma Preveze`de oldu.Türk donanmasına Barbaros Hayrettin, düşman donanmasına da Amiral Andrea Doria komuta ediyordu.
Çok şiddetli çarpışmaların sonunda Türk donanması üstün geldi, düşman gemileri yenik ve perişan, güçlükle kaçabildiler, bir çoğuda sulara gömüldü.
Sultan Süleyman I bu zafere çok sevindi.

Şahzade Mustafa`nın ölümünden sonra Osmanlı tahtı için iki aday vardı: Şahzade Selim ve Şahzade Bayezid.İki kardeş arasındaki kanlı çatışma Konya`da patlak verdi ve zaferi Şahzade Selim kazandı.

1565 yılının Haziran ayı sonlarında Veziriazam Semiz Ali Paşa`nın Sokullu Mehmed Paşa almıştı.O günlerde sokullu 60 yaşındaydı.
Bir çok enderun hizmetlerinde bulunmuş, Barbaros`un ölümü üzerine de kaptanıderyalığa getirilmişti.
1566 yılında yeni bir Türkiye - Almanya savaşı çıktı.

Nahçivan Seferi`nden döndüğünden beri paişah ( 10 Yıl ) sefere çıkmıyordu.71 yaşındaydı ve nikris hastaığı onda müstaripti.Yeni vezirazamı Sokullu`nun askerlerine pek güvenmediği için sefere kendi çıkmaya karar verdi.

Zigetvar kuşatması 5 Ağustos`ta başladı ve haylide uzadı.Kuşatma ve çatışmalar sürüp giderken, 7 Eylül 1566 Cumartesi günü sabaha karşı saat 1:30`da hasta padişah,savaş alnında gözlerini hayata kapadı.Ölümünden 5 saat sonra Zigetvar Kalesi düştü.

Sultan Süleyman , çağının Doğu`da ve Batı`da en mükemmel eğitilmiş prenslerden biriydi.Asker`i dehasını dedesi Fatih`ten almıştı.DEvlet nüfus ve haysiyetini korumada son derece duyarlı olduğunu tarihçiler kabul eder.Ünlü ``Kanunname``sinde
Fatih Kanunnamesi`ni temel almakla birlikte, geliştirmiş ve ona tam bir anayasa niteliğini kazandırmıştır.Bu çalışma Kanuni`yi dünya tarihinin büyük hukukçuları arasınad sokar.Bu Kanunname`nin birinci babında,birinci madde,imparatorluk içindeki her ferdin ceza hukuku bakımından eşit olduğu ve herkesin aynı suçtanötürü aynı cezayı göreceği kanaatindedir.

Kaynak: Dünya Tarihi Ansiklopedisi ( Milliyet Copright © 1991 )
Tüm hakları saklıdır.© 2006 Ferhat KENTAÇ
Ekleme Tarihi: 10.08.2006 - 09:58
Bu mesajı bildir   vehbi70 üyenin diğer mesajları vehbi70`in Profili vehbi70 Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Hadimül Islam su an offline Hadimül Islam  
RE: BİR DÜNYA İMARATORU:KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN

618 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 24.12.2005
En Son On: 04.08.2007 - 12:15
Cinsiyeti: Erkek 
Alıntı
Orijinali vehbi70

Bu arada yolda oğlu Şahzade Mustafa`yı saltanat kaygısıyla boğdurup öldürttü.



Kaynak: Dünya Tarihi Ansiklopedisi ( Milliyet Copright © 1991 )
Tüm hakları saklıdır.© 2006 Ferhat KENTAÇ




Büyük bir emek ürünü olan bu paylasimlarin icin sana tesekkür ederim abi. Sayende bilmediklerimizi ögreniyor, bildiklerimizi tazeliyoruz.

Yalniz,
su üstteki cümlenin tekrar okunmasini tavsiye ederim.
Osmanli Padisahlari, özellikle Kanuni S. Süleyman gibi bir sahsiyet, hele hele SALTANAT kaygisiyla hareket etmemisdir.Sehzadeler katli olayi hangi zemine oturuyor ve bunun sebepleri nelerdir, Dini hükmü nedir bunlarin hepsi bellidir. Fakat bunu SALTANAT icin asla yapmamislardir. Bu cümle sanki gizli bir hakaret iceriyor , o muhtesem Hakana. Osmanli da Sehzadeler ve Kardes katli meselesi ayri bir konu oldugu icin fazla uzatmak istemiyorum.

Bu cümle olsa olsa , Ferhat Kentac ismindeki bu sahisin gaflet ile veya kasden yapdigi bir hatadir.

Osmanli ve özellikle Türk tarihi icin size acizane Yilmaz Öztuna'yi ve bazi gercekci tarihcileri önerebilirim.

Paylasiminiz gercekten cok güzel,
su bir cümle olmasa.

Malum sinek de kücük,
ama,
mide bulandirir.

selametle
Ekleme Tarihi: 10.08.2006 - 11:07
Bu mesajı bildir   Hadimül Islam üyenin diğer mesajları Hadimül Islam`in Profili Hadimül Islam Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
vehbi70 su an offline vehbi70  
vatandaş72 arkadaşım

919 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 17.01.2006
En Son On: 04.01.2015 - 19:05
Cinsiyeti: ----- 
vatandaş kardeşim dediğiniz gibi osmanlıdaki şehzadelerin öldürülmesi farklı bir olay konudaki o paragrafı yazının orjinalliğini bozmamak için mudahele etmedim buna (saltanat kaygısı )bu kelime yazarın şahsi fikri neyse az sonra geniş bir biyografisini ekleyeyim...


vatandaş kardeşim ben tarihi okurken hammerin büyük osmanlı tarihini terçih ederim ve onu okurum fakat bu kitap hala sanal aleme aktarılmadı
Ekleme Tarihi: 10.08.2006 - 11:46
Bu mesajı bildir   vehbi70 üyenin diğer mesajları vehbi70`in Profili vehbi70 Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
vehbi70 su an offline vehbi70  
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HAN IN BİYOGRAFİSİ...

919 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 17.01.2006
En Son On: 04.01.2015 - 19:05
Cinsiyeti: ----- 

KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN HAN



Babası: Yavuz Sultan Selim
Annesi: Hafsa (Hafize) Hatun
Doğum Tarihi: 1495
Tahta Çıkışı : 30 Eylül 1520
Ölümü: 6/7 Eylül 1566


(1520-1566) Yılları arasında Osmanlı Devleti ni idare etti. Babasının ölümü üzerine, O nun tek oğlu olarak 1520 tarihinde Manisa dan İstanbul a gelerek onuncu padişah olarak tahta geçti. Osmanlı Padişahları arasında iktidarda hemen hemen en uzun kalan, Osmanlı Devleti ni en büyük sınırlarına ulaştıran Sultan oldu.

Bu güç O nun isminin Batı da muhteşem (Magnificent), Devlet adaletini çok adil kullanmasıda isminin Kanunî olarak anılmasını sağladı. Ünü dünyaya yayıldığı gibi, O nun güçlü iktidarı karşısında Batı dengeli bir dönem yaşadı. Belgrad ı ve Rodos u aldı. Macar Kralını bozguna uğrattı ve Budapeşte yi aldı. Karşısında Alman kralı savaşamayıp kaçtı. İran ordusunu yendi. O bölgede birçok ülkeler Osmanlı İmparatorluğu na katıldı. Zaferle sonuçlanan bir çok seferleri arasında Yemen, Habeş, Zigetvar ı sayabiliriz.

Yüksek bir ahlâk duygusu vardı. Nazikdi, alçak gönüllü ve sakin davranışlı idi. Tam bir inanmış, dini bütündü. Tarikatlara saygısı büyüktü. Zaman zaman kılık değiştirip halkın içine karışırdı. Bir çok hayır eseri yapmış ve vakfetmiştir. Süleymaniye Camii ve külliyesi en önemli eserlerindendir.

1530 ve 1540 tarihlerinde oğulları için yaptırdığı sünnet düğünleri ve burada uygulanan törenler minyatür olarak çizilerek o günkü devlet düzeni, sosyal yaşantı, askerî ve siyasî hayat hakkında geleceğe bilgi taşınmasını sağladı.

Orta boylu, sağlam yapılı ve yakışıklı idi. Çatık kaşları, elâ gözleri, ince hatları, koç burnu, arslan tavrı vardı. Nazik ince bir sesle konuşurdu. Kendisinde sahabelerin tavrı vardı. Yiğit, güçlü ve kuvvetli, geniş göğüslü idi. Kolları uzun, kasları güçlü idi. Oturaklı bir sarık takardı.

1520 Yavuz Sultan Selim in vefatı.
Kanunî Sultan Süleyman ın tahta çıkışı.1521 Sultan Selim Camii nin temelinin atılması.
Kanuni nin Belgrad seferine başlaması.27.05.1521 Kanunî nin İstanbul dan Edirne ye gelişi.
07.07.1521 Böğürdelen Kalesi nin fethi.29.08.1521 Belgrad Kalesi nin fethi.
18.09.1521 Kanunî nin İstanbul a hareketi.19.10.1521 Kanunî nin İstanbul a gelişi.
1522 Venedik Cumhuriyeti ile yeni bir barış andlaşması imzalanması.
Osmanlı Donanması nın Rodos seferine başlaması.
16.06.1522 Kanunî nin Rodos seferi için İstanbul dan ordusu ile hareketi.
24.06.1522 Donanmanın Marmaris ten Rodos a gitmek üzere hareketi.
01.07.1522 Kanunî nin Kütahya ya gelişi.
04.07.1522 Kanunî nin Sandıklı Ovası na gelişi.
15.07.1522 Kharki-Herke Adası nın fethi.
28.07.1522 Kanunî nin Marmaris ten Rodos a geçişi ve savaşın başlaması.
20.12.1522 Rodos Kalesi nin teslim olması.
29.12.1522 Kanunî nin Rodos a girmesi.
02.01.1523 Rodos Şövalyeleri nin Türk Ordusu na teslim ettikleri bayraklarından sonra adadan ayrılmaları.
Kanunî nin İstanbul a hareketi.
29.01.1523 Kanunî nin İstanbul a gelişi.1524Kanunî nin oğlu şehzade Selim in doğumu. Mısır Valisi hain Ahmed in hutbe okutarak isyanı.
Mısır ıslahatı için Vezir İbrahim Paşa nın İstanbul dan hareket etmesi. 25.03.1525 İstanbul da Yeniçerilerin isyanı.
İstanbul a gelen ilk Fransız elçisinin Kanuni tarafından kabulü ve Türk fetihleri karşısında Avrupalıların olayı değerlendirmelerinin görüşülmesi.
Şeyhülislam Zembilli Ali Efendi nin vefatı.
23.04.1526 Kanunî nin Mohaç seferi için İstanbul dan hareketi.
09.07.1526Kanunî nin Sultan Süleyman ın Belgrad a gelişleri.
Petervaradin şehir ve Kalesi nin kuşatılması ve alınması.
29.08.1526 Mohaç Zaferi.03.09.1526 Türk ordusunun Budin e hareketi.
11.09.1526 Kanunî nin Budin şehrine girişi.
21.09.1526 Kanunî nin Peşte ye geçişi.
Segedin ve Baç Kalesi nin alınışı.
Beçne Zaferi.
16.10.1526Erdel Voyvodası, Jan Şapolya nın Macar Krallığına getirilmesi.
13.01.1527 Macaristan fatihi Kanunî nin İstanbul a dönüşü.
30.04.1527 Vezir İbrahim Paşa nın Anadolu isyanlarını bastırmak için İstanbul dan hareketi.
Sivas yakınında Kalender Karaçayır ın isyanı ve İbrahim Paşa tarafından isyanın bastırılması.
Bosna, Hırvatistan, Esklavonya ve Dalmaçya nın fethi.
28.02.1528 Osmanlı himayesine giren Macar kralı Jan Şapolya ile anlaşma imzalanması.
10.05.1529Kanunî nin Viyana seferi için İstanbul dan hareketi.
20.05.1529Kanunî nin Edirne ye gelişi.
30.05.1529 Kanunî nin Ordu ile hareketi.
17.07.1529Ordu nun Belgrad a gelişi.
15.08.1529 Macar asilzadelerinin ordugâha gelerek iltihak etmeleri.
18.08.1529 Macar Kralı Jan Şapolyo nun huzura kabulü.
03.09.1529 Budin şehrinin Osmanlı ordusu tarafından kuşatılması. 07.09.1529 Budin Kalesi nin Türk ordusuna teslimi.
10.09.1529 Boğdan Prensliği nin tabiyet andlaşması imzalanması. 12.09.1529 Ordu karargâhının Budin den Eski Budin e nakledilmesi.
22.09.1529Türk Ordusu nun Avusturya topraklarına girişi.
24.09.1529 Kanunî nin Viyana yı savunanlara teslim ol teklifi. 27.09.1529 Kanunî nin Viyana ya gelişi ve şehri kuşatması.
14.10.1529 Birinci Viyana kuşatmasının sona ermesi.
Büyük topların Tuna Donanması ile nehir yoluyla nakli.
16.10.1529 Türk Ordusu nun Viyana dan Budapeşte ye hareketi.
27.10.1529 Kanunî’nin Budin den Peşte ye gelişi.
29.10.1529 Kanunî Sultan Süleyman ın 5 gün Budin de kaldıktan sonra İstanbul a gitmek üzere ordusu ile hareketi.
17.10.1530 Osmanlı Devleti ile Avusturya arasında bir antlaşma imzalanmak amacıyla Avusturya dan İstanbul a elçiler gelmesi.
Budin in Alman kuşatmasından kurtarılması.
25.04.1532 Kanuni Sultan Süleyman ın 5. Seferi.
Alman seferine hareketi.
03.05.1532 Kanuni nin Edirne ye gelişi.
12.06.1532 Kanuni Sultan Süleyman ın Niş e gelişi.
Avusturya Elçilerinin mütareke isteklerinin reddedilmesi.
08.07.1532 Ordu nun Belgrad önlerinden ileri hareketi.
20.07.1532 Şıkloş ve arka arkaya 7 Kale ve Kanije Kalesi nin fethedilmesi.
07.08.1532 Raab Suyu kenarında bulunan karşılıklı 4 kalenin alınması.
30.08.1532 Kanuni Sultan Süleyman ın Kral Ferdinand ı meydan muharebesine davet eden bir resmi yazı gönderilmesi.
21.09.1532 Cenevizli kaptan Andrea Doria nın Osmanlı sahillerine ilk tecavüzü Koron Kalesi ne gelmesi.
12.11.1532 Kanuni Sultan Süleyman ın Belgrad a ulaşması.
18.11.1532 Kanuni Sultan Süleyman ın Edirne ye varması.
22.11.1532Kanuni Sultan Süleyman ın İstanbul a gelmesi.
10.01.1533 Barış Andlaşması nı imzalamak üzere Avusturya dan İstanbul a bir elçi gelmesi.
22.06.1533 Türk hakimiyetini kabul eden Avusturyalı lar ile barış andlaşmasının imzalanması.
27.11.1533 Barbaros Hayreddin Paşa nın İstanbul a gelişi ve Kanuni Sultan Süleyman tarafından kabul edilişi.
02.04.1534 Mora sahilindeki Koron Kalesi nin alınması.
06.04.1534 Barbaros Hayreddin (Cezayir Beylerbeyi) Paşa nın Kaptan-ı Derya tayin edilmesi.
11.06.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın 6. Seferi.
Irakeyn seferi.
Kanunî nin Irakeyn seferine başlamak üzere Üsküdar a geçişi.
23.06.1534 Van ve çevresindeki kalelerin fethedilmesi.
Doğu Anadolu da çeşitli kalelerin alınması.
20.07.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Konya ya gelişi.
31.07.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Kayseri ye gelişi.
01.08.1534 Barbaros Hayreddin Paşa nın Tunus seferine hareketi.
08.08.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Sivas a gitmesi.
20.08.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Erzincan a ulaşması.
22.08.1534 Barbaros Hayreddin Paşa nın Tunus u alması.
05.09.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Erzurum a gelişi.
28.09.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Tebriz e hareket etmesi.
05.10.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Ucan Yaylası ndan, Sultaniye ye ve Bağdad a hareketi.
14.10.1534 Erzurum ve Kars daki Türkmen Beylikleri ne son verilmesi.
Erzurum Eyaleti Beyliği ne Dulgadır Oğulları ndan Mehmed Harun un, Çemişkezek Sancak Beyliği ne de kardeşi Ali Bey in tayini.
20.10.1534 Hemedan önlerinde Ordu nun kamp kurması.
15.11.1534 Ordu nun Kasrı Şirin de konaklaması.
Bağdat valisinden temsilciler gelerek itaat arzetmeleri. 23.11.1534Veziriazam İbrahim Paşa nın Bağdad ı işgal için ileri hareketi. 28.11.1534Bağdat ın Türk kuvvetleri tarafından ilk fethi.
29.11.1534 Bağdat ın anahtarının Kanuni Sultan Süleyman a teslimi.
30.11.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın Bağdat a girişi.
07.12.1534 Kanuni Sultan Süleyman ın kış mevsimini geçirmek için ordugâhtan şehre taşınması.
09.12.1534 Tebriz in sukutu.
Van Kalesi nin Safaviler tarafından kuşatılması.
01.04.1535 Kışı Bağdat ta geçiren Kanuni nin, İkinci Azerbaycan seferi için ayrılması.
29.05.1535Barbaros Hayreddin Paşa nın Akdeniz i bir Türk gölü yapmak için donanma ile hareketleri.
Alman İmparatoru ve İspanya Kralı Charles Quint in, Barbaros Hayreddin Paşa ile mücadele etmek için Barselona dan Tunus a hareketi.
21.06.1535 Şah Tahmasb ın barış istemek üzere elçi göndermesi.
30.06.1535 Tebriz in üçüncü defa işgal edilmesi.
03.07.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın ikinci defa Tebriz e girişi.
15.07.1535Charles Quint ordusuna bir ay dayanan Halk-ul-Vad Kalesi nin düşmesi.20.07.1535Kanuni nin Tebriz den İran ordusu üzerine hareket etmesi.
03.08.1535 İran Şahından barış andlaşması imzalamak için elçiler gelmesi.
07.08.1535 Ordu nun Tebriz e doğru geri hareketi.
20.08.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Tebriz e gelişi.27.08.1535 Kanuni nin Tebriz den İstanbul a gitmek üzere hareket etmesi.
20.10.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Diyarbakır a gelişi.
16.11.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Urfa ya gelişi.
24.11.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Haleb e gelişi.05.12.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Antakya ya gelişi.
07.12.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın İskenderun a gelişi.
14.12.1535Kanuni Sultan Süleyman ın Adana ya gelişi.
29.12.1535 Kanuni Sultan Süleyman ın Eskişehir e gelmesi.
04.01.1536 Kanuni Sultan Süleyman ın İzmit e gelmesi.
08.01.1536Kanuni Sultan Süleyman ın İstanbul a gelmesi.
18.02.1536 Osmanlı Devleti ile Fransa arasında Kapitülasyon meselesi ve Fransa ya ilk kapitülasyonun verilmesi.
14.03.1536 Veziriazam İbrahim Paşa nın idamı, İkinci Vezir Ayas Mehmed Paşa nın tayini.
04.07.1536Erzurum valisinin Gürcistan savaşı.
18.11.1536Barbaros Hayreddin Paşa nın İtalya seferi.
12.03.1537Bosna Beyi Hüsrev Bey in tazyiki ile Kilis Kalesi nin alınışı.
11.05.1537Osmanlı Donanması nın İtalya seferi için hareketi.
17.05.1537 Kanuni Sultan Süleyman ın 7. seferi.
Sefer-i Pulya ve Gazay-ı Korfos adı verilen İtalya ve Adriyatik seferi için Kanuni nin İstanbul dan sefere başlamak üzere hareket etmesi.
13.07.1537 Kanuni Sultan Süleyman ın Avlonya ya gelişi.
22.07.1537 Andreo Doria komutasındaki imparatorluk donanmasının küçük bir Türk filosunu yenmesi.
23.07.1537 İtalya ya asker geçirilmesi.
13.08.1537Ordu nun İtalya dan Avlonya ya nakledilmesi.
22.08.1537 Barbaros Hayreddin Paşa nın Avlonya ya gelmesi.
25.08.1537 Donanmanın Avlonya dan Korfu Adası na hareket etmesi.
26.08.1537 Kanuni Sultan Süleyman ın Korfu Adası karşısındaki sahilde mevzi almak üzere Avlonya dan hareketi.
29.08.1537 Korfu Adası na ikinci çıkarma harekâtı.
06.09.1537 Korfu kuşatmasının kaldırılması.
15.09.1537 Kanuni Sultan Süleyman ın İstanbul a hareketi.
Barbaros Hayreddin Paşa nın Kiklad ve Sporad denilen Adalar Grubunu fethetmesi.
22.10.1537 Kanuni nin Pulya seferinden İstanbul a dönüşü.
02.12.1537 Kral Ferdinand komutasındaki Avusturya ordusuna karşı kazanılan Vertizo zaferi.
07.06.1538 Barbaros Hayreddin Paşa nın ikinci adalar seferine başlaması.
08.07.1538 Kanuni Sultan Süleyman ın 8. Seferi.
Kanuni nin Gazay-ı Kara Boğdan denilen Boğdan seferine hareketi.
13.07.1538Barbaros Hayreddin Paşa nın Girid e yaptığı akın.
Kerpere Kaşot Adaları nın alınması.
22.07.1538 Basra nın Osmanlı İmparatorluğu na bağlandığını arzetmek üzere Emir Mani nin Edirne ye gelmesi.
24.07.1538 Basra nın anahtarının Kanuni ye taktim edilmesi.
Kanuni nin Tuna üzerinde Isakçı konağına geçmesi ve köprü kurulması. 27.07.1538 Hindistan seferine çıkan Hadım Süleyman Paşa nın Aden e gitmesi ve Aden Emirliği ni zaptı.
16.08.1538 Kanuni nin Boğdan seferinden Babadağ a gelmesi.
27.08.1538 Hadım Süleyman Paşa kumandasındaki Osmanlı Donanması nın Hindistan da Gucerat sahillerine gelişi.
31.08.1538 Kanuni Sultan Süleyman ın, Mimar Sinan ın Prut Nehri üzerine kurduğu köprüden orduyu geçirmesi.
09.09.1538 Kırım Hanı Sahip Giray ın orduya katılması.15.09.1538 Boğdan başkentinin işgal edilmesi.
21.09.1538 Bucak Sancağı nın ilhakı ve Boğdan Beyliği nin yeni durumu.
Kanuni Sultan Süleyman ın Boğdan meselesini hallederek İstanbul a dönüşü.
25.09.1538 Barbaros Hayreddin Paşa ile Kaptan Andrea Doria ın Preveze önlerinde karşılaşmaları.
27.09.1538 Preveze önlerinde Barbaros Hayreddin Paşa nın ilk taaruzu ve düşman donanmasının geri çekilmesi.
28.09.1538 Barbaros Hayreddin Paşa nın Preveze zaferi.
15.10.1538 Preveze deniz zaferinin Yanbolu Konağı nda bulunan Kanuni Sultan Süleyman a iletilmesi.
27.10.1538 Boğdan seferinden, Kanuni nin İstanbul a dönüşü.
Dalmaçya nın güneyinde Castelnuovo Kalesi nin düşmesi.
13.03.1539 Hindistan seferinden dönen Süleyman Paşa nın Yemen de bir Türk vilayeti kurduktan sonra Cidde Limanı na gitmesi.
13.07.1540 Ayas Paşa nın vefatı, ikinci vezir Lütfi Paşa nın göreve tayini.
10.08.1540 Dalmaçya nın güneyinde Castelnuovo Kalesi nin alınması. 20.10.1540 Osmanlı-Venedik barış antlaşmasının imzalanması.
22.04.1541 Veziriazam Lütfi Paşa nın sadaretten azli.
Hadım Süleyman Paşa nın tayini.
20.06.1541 Kanuni Sultan Süleyman ın 9. seferi.
Kanuni nin Budin Seferi için İstanbul dan hareketi.
21.08.1541 Osmanlı ordusunun dört cepheden kuşatarak gerçekleştirdiği Budin zaferi.
26.08.1541 Kanuni Sultan Süleyman ın Budin e gelmesi.
29.08.1541 Bir yaşındaki küçük Macar Kralı II. Yanoş un Türk ordugâhına getirilmesi.
Budin in işgali ve Macaristan ın Osmanlı ülkesine katılması.
30.08.1541 Orta Macaristan da ilk idarenin kurulması.02.09.1541Kanunî nin Budin e girişi ve ilk Cuma namazını kılması.
04.09.1541 Küçük Zigmond-Janos a verilen Transilvanya-Erdel Beyliği fermanının kraliçe Isabelle e gönderilmesi.
05.09.1541Kraliçe Isabelle nin krallık sarayını tahliyesi.
07.09.1541Kral Ferdinand ın elçiler göndererek Osmanlı hakimiyeti altında Macar Krallığına talip olması ve bu isteğin reddedilmesi.
20.10.1541 Barbaros Hayreddin Paşa ya karşı ikinci Afrika seferine çıkan Almanya İmparatoru ve İspanya Kralı Charles Quint in Cezayir sahillerine çıkarma hareketi.
23.10.1541 Cezayir i savunan Hasan Ağa nın Charles Quint in ordusuna karşı zafer kazanması.
31.10.1541 Charles Quint in Afrika sahilindeki ordu döküntüsünü donanmasına yükleyerek gitmesi
.09.10.1542 Kral Ferdinand adına haraç mukabilinde Macar tacını istemeye gelen Avusturya elçisinin reddedilmesi.
17.10.1542 Kanuni nin Macaristan üzerine yürüyen müttefik Avrupa ordularına karşı İstanbul dan Edirne ye hareketi.
24.10.1542 Peşte yi kuşatan müttefik Avrupa ordularının, oniki de bir oranındaki Türk koruyucularına mağlup olduktan sonra perişan kaçarken imha edilmesi.
23.04.1543 Kanuni Sultan Süleyman ın 10. seferi.
Kanuni nin Usturgon Estergon (Avusturya) seferi için Edirne den hareketi.
28.05.1543 Barbaros Hayrettin Paşa nın, Fransa nın Almanya ile olan anlaşmazlığı sebebiyle Fransız Donanması na destek olmak amacıyla, İstanbul dan Nice hareketi.
04.06.1543 Edirne den, Avusturya seferi için yola çıkan Kanuni Sultan Süleyman ın Belgrad a gelmesi.
20.06.1543Barbaros Hayreddin Paşa nın Mesina ve Reggio Kaleleri ni teslim aldıktan sonra İtalya sahillerindeki faaliyetleri.
22.06.1543 Avusturya ile savaşda Türk ordusunun Valpo Kalesi ni alması. 04.07.1543 Budin in güneyinde bulunan Pees Kalesi nin alınışı.05.07.1543Şikloş Kalesi nin Türklere teslim oluşu.
20.07.1543 Barbaros Hayreddin Paşa kumandasındaki Fransa ya giden donanmanın Marsilya ya varması ve Kaptan Paşa nın Marsilya da karaya çıkması.
29.07.1543 Estergon Kalesi nin kuşatılması.
05.08.1543 Barbaros Hayreddin Paşa kumandasındaki Türk donanmasının Marsilya dan Toulon a hareketi.
10.08.1543 Estergon Kalesi nin Türk ordusu tarafından alınması.
20.08.1543 Türk donanmasının Nice i fethi.
04.09.1543 Kanuni Sultan Süleyman komutasındaki kuvvetlerin İstol-Belgrad ı fethi.09.10.1543 Kanuni Sultan Süleyman ın Belgrad a gelişi.
05.11.1543 Kanuni Sultan Süleyman ın çok sevdiği, çok iyi yetişmiş şehzadesi Muğla Valisi şehzadesi Mehmed in vefatı.
16.11.1543 Kanuni nin İstanbul a dönüşü.
Şehzade Mehmed in cenaze merasimi.
05.04.1544 Şehzade Camii, Türbe ve Külliyesi nin inşaatına başlanması.
23.04.1544 Budin Beylerbeyi Yahya Paşazade Mehmed Paşa nın Macaristan daki Avusturya Kaleleri ni almak için kuşatma hareketi.
28.04.1544 Hadım Süleyman Paşa nın azli, Damad Rüstem Paşa nın tayini.
10.10.1544Almanya ve Avusturya Devletleri ile birbuçuk senelik bir mütareke imzalanması.
04.07.1546 Şehzade Selim in oğlu Şehzade Murad ın doğumu.
19.07.1546 Türk denizcilik tarihinin en büyük kumandanlarından Barbaros Hayreddin Paşa nın 80 yaşında vefat etmesi.
13.06.1547Almanya ve Avusturya ile imzalanmış olan barış antlaşması gereğince her iki devletin de vergiye bağlanması.
19.06.1547Türk-Alman barış andlaşmasının imzalanması.
01.08.1547 Türk-Alman barış andlaşmasının Kral Charles Quint tarafından onaylanması.
08.10.1547Kanunî Sultan Süleyman ın Almanya ve Avusturya ile imzalanmış olan barış andlaşmasını imzalaması.
İran Şahı I. Tahmasb ın kardeşi Elkas-Mirza nın Osmanlı Devleti ne iltica etmesi.
29.03.1548Kanuni Sultan Süleyman ın 11. seferi.
Kanunî nin ikinci İran seferi için Üsküdar dan ayrılması.
27.07.1548 Kanunî nin Şenb-i Gazan a gelişi ve Tebriz in işgal edilmesi.
12.08.1548 İstanbul da Şehzade semtinde yapılan Şehzade Camii ve Külliyesi nin tamamlanması.
15.08.1548 Kanuni nin Van a gelişi ve Van Kalesi nin teslim olması.
13.09.1548 Vezir Ahmed Paşa kumandasındaki ordunun Tortum önlerine gelişi ve Tortum Kalesi nin fethi.
05.10.1548Kanuni nin Diyarbakır dan, İstanbul a gelişi.
13.06.1550 Süleymaniye Camii ve Külliyesi nin temel atma töreni.
10.07.1551 Avusturyalılara karşı Macaristan Serdarlığı na tayin edilen Rumeli Beylerbeyi Sokullu Mehmed Paşa nın ordunun başında olarak Belgrad a gelişi.
16.07.1551 Kaptanı Derya Sokullu Mehmed Paşa nın yönetiminde Turgut Reis in ilk Malta akını.
12.08.1551İran Şahı Tahmasb ın Doğu Anadolu ya akını.
15.08.1551 Trablusgarb ın Turgut Reis tarafından fethi.
07.09.1551 Belgrad dan hareket eden Sokullu Mehmed Paşa ordusunun Petervaradin civarında Tuna dan karşıya geçmesi.
21.09.1551 Beckskerek Kalesi nin işgali ve gelişen Türk fetihleri.
01.10.1551 Tamışvar Kalesi nin kuşatılması.
04.10.1551 Avusturyalıların Lippa yı kuşatmaları.
07.10.1551Lippa Kalesi nin düşmesi.
16.10.1551Lippa Kalesi nin teslimi için Ulema Paşa nın yirmi günlük bir mütareke imzalaması.
05.12.1551 Ulema Paşa nın askeriyle beraber Lippa Kalesi nden çıkışı ve Avusturyalıların ihaneti.
23.02.1552Büyük bir Türk zaferiyle neticelenen Segedin baskını.
04.1552 Piri Reis in Portekizlere karşı Maskat ve Hürmüz seferi.
01.04.1552Hadım Ali Paşa nın Bespirem Kalesi ni kuşatması.
11.04.1552 Bespiren Kalesi nin Avusturyalılardan alınması.
22.04.1552Sokullu Mehmed Paşa nın azli, Vezir Ahmed Paşa nın Macaristan serdarlığına tayini.
15.05.1552 Ahmed Paşa Ordusu nun Belgrad da Sokullu Kuvvetleri ile birleşmesi.
27.06.1552 Türk ordusunun Tamışvar a gelmesi ve kaleyi kuşatması.
25.07.1552Türk Kuvvetleri nin Tamışvar üzerine genel hücumu ve kalenin fethi.
11.08.1552Hadım Ali Paşa nın, Avusturyalılara karşı Fülek zaferi.
04.09.1552Tisa Nehri üzerindeki Szolnok Kalesi nin fethi.
09.09.1552 Budin in 137 km. kuzeydoğusundaki Eğer Suyu üzerindeki Eğer Kalesi nin kuşatılması.
19.10.1552 Eğer kuşatmasının kaldırılması ve ordunun geri çekilmesi.
01.02.1553 İstanbul da imzalanan himaye antlaşması gereği Fransa nın vereceği tazminata karşılık, Fransız Donanması nın Türklere verilmesi.
15.06.1553Turgud Reis in Fransa yı korumak için Akdeniz e hareketi.
28.08.1553 Kanuni Sultan Süleyman ın 12. seferi.
Kanuni nin Nahçivan seferi için Üsküdar a geçişi.
05.10.1553 Sultan Süleyman ın Konya Ereğlisi ndeki, Aktepe de konaklaması.
06.11.1553 Şehzade Mustafa nın idamı.
Vezir Rüstem Paşa nın azli ve Kara Ahmed Paşa nın tayini.
08.11.1553 Kanuni Sultan Süleyman ın Haleb e gelmesi.
27.11.1553 Şehzade Cihangir in vefatı.
09.04.1554 Kanuni Sultan Süleyman ın Haleb den İran seferi için hareketi.
15.05.1554 Cülek Ordugâhı nda Büyük Harb Divanı nın toplanması.
20.05.1554 Kanuni Sultan Süleyman ın Diyarbakır dan hareketi.
02.07.1554 Hind Kaptanı Seydi Ali Reis in Basra dan hareketi.
05.07.1554Kanuni nin Kars önlerinde, İran Şahına harp ilan etmesi.
30.07.1554 Kanuni Sultan Süleyman ın Nahçıvan dan dönüşü.
02.08.1554 Safevi Hamze Sultan, Kızılbaş Beyleri ile Taht-ı Süleyman Bölgesi nde savaş.
06.08.1554 Bayezid konağında İran ın sulh teklifi.
17.08.1554 Hasankale-Pasinler konağında Doğu Anadolu Beyleri ve askerlerin terhis edilmesi.
22.08.1554 Kala-i Zalim in fethi ve Kerkük sancağının işgali.
26.09.1554 Erzurum konağına gelen İran elçisinin mütareke teklifi ve isteğin kabul edilmesi.
28.09.1554 Kanuni nin Nahçivan seferinden Amasya ya gelişi.
10.05.1555 İran Şahının barış imzalamak için görevlendirdiği elçinin Amasya ya gelmesi.
29.05.1555 Osmanlı-İran barışının imzalanması.
02.06.1555 Barış imzalamak için geldikleri, fakat ancak 6 aylık mütareke imzalayan Avusturya elçilerinin Amasya dan hareketleri.
26.06.1555 Kaptanı Derya Piyale Paşa ve Trablusgarp valisi Turgut Paşa nın Fransa yı himaye için Akdeniz seferine hareketleri.
31.07.1555 Nahçıvan seferinden dönen Kanuni Sultan Süleyman ın Üsküdar sarayına gelmesi ve Rumeli de büyük bir isyan hareketi yapan Düzmece Mustafa nın idamı.
29.09.1555 Veziriazam Kara Ahmed Paşa nın idamı. Rüstem Paşa nın ikinci defa vezir tayini.
İstanbul da ilk defa kahve içilmeye ve kahvehaneler açılmaya başlanması.
Büyük şair Fuzuli nin vefat etmesi.
21.05.1556 Budin Velisi Hadım Ali Paşa nın kaleyi muhasara için Segedin e gelmesi.21.06.1556 Genel hücumun neticesiz kalması.
21.07.1556 Szigeth kuşatmasının kaldırılması.
07.06.1557 İnşaatı tamamlanan Süleymaniye Camii ve Külliyesi nin hizmete açılması.
22.05.1558İspanya işgalinde bulunan Bizerk in alınması.
İspanya nın doğusundaki Balear Adaları nın en büyüğü olan Mayarko Adası na sefer yapılması.
29.05.1559 Şehzade Bayezid ile Selim in Konya ovasında karşılaşmaları.
31.05.1559 Şehzade Bayezid ordusunun geri çekilmesi.
05.06.1559 Kanuni Sultan Süleyman ın 13. seferi.
Anadolu daki durum sebebiyle Kanuni nin ordusu başında Üsküdar a geçişi.
07.07.1559 Şehzade Bayezid in 12 bin kişilik bir kuvvetle ve dört oğluyla beraber Amasya dan İran a hareketi.
Kaptan-ı Derya Piyale Paşa nın Avlonya seferi.
24.11.1559 Şehzade Bayezid ve ordusunun Kazvin e gelmesi.
12.02.1560 Şehzade Bayezid in Kazvin de hapsedilmesi.
02.03.1560 Avrupa hristiyan donanmasının Cerbe Adası nda demirlemesi.
07.03.1560Düşman donanmasının Cerbe Adası na asker çıkarması.
12.03.1560 Cerbe Adası Kalesi nin teslim olması.
04.04.1560 Türk Donanması nın Akdeniz seferine başlamak üzere hareketi.01.05.1560 Türk Donanması nın Modon dan hareketi.
07.05.1560 Türk Donanması nın Malta önlerine gelmesi.
14.05.1560 Türk denizcilik tarihinin en önemli zaferlerinden Cerbe zaferi.30.07.1560Cerbe Kalesi nin teslim olması.
27.09.1560 Zafer kazanan donanmanın İstanbul a dönmesi.
18.03.1561 Şehzade Murad ın Manisa Valiliğine tayin edilmesi.
10.07.1561 Veziriazam Rüstem Paşa nın vefatı. Semiz Ali Paşa nın tayini.
25.09.1561 Şehzade Beyazid in Kazvin de dört oğlu ile birlikte idamı.
01.06.1562 Osmanlılar ile Avusturyalılar arasında barış imzalanması.
20.09.1563 İstanbul da büyük sel felaketinin yaşanması.
22.12.1564Haraç getiren Avusturya elçisinin İstanbul a gelmesi.
04.02.1565İmparatorluk elçileri tarafından Avusturya haracının taktimi ve barışın yeniden bozulmaya başlaması.
01.04.1565 Donanmanın Malta seferine başlaması.
20.05.1565 Malta Adası na asker gönderilmesi.
25.05.1565 Uluç Ali Paşa nın Malta Adası na gelişi.
02.06.1565 Trablusgarb Beylerbeyi Turgud Reis in Malta ya gelmesi.
17.06.1565 Savaş sırasında Turgut Reis in şehit düşmesi.
23.06.1565 Malta Adası nda Saint-Elme Kalesi nin fethi.
28.06.1565Veziriazam Semiz Ali Paşa nın vefatı, Sokullu Mehmed Paşa nın ikinci defa vezirliği.
01.07.1565 Malta Adası nda ikinci muhasara hareketinin başlaması.
07.09.1565 Malta ya yardım için hristiyan ordusuna silah, cephane ve erzak gelmesi.
08.09.1565 Malta kuşatmasının kaldırılması.
Başarısız bir seferden sonra ordu ve donanmanın Malta dan İstanbul a hareketi.
14.04.1566Türk donanmasının Sakız Adası nı fethi.
01.05.1566 Kanuni Sultan Süleyman ın 14. seferi. (Son sefer) Zigetvar seferi.
26.05.1566 Kanuni nin torununun oğlu Şehzade Mehmed in doğumu.
19.06.1566 Kanuni Sultan Süleyman ın Belgrad a gelişi.
29.06.1566 Zemlin konağında Erdel Hanı Zigismond-Janos un huzura kabulü.
18.07.1566 Kanuni Sultan Süleyman ın Drava Nehri üzerine kurulan büyük köprüyü kayıkla teftişi.
03.08.1566 Budin Beylerbeyi Arslan Paşa nın idamı.
05.08.1566 Kanuni Sultan Süleyman ın ve ordunun Zigetvar a gelişi ve Kale nin kuşatılması.
13.05.1566 Eski Zigetvar Kalesi’nin işgali.
01.09.1566 Gyula Kalesi nin Pertev Paşa ordusuna teslim olması.
Kanuni nin hastalığı.
07.09.1566 Kanuni nin Sultan Süleyman ın vefatı.
Sultan II. Selim in tahta çıkışı.

DİĞER PADİŞAHLARIN DA BİYORRAFİSİNİ OKUMAK İSTERSENİZ SİTEMİ ZİYARET EDİN http://www1.ucretsizforum.org/ukba/viewforum.php?f=40




Bu mesaj 1 kez ve en son vehbi70 tarafından 10.08.2006 - 15:13 tarihinde değiştirilmiştir.
Ekleme Tarihi: 10.08.2006 - 15:09
Bu mesajı bildir   vehbi70 üyenin diğer mesajları vehbi70`in Profili vehbi70 Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1955 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
þerife (59), candost79 (46), maximilyanashab (51), bayer (57), nismettin (45), MustafaAVTAN (42), mehmet_ihl (43), davutay (52), sevgi_seli21 (40), dragon kingdom (32), bigturk1903 (46), Haci Ali ALTUN (42), recep__35 (60), hüzün21 (40), kevser61 (37), martenzit (53), pasaferhat (48), Gonulrehberi (55), SUBASCHI (55), intravenoz (44), mhmtrl63 (41), MucahitEren (43), ÖZGÜRKIZ (51), vildan001 (52), oguzelim (48), El Turco54 (37), girsaarli (38), OSMAN66 (47), ADEMKOCA (60), mustafa1969 (56), mumfd (48), tahir80 (45), irfan gen&ccedi.. (68), dartirir (56), basribalci (35), esra85 (40), fatih basalan (37), H:kaplan (58), profesör (42), Cirak (42), aybükem (56), selimcan (46)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.14355 saniyede açıldı