0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 10 mesaj mevcut
Ekleyen
Mesaj
Merve-Esma su an offline Merve-Esma  
YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor

159 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 02.03.2004
En Son On: 12.11.2008 - 09:21
Cinsiyeti: Bayan 
Çocukta olumlu davranış geliştirebilmenin ilk basamağı onunla kaliteli iletişimi kurabilmekten geçiyor.

İletişimde kalitenin yakalanabilmesi anlama eşiklerinin alt düzeylerde tutulması, iletişimde ben dilinin kullanılması ve çocukla empatik anlayış içinde konuşurken fiziksel duruşa ve göz temasına dikkat edilmesi gerekir. Bu şartlar sağlandığında artık, siz çocuğunuzu, çocuğunuz da sizi çok rahat anlayacaktır. Aranızdaki iletişimin kalitesinin artmasıyla beraber ilişkinizdeki samimiyet de o oranda artacaktır. Çocuğunuz Annem/babam beni anlıyor& diye düşünecek ve sıkıntılarını sizlerle paylaşmaktan çekinmeyecektir.

Çocukta olumlu davranış geliştirmenin temellerine baktığımızda, bize düşen görevler veya bizim dikkat etmemiz gereken konular ile çocuğumuza rehberlik edip ondan beklememiz gerekenler olarak iki farklı düşünme şeklimiz olmalı. Yani yalnızca çocuk merkezli olarak düşünme değil, hem ona hem de bize sorumluluk düşen durumların ne olacağını düşünmeliyiz.

Anne/Babanın söyledikleri ve söylemesi gerekenler...

Bu çocuk beni anlamıyor

Yerine:

Çocuğum beni anlıyor...

Buna bi haller oldu...

Yerine:

Son zamanlarda farklı davranıyorsun...

Dayısı da böyleydi..

Yerine:

Böyle davranman hoşuma gitmiyor...

Bak bi daha yaparsan

Yerine:

Bu davranışının neyi gerektirdiğini

sanıyorum biliyorsun.

Kızım ders çalışsana

Yerine:

Ders çalışma vaktin geldi mi?

Anlat bakalım ne derdin var?..

Yerine:

Seni sıkıntılı görüyorum,

benimle paylaşmak ister misin?

Bana güvenebilirsin,

Yerine:

Bana güvenebileceğini biliyorsun..

Okul nasıldı?..

Yerine:

Nasılsın yavrum?.. (Biraz sonra) Okulda bugün neler yaptın bakalım?

Bak sana demedim mi, gördün işte

Yerine:

Böyle bir duruma düşmene üzüldüm.

Ama şimdi bırakalım bunları,

ne yapabileceğimize bakalım...

Çocuk/Gençin düşündükleri ve düşünmesi gerekenler...

Annem beni anlamıyor ...

Annem beni anlıyor...

Ne yapsam kusur buluyorlar...

Evet bazı sıkıntılarım var ben de sizinle paylaşacaktım...

Başkalarına benzetilmekten

nefret ediyorum...

Özür dilerim, bundan

sonra dikkat edeceğim...

Hep aynı tehditler...

Hatamı biliyorum.

Cezama razıyım...

Tam çalışacaktım,

bütün hevesim kaçtı...
Evet anne birazdan kalkıyorum.

Beni anlamıyorsun ki

ne anlatayım ...

Evet bazı sıkıntılarım var

Külahıma anlat, daha geçen

sefer güvendim de ne oldu

Evet biliyorum.

İyi..(bi kere de benim

nasıl olduğumu sorsan...)

İyiyim. Okulda mı?

Ohooo neler yapmadık ki ?

Sağol, çok yardımcı oldun...

Hatamı yüzüme vurmadığın

için teşekkür ederim.

Hangi dönemde ne gibi sorumluluklar verilebilir?

Çocuğa doğumundan itibaren hangi dönemlerde ne gibi sorumluluklar verilebilir? Daha doğrusu çocuk neyi ne zaman yapmaya hazırdır?

12-18 ay arası bebekler

Yürür, elinden tutulduğunda merdiven tırmanır, ayakta iken çömelebilir, ayağı ile topa vurabilir, yere doğru eğilir, destekle zıplayabilir, kaşığı rahatlıkla tutabilir. Kendi kendine bardakla su içebilir, kaşıkla yemek yiyebilir, oyuncaklar ile etkileşimi artar. Giyimine yardım eder, müzik ile beraber tempo tutabilir, istemediği şeyleri belli eder, ayakkabı ve çorabını çıkarabilir. Çocuğunuz bunları biraz dökerek, kirleterek de olsa yapabilir. Ebeveynlerin bu konuda sabırlı olmaları gerekir. Önce kaşığı beraber tutarsınız, sonra yavaş yavaş çocuğa bırakırsınız. Belli bir zaman döker ancak gittikçe düzelir. Dökecek diye siz yedirmeye devam ederseniz, çocuğunuz 3-4 yaşına gelir de hâlâ üstüne dökmeden yemeğini yemeyi beceremez.

18-24 ay arası bebekler

Kapıyı açabilir, kendi başına merdivenden inip çıkabilir, bir elini daha çok kullanmaya başlar. Oyuncakları ile oynarken el becerilerini rahatlıkla kullanabilir (2-3 küpten kule yapabilir). İstendiğinde ufak komutları yerine getirerek erişkinler ile etkileşime girer. Diğer çocuklar ile oyuncaklarıyla beraber oynar, oyuncaklarını diğer çocuklardan kıskanır, rahat su içer, yemek yer. Bu dönemde el göz koordinasyonu oldukça gelişir. Tuvalet eğitimi bu dönemde verilir. 18 aylıkken tuvaletini söylemesi için teşvik edilir. 2 yaşından itibaren söylemeye başlar. 2,5 yaşında da normal olarak tuvalet eğitimini almış olması beklenir. 5 yaşına kadar da arada sırada gece işemelerinin olması normal kabul edilir.

2-3 yaş çocuklar

Düşmeden koşabilir, bazı çizgileri taklit eder, merdivenden rahatlıkla kendi başına inip çıkabilir. Oyuncakları ile oynarken el becerilerini rahatlıkla kullanabilir, düğmesini açabilir, üç tekerlekli bisikleti sürebilir. Evcilik oynar, ev işlerine yardım eder, çatal kullanır, kendi başına giyinebilir, tuvaletini haber verir. Tek ayak üstünde kısa bir süre durabilir, bir bardak suyu taşıyabilir, yürürken engelleri adım atarak rahatlıkla geçer, rahatlıkla çömelip kalkabilir, geri geri yürüyebilir.

3-4 yaş çocuklar

Tek ayağı üzerinde uzun süre durabilir, ayakkabısını giyer, kendini doyurabilir, düz çizgi çizebilir, tek başına dolaşmaya çalışır, çift ayakla 40 cm sıçrayabilir. Öne takla atabilir, yardımsız kaydıraktan kayabilir, çömelip kalkma hareketini rahatlıkla yapabilir, oyuncakları ile oynarken el becerilerini rahatlıkla kullanabilir, 40-50 cm den aşağı atlayabilir. Tek ayakla sıçrayabilir, müzik ile beraber tempo tutar, zıplayan topu eliyle tutar, kağıttaki şekilleri boyar. 3-4 renk eşleştirebilir, aynı kartları eşleştirebilir, bazı harfleri eşleştirebilir, artı eksi yapabilir. Diğer çocuklar ile etkileşim ve iletişimi iyice artmıştır. Yetişkinlerin söylediklerinin çoğunluğunu anlar, oyunlardaki kurallara uymaya çalışır. Kıyafetlerinin tamamını çıkarabilir, gece tuvalet kontrolünü sağlayabilir, el yüz yıkama, diş fırçalama işlerini yapar.

4-6 yaş arası çocuklar

Makasla kâğıtları kesebilir, bakarak 1 den 9 a kadar sayı yazabilir, öğretilirse adını yazabilir, sek sek oynayabilir, üçgen ve kareyi kopyalar, kendi giyinir kendi soyunur. Ayakkabısını bağlar, yüzünü yıkar, dişini fırçalar, iki tekerlekli bisiklete binebilir, el becerileri gözle görülür bir şekilde gelişir. Sosyal hayata adapte olmaya çalışır, arkadaşları ile uyumu artar, kendine has özellikler belirir, etrafla etkileşimi iyice artar, masal anlatabilir. Bakkala gidip ekmek alabilir. Eğer öğretilirse paraları tanıyabilir.

6 - 11 yaş arası çocuklar

Bedensel gücü ve dengesi artmıştır. İki tekerlekli bisiklete binebilir. Zihinsel olarak işlem öncesi dönemden somut işlemler dönemine geçtiğinden okula gitmeye ve okuma yazma öğrenmeye hazırdır. Tek başına markete gidip alışveriş yapabilir. Ev içerisinde kendisiyle ilgili olandan öte ev ile ilgili sorumluluklar alabilir. Belli bir ölçüde fikrine başvurulabilir. Örneğin; eve bir eşya alınacaksa bu konuda çocuğun fikri de alınabilir. Harçlığı konusunda fikir beyan edebilir, ne kadar harçlığa neden ihtiyaç duyduğunu anlatabilir. Para biriktirip bazı ihtiyaçlarını giderebilir.

Ergenlik çağı çocukları

Bedensel olarak hızlı bir gelişim ve değişim gösterir. Bu değişime uyum sağlamada zorlandığı için sakarlaşır. Bedensel olarak güçlenir. Zihinsel olarak somut işlemlerden soyut işlemler dönemine girer. Böylelikle zihinsel yönden yetişkinlerle aynı özelliklere sahip olur; elbette tecrübe ve birikim eksikliği gibi bir farkla. Sakarlaşma arttığı için yoğun dikkat isteyen işler yerine biraz daha kaba, düşme kırma tehlikesi olmayan işler yaptırılmalı. Evin tüm sorunlarına ve iş paylaşımlarına ev ile ilgili alınan kararlara ortak edilmeli.

Genel olarak anlattığımız bu özellikler üç aşağı beş yukarı tüm çocuklar için geçerlidir; ancak gelişimde bireysel farklılıklar her zaman görülebilir. Yaşına ve konumuna uygun sorumluluk verilen çocuk veya genç bu sorumluluk duygusu ile hal ve hareketlerine dikkat eder. Yeter ki, biz ona uygun sorumluluğu doğru şekilde verebilelim. Çocuklarımıza sorumluluk vermekten çekinmeyelim. Önce başaramasalar, sorumluluklarının tam farkına varamasalar bile ona güvendiğinizi belli eder, bunu mutlaka başaracağını söyler ve bu yönde telkinlere devam ederseniz sorumluluğu aldığını göreceksiniz.

Model olma / Eğri ağacın doğru gölgesi olmaz

Çocuklar, birçok davranışı büyüklerini örnek alıp taklit ederek öğrenir. Onlar çok iyi birer gözlemcidir ve yapıp ettiğimiz her şeyi hafızalarına kaydederler. Söylediklerimizden ziyade yaptıklarımızdan öğrenirler. Özellikle söylediklerimizle yaptıklarımız çeliştiğinde onlar da çelişkiye düşer. Çocuklar, anne-babalarını yenilmez, dünyanın en mükemmel ve güçlü varlıkları olarak algılar. Zaten bunun için belli bir yaşa kadar birbirlerine “Benim babam senin babanı döver” diye iddialaşırlar. Onlar anne ve babalarını böyle algılarken söylediklerimizle yaptıklarımız çelişmeye başladığında çocuğun ebeveynine karşı bakışı da değişmeye başlar.

Zihinsel anlamda somut işlemler döneminin bitip, soyut işlemlerin başladığı 11-12 yaşın ergenlik dönemiyle beraber gelmesi çocuğun farklılaşmasına neden olur. Çocuk bu dönemde olayları yorumlamaya başlar. Ona söylediğiniz yalanların, kendisine karşı yaptığınız haksızlıkların farkına varır ve bununla birlikte size karşı olan sevgi ve saygısı azalmaya başlar. Bunun üstüne ergenlikle ilgili sorunları eklenince isyankâr bir çocuk oluverir. Çocuğunuzun ergenlik çağına geldiğinde size isyan etmesini istemiyorsanız, ona güzel örnek olmalı ve böylelikle kafasındaki mükemmel insan imajını zedelememelisiniz.

Hakan Metan / Psikolojik danışman
Ekleme Tarihi: 07.06.2004 - 12:12
Bu mesajı bildir   Merve-Esma üyenin diğer mesajları Merve-Esma`in Profili Merve-Esma Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Forum Düzeni - imzaları göster
önceki konu   sonraki konu

Mesajlar Ekleyen Tarih
 YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Merve-Esma 07.06.2004 - 12:12
 YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Nazligul 07.06.2004 - 21:34
 Rabbim razi olsun
Emirdag 08.06.2004 - 00:55
 YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Nazligul 09.06.2004 - 01:18
 YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Emirdag 09.06.2004 - 09:32
Themenicon  YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Nazligul 09.06.2004 - 22:53
 Selamunaleykum
Merve-Esma 10.06.2004 - 08:26
 Vealeyna Vealeykum selam
Nazligul 10.06.2004 - 13:15
Themenicon  hemserimmmmm
Emirdag 13.06.2004 - 00:11
 YAŞASIN! Annem-babam beni anlıyor
Nazligul 13.06.2004 - 11:50

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1854 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
sefa46 (70), sa71bo (53), hacý46 (39), talathoca (68), volkanadar (46), abcesam (66), ~YaSeMeN~ (40), Yavuz Selim Hay.. (54), sezerarzumanogl.. (40), mhakanavci (43), mevlüt01 (43), ravza dila (41), cartel02 (43), CANBULUT (48), mbitis (39), nurkelebek (56), lokmanyavuz1959 (65), mke55 (40), Seymaa (51), veyselkarani (51), a_musab (38), uyuz (45), tugbil (60), Guldemet (49), Fatih Erus (38), Nedim06 (59), Yusra (36), a_Sena_a (49), abdullah acar (47), M HAKAN AVCI (43), kral (48)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.79941 saniyede açıldı