0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » DİĞER DİNİ KONULAR » Ezanda Geçen "Haydi Felâha" Çağrısı...

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 3 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
birbenim su an offline birbenim  
Ezanda Geçen "Haydi Felâha" Çağrısı...

62 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 26.11.2007
En Son On: 01.02.2008 - 12:03
Cinsiyeti: ----- 
Felah, kurtuluş demektir. Kurtuluş kelimesi değişik çevrelerce farklı şekilde yorumlanır.

Bir fakirin âleminde bu kelime, başını sokacağı rahat bir yuva, karnını yetesiye doyuracağı kadar gıda ve örtüneceği bir elbise olarak canlanır. Kısacası, onun kurtuluştan anladığı, fakirlikten ve dilencilikten azat olmaktır.

Bir hastanın dünyasında, bu kelime, şifa ile eş anlamlıdır. Asker, bu kelimeyi terhis mânâsında anlar, talebe ise okulu bitirme olarak değerlendirir. Mazlumun dünyasında kurtuluş, zalimin ölümüdür.

Bunların hiçbirine itiraz edecek değiliz. Ama bunların hiçbirin de gerçek kurtuluş olmadığını çok iyi biliyoruz. Çünkü, bir gün gelecek bütün bu arzular, gerilerde kalacak. Ölümle noktalanan dünya yolculuğundan sonra, bütün bu hedefler mazi olacaklar. O halde, gerçek kurtuluş, yani mazi olmayan felah, ebedî necat bunların hiçbirisi değildir.

Fatiha Suresini hemen takip eden Bakara Suresinin beşinci âyetinde mealen “Felaha (kurtuluşa) erenler de bunlardır.” buyrulur. Nur Külliyatında bu âyet-i kerimenin tefsiri olarak şu hikmetli ifadeler yer alır.

“Neye felah bulacaklarını tayin etmiyor. Güya o sükûtla der: “Ey müslümanlar!.. Müjde size. Ey müttaki!.. Sen Cehennem’den felah bulursun. Ey sâlih!.. Sen Cennet’e felah bulursun. Ey ârif!.. Sen rıza-yı İlâhîye nail olursun. Ey âşık!.. Sen rü’yete mazhar olursun.” ve hakeza...” (Sözler)

Bütün bu kurtuluşlar ebediyet yurduyla ve ebedî saadetle ilgilidir. Hiçbiri fâni hayata ve geçici zevklere bakmıyor.







Felah meselesi, Müminûn Suresinde de yer alır. Ve bu surenin ilk âyetinde, “Müminler muhakkak felah bulmuştur.” buyrulur. Bu âyet-i kerime ile en büyük kurtuluşun iman dairesine girmek olduğu ders verilir. İman nimetine kavuşan, küfürden ve şirkten felah bulmuştur. En büyük kurtuluş budur. Zira, bunun zıddı ebedî hüsrandır.

Kör olan bir adamın gözü açılsa, onun kurtulduğunu söyleriz.

Neden kurtuldu? Karanlıktan. Gözü önündeki eşyayı fark edememekten. Renk, şekil, biçim, güzellik ve daha nice mefhumların cahili olmaktan. Sadece elinin erişebildiği varlıklara ulaşıp ötesiyle ilgi kuramamaktan. Şimdi artık nazarını güneşe gönderebiliyor.

İmana kavuşmak, görmeye erişmekten çok daha ileri bir felah, çok daha büyük bir kurtuluş: Eseri görüp de yaratıcısını bilememe körlüğünden necat...

Nimette boğulup, onu vereni düşünmeme zindanından kurtuluş...

Bu âlemin sahibi, kim? Beni bu dünyaya kim getirdi? Elimi bileğime, gözümü yüzüme kim taktı? Damarlarımı kim döşedi? Sinir sistemimi kim kurdu?

Böyle, daha nice soruların cevabını bilmemekten kurtuluş...

“Bu mülkün bir maliki var.” deyip nefsini Ona teslim ederek başıboşluktan ve sahipsizlikten kurtuluş...

Kainatı çok gerilerde bırakan bir ulviyete çıkmakla, bayağılıktan ve aşağılıktan kurtuluş...




Bir sonraki âyette, müminlerin en önemli sıfatı nazara veriliyor:

“Ki onlar, namazlarında huşû içindedirler.”

Bu da bir başka kurtuluş müjdesi: İtaatsizlikten ve isyandan kurtuluş; kibirden, gururdan, gafletten necat. İşte ezanda felah kelimesinin geçmesinin bu ayetle ilgisi vardır.

Bundan sonra, müminin çok önemli iki sıfatı zikrediliyor: “Faydasız şeylerden yüz çevirmek” ve “zekât vermek”.

Bunları takiben diğer bir sıfata geçiliyor:

“Onlar ırzlarını korurlar.”

İman ve ibadeti takip eden güzel ahlâkın, en önemli şubesi böylece nazara veriliyor: Irzlarını, namuslarını korumak. İffetsizlikten, hayasızlıktan kurtuluş.

Ameller, imanın kuvveti nispetinde işlenir ve ameller işlendikçe de kalp kuvvet bulur.

İmanla amel arasındaki bu kuvvetli ilgi, bir çok âyet-i kerimede imandan sonra hemen salih amelin zikredilmesiyle bize ders verilir.

Bu mânâyı her gün dinlediğimiz ezanlar da bize adeta haykırırlar. Tekbirleri takiben şahadetler gelir; Allah’a ve Resulûllaha (asm.) iman hatırlatılır. Ve bu şahadet cümlelerini “namaza ve felaha davet” takip eder.

İman etmekle küfür karanlığından kurtulan müminler, ibadet vazifelerini de yerine getirmekle de isyandan uzak kalmaya ve gerçek kurtuluşa ermeye çağrılırlar.

hanımlar.com........... Prof. Dr. Alaaddin Başar
Ekleme Tarihi: 24.12.2007 - 14:43
Bu mesajı bildir   birbenim üyenin diğer mesajları birbenim`in Profili zum Anfang der Seite
Muhtazaf su an offline Muhtazaf  

Moderator
4254 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 04.06.2007
En Son On: 30.07.2020 - 23:50
Cinsiyeti: Erkek 
Paylasim icin Allah Razı Olsun
Selam ve dua ile


Felâh Ve Kurtuluşun ölçüleri
Aklı başında olan ve geleceğini düşünen bir kimse, korktuğundan emin olmak
ve felâha ermek ister. Bu arzu, kuru bir temenni olarak kaldıkça felaha kavuşmak mümkün değildir. Akl-ı selim sahibi bir insan enine boyuna tefekkür ederek felâhı ararsa Cenâb-ı Hak da ona kurtu-luşun yolunu açar. Halka hak olan yolu gösteren Resûl-i Ekrem, "Kendisine öz (lü bir akıl) verilen, felâhı bulur" (1) buyurmuştur.
Felâh, dünya ve ahiretle ilgili olmak üzere iki kısımdır. Şöyle ki Dünyanın felâhı:
Fâni hayatın hoş bir hale geleceği saadetlerle mesut ve muzaffer olmaktır. Bu mânâdaki felâh; zenginlik, makam ve şeref gibi şeylerdir.
Âhiretle ilgili felâh:
Ebedî âlemin felâhı, dört şeyden ibarettir.
1- Fâniliği olmayan bakâ;
2- Fakirliği olmayan zenginlik;
3- Zelil olma ihtimali bulunmayan bir izzet;
4 Cehaleti olmayan bir ilim.
Âhiret hayatı câvidâni ve ebedîdir. Ölümü yoktur ve son bulma ihtimali mevcut değildir. Cennete giren ve oradaki nimetlere kavuşan, hiçbir şeyin yokluğunu çekmez. Bulunduğu makamdan uzaklaştırılma ihtimali bulunmayan bir saltanata nail olur. Bilmezliği ve unutması olmayan bir ilim şerefi ile mücehhez olur. Bu mânâdaki kurtuluş felâhın kemal derecesi olmaktadır.
Böylesine bir felâha ulaşmayı arzu eden, herşeyden önce bu kurtuluşa lâyık olmaya gayret etmelidir. Bunun iki yolu vardır: Allah ve Resûlünün emirlerini tutup, yasakladıkları şeylerden sakınmaktır. "İslâm' (in nurlu yolun) a hidayet olunan ve yeterli (maddi) imkânı olup da ona kanaat eden kimse felâha ermiştir" (2) hadis-i şerifi, iki cihanın kurtuluşunu kucaklamaktadır.
"Kurtuluşun ölçüleri" olarak isimlendirdiğimiz hususları şöyle sıra-layabiliriz:
a) Yapılması emredilenler:
1- Huşû ile namaz kılmak:
2- Huşû ile kılınan namaz, insanın ruhunu arıtır ve nefsâni arzuları kontrol altına almaya yardımcı olur.
Boş sözlerden faydasız işlerden yüz çevirmek:
Malâyani sözler, hayat sermayesinin boşa gitmesine ve hiçbir faydası olmayan konuşmalarla zâyî olmasına sebep olur.
3- Zekâtını vermek:
Fukaranın hakkı olan zekâtı ödemeyen, Cenâb-ı Hakk'ın lutfuna mazhar olamaz. Zira kul, din kardeşine yardımcı olduğu müddetçe Allah'ın yardımına nâil olur. Fakir müslümanları dünyanın geçim dertlerinden kurtarmayan, dünya ve âhirette felâha lâyık olamaz.
4- Irzını fuhuştan korumak:
Namusunu korumayan zinâ yolunu açmış ve ahlâk bünyanını yıkmış olur. Bu kötü çığrı açan, yıkılan ahlak binasının altında ezilmeye ve üzülmeye mahkûm olur (3).
5- Nefsin kirlerini feyiz tarikiyle arıtmak:
Her şeyin temizliği aynı yoldan olmamaktadır. Maddi kirler "su" ile manevi lekeler "Hû" demekle arınır. Nefse yerleşmiş zulümât ve ruhu bunaltan karamsarlıklar hep zikrullâh ile arınır ve dağılır (4).
6- Hayırlı ameller yapmak:
Yapılan hayırdan faydalanan pek çok kimse, dünyada ve âhirette sorumlu olmaktan kurtulmuş olur. Zira o kimsenin hayırlı işinden faydalanmamış olsaydı, yanlış yollara sapma ve haram irtikâp etme ihtimali vardı. İhtiyaçlarını meşru yoldan karşılayınca günaha bulaşmamış oldu. Halkın salâhına ve kurtuluşuna yardımcı olan mü'minde felâha nail olur (5).
7- İttika ile hareket edip Allah Teâlâ'nın rızasına vesile aramak: Allah'ın emirlerini ihmalden, yasakladığı şeyleri irtikap etmekten
sakınan şahıs felâha lâyık ve nail olur (6).
8- Allah yolunda cihad etmek:
Allah yolunda canı ve malıyla cihad eden kimse, şecâat ve sehâvetle insanların kurtuluşuna yardımcı olur. Halkın imânını ve ahlâkını tefessühten kurtaran felâh-ı ebedîye nail olur (7).
9- Allah'ı çok zikretmek:
Cenâb-ı Hakk'ı zikreden müslümanın dili ve kalbi aydın olur. Bu nurânî tecellilere müstağrak olan, nefse esaretten ve şeytana tutsak olmaktan kurtulur (8).
10-Allah'ın nimetlerini hatırlamak:
Gerek elinde, gerekse evinde bulunan nimetlerin hep Allah'ın vergisi olduğunu yakînen bilen kimse, dilinden şükrü eksik etmez, onları israf etmez ve yerli yerinde kullanır. Bu ölçülü hareket tarzı da onun kurtuluşuna vesile olur (9).
11- Allah'a dönüş (tevbe) yapmak:
Tevbe, günahtan vaz geçip Hakk'a dönüş yapmaktır. Felaketler, nefse köle olmakta; felâh, Allah'a abdiiyette gizlidir. Bu yolu tercih eden her iki cihanda kurtuluşa nail olur (10).
b) Yapılması yasaklananlar:
1- Faizcilikten sakınmak:
Fertleri ve milletleri malî sıkıntılar içinde bırakan "faiz"den sakı-nan, pek çok sıkıntıdan kurtulmuş olur. Sırtını bankalara dayamış kimsenin Allah Teâlâ'ya tevekkülü zayıflar. "Errızku alellah" inancı, "errızku alel banka" ya dönüşür. Böyle bir itikâdî sarsıntıdan sakınan, itikâdî ve iktisâdî yönden kurtulur (11).
2- İçki ve kumardan sakınmak:
İçki ve kumar aileleri perişan eder; müptelalarını hapishanelere ve hastanelere sürükler. Nice ocaklar sarhoşluk ve kumarbazlık yüzünden dağılmış ve sönmüştür. Bu haramlardan sakınan fertler ve cemiyetler iki cihanda felâha nail olurlar (12).
3- Nefsin koyu cimriliğinden sakınmak:
Nefsin koyu cimriliğine kendini kaptıran bir kimse; zekâtını vermez, hacca gitmez, fakirlere yardım etmez, haramdan sakınmaz. Cimrilik ve hırs, dinî vazifelerini terk ve haramları irtikâp ettirir. Bu kötü huydan uzaklaşan felaha yaklaşmış olur (13).
4- Allah'a iftiradan sakınmak:
Allah'a, O'nun dinine ve kitabına iftira eden, dünyanın en sefil mahlukudur. Bu gibi kimseden her türlü fenalık beklenebilir. Dünya ve âhirette onun işi hüsrandır. Bu katmerli küfürden kalbini ve dilini koruyan salâha ve felâha lâyık olur (14).
(1) Feyzü'l-Kadir, c. 2, sh. 54.
(2) Feyzü'l-Kadir, c. 2, sh. 55.
(3) Bakınız: Sûre-i Mü'minûn 1-5.
(4) Bakınız: Sûre-i Şems, 7-9.
(5) Bakınız: Sûre-i Hacc, 77.
(6) Bakınız: Sûre-i Mâide, 35.
(7) Bakınız: Aynı sûre ve aynı âyet
(8) Bakınız: Sûre-i Enfâl, 45.
(9) Bakınız: Sûre-i Ârâf, 69.
(10) Bakınız: Sûre-i Nûr, 31.
(11) Bakınız: Sûre-i Âl-i imrân, 130.
(12) Bakınız: Sûre-i Mâide, 90-91.
(13) Bakınız: Sûre-i Haşr, 9.
(14) Bakınız: Sûre-i Yûnus, 69.

Ekleme Tarihi: 24.12.2007 - 16:59
Bu mesajı bildir   Muhtazaf üyenin diğer mesajları Muhtazaf`in Profili Muhtazaf Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
!MesuD! su an offline !MesuD!  

228 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 01.09.2005
En Son On: 07.01.2010 - 21:23
Cinsiyeti: Erkek 
Allah Razı Olsun
Ekleme Tarihi: 24.12.2007 - 22:51
Bu mesajı bildir   !MesuD! üyenin diğer mesajları !MesuD!`in Profili !MesuD! Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1974 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
Toshi2610 (44), peceli1982 (43), karaborsa (46), Marokko (46), kommagene (41), emo$ (43), tahirkekec (40), yýlmaz_i.. (49), kemal akgün (35), zera (30), vuslathasreti (48), guldereli (61), ravza* (38), Alemdar23 (38), oylesine_ (50), GaripSofi (34), sina23 (45), hulusi (39), akino (44), osmus (48), ercan koyutürk (48), xmert30x (51), ebru018 (38), Efekan_ (51), mubale (47), m.makas (54), mahmutistanbul (40), elif_54 (35), menzil25 (60), mustafa_04575 (50), YaBaNGúL.. (40)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.73338 saniyede açıldı