0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » ANASINIFINMDAKİ ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 1 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
severmisin su an offline severmisin  
ANASINIFINMDAKİ ÇOCUĞUMA NASIL YARDIMCI OLABİLİRİM?

41 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 09.12.2005
En Son On: 27.12.2005 - 10:03
Cinsiyeti: Erkek 
Çocuklarımız okul deneyimine başlıyor.Büyük bir heyecan duyuyorsunuz.Lütfen keyfini çıkarmaya çalışın.Ne göreceğiniz nasıl baktığınıza bağlıdır.

Çocuğunuz büyüyor,gelişiyor ve öğreniyor.Uzun zamandır heyecanla ,belki birazda kaygıyla beklediğiniz okul hayatı başlıyor.



KENDİNİZ İÇİN
Kendi hedeflerinizi unutmayın
Çocuğunuzu yetiştirirken kendiniz için yapabileceğiniz ve yapmak istediğiniz şeyleri yapmanız hem sizi rahatlatacak hem de ilişkinizi geliştirecektir.Çocuğunuzun gelişim yolunda attığı her adımla sizden ayrı biri olarak varolmayı istemesi son derece doğaldır. O yapabilecekleri ve başardıklarıyla sizden farklı biri olarak varolacaktır.Sizin yapabileceklerinizden ve başarabildiklerinizden tamamen koparak sadece onun için yaşayıp kendinizi unutarak ve giderek sadece onun yaptıklarıyla varlığınızı sürdürmeniz,sizin için uzun vadede onun için kayıp olacaktır.


Kendinizi Zoraki Seçimler Yapmaya Zorlamayın
Özellikle çalışan anne ve babalar için önemli bir seçim:Evim mi? İşim mi? Çocuğum mu?,Bütün bunlara ne kadar zaman ayırmak zorundayım?,İşim için kullandığım her dakika çocuğumdan uzak kalıyorum.Acaba bundan nasıl etkileniyor.Ben bütün bunları yaparken çocuğumun başka biriyle olması doğrumu?,

Başka hiçbir konuyla ilgilenmeden çocuğunuzla ilgilenmeniz bir seçimdir.Ancak bu seçiminizin çocuğunuz ve sizin için maliyeti olacaktır.Örneğin ev hanımı olduğunuzda bu konunun sorumluluğunu çocuğunuza yüklemeden siz üstlenebilecek misiniz?Yoksa sorumlu olarak çocuğu görüp belki de farkında olmadan kızgınlığınızı hatta öfkenizi ona yansıtacaksınız.Ayrıca çocuğunuzla her an beraber olmanız onunla zamanları çok kaliteli geçirdiğiniz anlamına gelmez.Sürekli birlikte olup zamanı pek bir şey yapmadan geçiriyor olabilirsiniz.
Kısaca ister çalışın ve zaman sıkıntısı yaşayın,isterse zaman sorununuz olmasın,yapmanız gereken seçim neyi yapıp neyi yapamayacağınız değil,nasıl yapacağınızla ilgili olmalıdır.



KENDİNİZİ GÖZLEMLEMEK
Çocuğunuzla ilişkilerinizde kendinizi dışarıdan bakan gözlerle izleyebilirsiniz,çocuk veya gençken annem babam gibi olmayacağım dediğiniz neleri hayatınıza katmış olacağınızı göreceksiniz.Mimikler,bazı tavırlar,yaşama bakış açısı,kişilik özellikleri,sorun çözme biçimi ve belki de çocuğunuza davranış biçiminiz.Aşağıya değiştirmek istediğiniz davranışları sıralayınız.Değiştirmek istediğiniz davranışların neler olduğuna karar vermek davranışlarınızdaki değişimin yarısıdır.
şimdi bu özelliklerden öncelik verdiğiniz birini seçin.
....................................................................küçük adımlarla ilerleyerek,başarabileceklerinizden başlayın.şimdi bu konuda değişiklik için yine küçük adımlarla başlayın.nelere gereksiniminiz olduğunu saptayın.
Harekete geçin ve uygulayın.
Uygulamada eksiklik olursa geriye doğru nerede hata yapmış olabileceğinizi bulmaya çalışın ve yanlışlığı düzelttiğiniz aşamadan ilerlemeye devam edin.

ÇOCUĞUNUZU NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?
Çocuğunuzu düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen,çocuğunuzun dört özelliği ne olur?
1-................................................
2-................................................
3-................................................
4-.................................................
Yazdıklarınızdan kaçı olumluydu?
Eğer yazdıklarınızdan biri bile olumsuz ise hemen yeni bir liste düzenleyin ancak bu kez sadece olumlu özelliklere yer verin:
1-................................................
2-...............................................
3-...............................................
4-...............................................

Çocuğunuzu hangi sıfatlarla bağdaştırırsınız?
Akıllı mı? Dikkatsiz mi?
Düzenli mi? Beceriksiz mi?
Düşüneli mi? Yoksa Düşüncesiz mi?
Yaratıcı mı? Savurgan mı?
İçten ve doğal mı? Tembel mi?
ÇOCUĞUNUZ GELİŞİRKEN AKLINIZA TAKILANLAR
Çocukların gelişimine yönelik temel ölçütler bulunmakla beraber her çocuk kendi içinde ayrı bir gelişim yolu da izleyebilir.Bazılarının dil gelişimi daha hızlı olurken,bazılarının motor gelişimi veya sosyal yönden gelişimi daha hızlı olabilir.Öncelikle her çocuğun birbirinden çok farklı olduğu gerçeğinden işe başlamak gerekir.

ÇOCUĞUM ÇOK İÇİNE KAPANIK NE YAPABİLİRİM?
Çocuğunuzun kişilik olarak daha az paylaşan bir çocuk olabilir.Bu durumda ise onu olduğu gibi kabul etmeniz ve bu yönde geliştirmeniz daha doğru olacaktır.

ÇOCUĞUM DEPREMDEN KORKUYOR NE YAPABİLİRİM?
Bu konuda karar vermeden önce bu korkunun sizin mi,yoksa çocuğunuzun mu olduğunu ayırt edin.Çünkü çoğu zaman çocuklarımızın sorunu olarak anlatılan konular anne-babanın sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.Sizin korkunuzdan etkilenerek benzer tepkiler verebilmektedir.Bu dönemde özellikle anne ve baba kaybına yönelik korkular gündeme gelecektir.Yapılan her şeyde çocuğunuza güven vermek ilk adımdır.Öncelikle çocuğunuzun hangi durumda kendisini güvende hissetmediğini anladıktan sonra,kendisini güvende hissetmesini sağlayabilirsiniz.Ayrıca bu konuda konuşmasına izin verin,onu ne olursa olsun dinleyin ve anlamaya çalışın.

ÇOCUĞUMA SAĞLIKLI BESLENME ALIŞKANLIĞI NASIL KAZANDIRABİLİRİM?
Beslenme alışkanlığı küçük yaşlardan başlanarak düzenlenmesi gereken bir kültürdür.Bu nedenle çocuğunuzun beslenme alışkanlığını düzenlerken ileriye yönelik olarak düşünmelisiniz. Çocuğunuzun yemek zamanlarını oyun saatlerine veya eziyet zamanına dönüştürmeyin.Onun acıkmasına bu konuda kendini anlatmasına izin verin.Yemek zamanı çocuğu kovalama veya ısrar zamanı değildir.Yemek zamanı,yemek zamanıdır.Rast gele abur cubur yemesine izin vermeyin.

ÇOCUĞUMA KURAL KOYARKEN ZORLANIYORUM.YASAKLARIMDAN HOŞLANMIYOR .NE YAPABİLİRİM?
Onun yasaklardan hoşlanmıyor olması son derece doğal.Ancak siz bir kural koyduğunuzda kendiniz bu kurala uymanız ve kuralı koyma gereçlerinizi kuralı koymadan önce onunla paylaşmanız son derece önemlidir. Böylece sınırları baştan belirlemiş olursunuz.Bunu yapmış olmanız bu konuda artık kesin sorun yaşamayacağınız anlamına gelmez.Ancak önemli olan sorunu ele alacağınızı bilmenizdir. Öncelikle kararlı davranın.Kararlı davranışta amaçlanan :yaşadığınız sorunun sizin için sorun olma nedenini ve oluşturduğu durumu net olarak bilin.Ve ona bunu net olarak anlayabileceği düzeyde anlatın.Böylece sorunla ilgili olarak sağlıklı bir şekilde konuşabilirsiniz.Ayrıca kural koymanız yaşam değerleri kazanmasında son derece önemlidir.Bütün çocukların zamanla benimseyecekleri kurala gereksinimleri vardır.Kurallar aynı zamanda onun nasıl biri olacağına hizmet eder.

ÇOCUĞUMUN ZİHİN GELİŞİMİNE NASIL KATKIDA BULUNABİLİRİM?
İnsan beyninin yapısı son derece karışıktır. Bu karmaşık yapı öylesine muhteşemdir ki:her türlü deneyimlere ilişkin yaşadığımız duyguların bir değeri vardır.Günümüzde zekaya yönelik yenilikler söz konusudur. Bir yandan zeka düzeyinden daha çok varolan zekanın nasıl kullanıldığı önem kazanırken diğer yandan çoklu zeka teorisi dayanaklı programlar oluşturulmaktadır.Bu etkenler: sözel, müzikal, içsel, mantıksal, matematiksel, uzamsal, bedensel, devinimsel, sosyal ve doğa zekasıdır. Sözü edilen zeka türleri için sizin yapabileceklerinizden bazıları,çocuğunuzun bir konuda konuşma yapmasını,hikaye veya metin tamamlamasını,çeşitli materyallerle el becerisine dayalı şekiller oluşturmasını ,düşüncelerini ifade ederken beden dilini kullanmasını,etkinlikler sonunda kendini değerlendirmesini ,bir müzik aletini dinlemesini,doğada gezi yapmasını,doğadaki canlılar ile ilgilenmesini onları taklit etmesini ve özellikle takım oyunlarında veya sporlarında yer almasını sağlamak için ortam oluşturmanız ve bunları yapması konusunda özendirmeniz önemlidir.

ÇOCUĞUM KEKELER GİBİ KONUŞUYOR.NE YAPMALIYIM?
Çocuğunuz kekeler gibi konuşuyorsa bunun hemen kekemelik olduğunu düşünmeyin.Bu yaş döneminde yalancı kekemelik denilen bir dönem söz konusudur.Bu dönemde sadece konuştuklarından daha hızlı düşünürler.Nasıl konuştuğuyla ilgilenmeyin ve sabırla ne diyeceğini dinleyin.Cümleleri siz tamamlamayın,bitirmesini bekleyin.Düzeltmeye çalışmanız ve onu uyarmanız onun dikkatini kelimeleri nasıl söylediğine çekerek,konuşmasını olumsuz yönde etkileyecektir.

EŞİMİN İŞ DEĞİŞİKLİĞİ DOLAYISIYLA TAŞINMAK ZORUNDAYIZ.BU KONUYU ONUNLA NASIL KONUŞABİLİRİM?
Bu konuşma için zaman ayırarak,çocuğunuza durumu net bir şekilde anlatın.Ardından etkilendiği ve kendini kötü hissettiği çeşitli konular olursa,onu sonuna kadar dinleyin ve sorun olarak yaşadığı her bir konuda birlikte ve mutlaka ilk öneriyi ondan bekleyerek çözümler üretin.





ONA GÖSTERECEĞİNİZ
Sürekli olumsuz eleştiri,dünyayı olumsuz görmesine
Sürekli öfkeli tepkiler ,kin tutmasına
Aşağılanma,öfkeyi ve kendini değersiz hissetmesine neden olur.

ONA GÖSTERECEĞİNİZ
Hoşgörü,kendini önemli hissetmesini ve sabrı
Dostluk,güven duymasını
Övgü,kendini değerli hissetmesini ve sevgiyi
Adaletli davranmanız,adil olmasını sağlayacaktır.

Bazı şeylerin ve kişilerin değerini kaybetmeden önce ve zamanlar tükenmeden önce değerini verebilmeniz ve tadını çıkarabilmeniz dilekleriyle!!!
Ekleme Tarihi: 18.12.2005 - 15:28
Bu mesajı bildir   severmisin üyenin diğer mesajları severmisin`in Profili severmisin Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1190 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
VuSlaT_ZaMbaK (40), HAMAS (41), cilekesh (34), Umuda_Dogru (35), muhammed yakub (53), -selenay- (38), kiciman (53), -Dushi- (37), melike_ (44), 271277sedat (47), katade_58 (42), samimikul (52), sansarselim (39), omerbicak (47), rajaahmet (48), BETÜL SULTAN (44), Toprakkiz (38), perteviyat (54), azra aksu (51), esiir (47), eminem (44), cihann4 (41), merve987 (38), ceylan (43), byberk (39), mehmetaliakti (45), serkanberber20 (50), FTK (38), p.celik (39), keklik (38), nazan (38), GREY (54), ketcapm (39), faruk1987 (37), semanurnl (54)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.76812 saniyede açıldı