0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » AKCİĞER KANSERİ ve BELİRTİLERİ…

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 2 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
Ukab su an offline Ukab  
AKCİĞER KANSERİ ve BELİRTİLERİ…

575 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 20.01.2007
En Son On: 05.02.2010 - 15:42
Cinsiyeti: Erkek 
Bilimsel araştırmalara göre bir tek sigaranın bile yanmış yağının terkibinde 1200 çeşitten fazla kimyevi terkip olup bunların içindeki 20 çeşitten fazla kimyasal madde bizzat kanserojen içermektedir. Bu kimyasallar bizzat kanseri ortaya çıkarabilecek tehlikededir. Bünyeye bağlı olarak tek sigara bile bir insanın akciğerinde kanseri ortaya çıkarabilmektedir.

* * *
Genelde akciğer kanseri, sanayide gelişmiş ülkelerde ortaya çıkma oranı en yüksek olan kanser türlerinin biri olarak bilinir. Dünya geleninde her sene 3(üç) milyondan fazla insan akciğer kanseri sebebinden dolayı hayatini kaybetmektedir. Anlayacağımız bu hastalık dünya geleninde her geçen gün daha da artarak ciddi sorun haline gelmektedir. Bu sebepten dolayı dünya sağlık örgütü (WHO) akciğer kanseri ve AİDS hastalığı 21.yüzyılın tıbbi saha deki en büyük sağlık sorunu, nöbetteki zor bir mesele diye kaydetmiştir.

* * *
Akciğer kanserinin ana sebepleri: akciğer kanserinin ortaya çıkma sebepleri genelde sanayinin gelişmesiyle birlikte çevrenin kirlenmesi, uzun süre sigara içmek, akciğerdeki her türlü hastalıklara zamanında müdahale edilmemesi sebebi ile kronik başka hastalıklara yol açması, yaşamda ki kötü alışkanlıklar, beslenme bozukluğundan kaynaklanan vücut dengesinin zarar görmesi, gibi birçok faktöre bağlıdır.
Özellikle çevre kirliliği ve sigaranın akciğer kanserine etkisi daha fazladır. Bilimsel araştırmalara göre bir tek sigaranın bile yanmış yağının terkibinde 1200 çeşitten fazla kimyevi terkip olup bunların içindeki 20 çeşitten fazla kimyasal madde bizzat kanserojen içermektedir. Bu kimyasallar bizzat kanseri ortaya çıkarabilecek tehlikededir. Bünyeye bağlı olarak tek sigara bile bir insanin akciğerinde kanseri ortaya çıkarabilmektedir. Uzun süre sigara içildiğinde boğaz iltihabi, akciğer iltihabi, akciğer şişmesi, yemek borusu iltihabi, mide iltihabi ve yaraları gibi birçok hastalıkları ortaya çıkarmakla birlikte bünyeye göre bu organlarda birçok kanserin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Sigarayı çok içenlerin ölüm oranları diğer insanlara göre daha yüksektir. Sadece sigara içenler değil onlarla ayni ortamda bulunanlarda ayni risk içindedirler.
Sürekli kahvehane, çay ocağı gibi sigara içilen ortamlarda bulunan kişiler kendileri hiç sigara içmeseler bile akciğer kanserine yakalanma oranları hiç sigara içmeyen insanlara göre 9–10 kat daha yüksek olmaktadır. Sigara içenlerin ise diğer insanlara göre bu oran tam 20 kat daha fazladır. Bunlardan başka sigara içmek dudak kanseri, ağız boşluğu kanserinin oluşmasını da artırır. Sigara bunlardan başka yine yemek borusu kanseri, gırtlak kanseri, mide kanseri, prostat kanseri, mesane kanseri gibi birçok kanserin oluşmasında en etkili sebep olarak bilinmektedir.

* * *
Akciğer kanserinin hastalık belirtileri kısaca şunlardır.
Akciğer kanserinin vücudun tümünde görülen belirtiler ve sadece akciğerin kendisinde görülen belirtiler olarak birçok belirtileri vardır. çoğu zaman bu belirtiler ciddiye alınmaz veya başka hastalık belirtileri ile bazı benzerlikleri sebebiyle başka hastalıklarla karıştırılır yanlış teşhis konulur. Dolaysıyla yanlış tedavi uygulanır. Netice olarak hastalığın ilk başlangıçta teşhis edilmesi gerekir. Hastalık geç teşhis edilirse, dolaysıyla biraz daha ilerlemiş olur. Bu yüzden herkes kendi ciğerini dinlemeli ve belirtilere dikkat etmelidir.
Bu hastalıkta tüm vücutta görülen belirtiler kısaca şunlardır:
Hastalığın ilk başlangıcında halsizlik, el–ayak, eklem yerlerinde ağrı, el–ayak eklem yerlerinde kızarıklık, şişlik gibi belirtiler kendini gösterir. İlerleyen devrelerde ise tüm vücut terleme, sırtta şiddetli ağrı, nefes darlığı, ayaklarda şişme, vücut kaslarında küçülme, halsizlik, el ayakta şişme, şeker hastalığını tetikleme, gibi belirtiler olur. Erkeklerde bu belirtiler dışında göğsünde büyüme, yumurtalıklarda küçülme gibi ek belirtilerde görülür.

AKCİĞER KANSERİNİN BELİRTİLERİ
Akciğer kanserine yakalanan insanların yüzde %50 si ilk başlangıç dönemlerde öksürür. Akciğerdeki kanser gelişerek çevresine yayılma yaparsa birden bire veya aralıklarla öksürük çok şiddetli olarak görülür. Balgam çıkarmaya bilir yâda az miktarda köpüklü beyaz bağlam gelir. Öksürük geldiğinde istem dışı olarak arka–arkaya kesintisiz olarak gelir. Bu öksürüğü kesmek kolay olmaya bilir. Hasta öksürüğü tutamaz. Eğer kanserin ortaya çıktığı yer nefes borusu uzantısının dışında olursa normalde öksürük fazla olmaz.

* * *
Balgamda kan görülür yada sadece kan tükürürse, araştırmalara göre tükürükte kan görülen insanların %36'sinde kan tükürüş akciğer kanserinin önceden belirtileri olarak bilinmektedir. Bu dorumda hastanın acilen kan tükürme sebebinin araştırılması son derece yararlıdır.

* * *
Göğüs kısmında ağrı olur. Akciğer kanserine yakalanan insanlar içinde %24'unun önceden göğüs kısmı ağrır. Bu şekilde ağrı ilk zamanlar hafif olup yavaş–yavaş ağrı şiddetlenir. Hatta ağrı hiç kesilmeden devam eden hastalarda olur. Bazı hastalarda da çok ağrı olmayabilir.

* * *
Nefes alıp–vermekte zorluk çeker. Solunum zorlaşır. Kanser nefes borusunda nüksederse, nefes borusunda şişlik belirlerse yada boğazda çekme olursa, göğüs boşluğuna su birikirse nefes zorlaşır.

* * *
Bazı akciğer kanserlerinde akciğerin kendisinde şiddetli yanma olur, ateşlenir.

* * *
Akciğerdeki kanser başka yerlere sıçrama yaparsa baş dönmesi, gözün görme kaybı, baş dönmesi, sırtta ağrı, can sıkıntısı, daralma, başta veya boyunda şişlik gibi belirtilerde görülür.

* * *
Genelde akciğer kanserine yakalanan insanların %95'den fazlası öksürük, ateş, göğüs kısmında ağrı ve buna benzer diğer belirtiler sebebiyle doktora başvururlar. Dolaysıyla bu tür hastaların mutlak çoğunluğuna yanlışlıkla önceki devirlerde nefes borusu iltihabi, yemek borusu iltihabi, yâda akciğer iltihabi diye teşhis konabiliyor. Netice olarak buna benzer yanlış teşhis sebebi ile yanlış tedavi uygulanabiliyor. 2–3 ay zaman bu şekilde geçebilir. Bu durumda hastalık biraz daha ilerlemiş olur. Bu demek değildir ki her hastada böyle olur. Son zamanlarda bu konuda tüm dünyada titiz davranılmaya başlanılmıştır. O yüzden doktorunuzun uygun gördüğü ve önerdiği tetkiklerin zamanında yapılması kendinizin yararına olacaktır.

* * *
Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da herkes önceden kendi kendinin doktoru olmalıdır. Yukarda bahsedilen belirtiler mutlak kanser belirtileri olmamakla beraber akciğer kanserinin belirtileri olabileceğine işarettir. Çünkü başka hastalıklardan dolayı da yukarıdaki belirtilere benzer vücut belirtileri görülebilmektedir. Dolaysı ile bu hastalıkta ta herkesin titiz davranmaları kötü alışkanlıklardan çok acilen kurtulmaları hem kendisi açısından hem çevresi açısından çok yararlı olacaktır. Bunu da hatırlatmakta yarar görüyorum. İnsan bilmediği şeylerde duyarsız kalır. Şimdi çevre temizliğinin ne kadar önemli olduğunu ve sigaranın büyük zararlarını tanımış olduk inşallah… İnanıyorum ki siz bu yazıyı okuduğunuz andan itibaren sigarayı bırakacak, çevre temizliğine daha da duyarlı olacaksınız. Allah kimseyi bu hastalılarla imtihan etmesin inşaAllah.

* * *

Allah'tan hepinizin bulunduğunuz maddi ve manevi hastalık zorluklardan kurtarmasını diliyorum. Allah her zaman ve her yerde yar ve yardımcınız olsun inşaAllah.



Bu mesaj 1 kez ve en son Ukab tarafından 08.01.2008 - 19:33 tarihinde değiştirilmiştir.
Ekleme Tarihi: 08.01.2008 - 19:32
Bu mesajı bildir   Ukab üyenin diğer mesajları Ukab`in Profili Ukab Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Maksat kelam olsun su an offline Maksat kelam olsun  

1463 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 23.03.2007
En Son On: 09.05.2011 - 10:25
Cinsiyeti: Erkek 
Kardeş ALLAH razı olsun ...bazen arkadaşlar verirler 1 tane tüttürüm ama sabah kalktığım zaman boğazımda acı bir tat olur neyse bu mereti ya 30 senedir içenlerin vay haline vay ki vay...Benim büyük biraderden bahsediyorum sabah kalktımı 10 dakika öksürük marşı dinlerim üst kattan aman ALLAH'ım aman nice dir onun ciğerleri...:( İnan bazen üzülürüm öksürürken ağlıyor resmen yaş akıyor gözlerinden ALLAH'ım ne habis bir meret bu tütün yahu...Sen yardım et bırakmaları için içen kardeşlerimize....



selam ve dua ile............
Ekleme Tarihi: 08.01.2008 - 23:51
Bu mesajı bildir   Maksat kelam olsun üyenin diğer mesajları Maksat kelam olsun`in Profili Maksat kelam olsun Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1329 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
abdullahbilgefi.. (53), Nazen38 (38), tekkekoy19 (50), asker16 (48), tmterminator (43), emos_nl (37), UmutYolcusu.Net (42), muhammed atif (42), BJKKARAKARTAL (67), abdullahbfiliz (53), papatya_303 (39), gamzem 123 (53), artvinden (56), HaSaNn (39), hudayfa25 (45), kardelen33 (53), YakupDemir (119), bedraka (41), Divane (38), MatematikciBilg.. (39), ütopya (45), grupakabe.de (44), gultekin1978 (47), gülehasret (34), nazira (40), aakyildiz (54), veli_market (43), sahavet (49), bcanarslan (53), mustee (46), kutsalcan (55), suheda72 (48), TEvET (43), sancar1 (59), ahiret (44), RUKIYYE (45), yukselkalinci (41), eczacý21 (39), benefþe (57), cancana (47), amine (43), yusufkoca (65), selim_kocaman (35), ziko (53), seyhmus_nas (38), mero87 (38), rauna (39), Kitrelili (60), xxsaskinxx (54), atilla (54), Derfat (51), Mücahid (38), envarrecep (45)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.61176 saniyede açıldı