0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?   Cevap ekle

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 3 mesaj mevcut
Ekleyen
Mesaj
Gast Fakiri  
Çocuklara Nasıl Davranmalıyız? Alıntı yaparak cevapla

Misafir

Kayıt Tarihi: 20.07.2025
En Son On:
Cinsiyeti: ----- 
[royalblue]

Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?
Çocuklara davranış husûsunda anne-babalar zaman zaman hatâya düşebilmektedirler. Meselâ herhângi bir mes'elede hep haksız görülen taraf çocuklar olmaktadır. Oysa onlardaki gerek noksanlık, gerekse olgunlaşma, anne-babaların eğitimlerinin bir aynasıdır. Tıpkı bir san'atkârın yaptığı eserde hünerini sergilemesi gibi. Yâni güzel bir eser de, çirkin bir eser de san'atkârına âittir. Bu vesîleyle İbrahim Hakkı Erzurumî Hazretleri'nin anne-babalara yaptığı şu tavsiyelerini arz etmek istiyorum:

˜ Anne ve Baba evladının doğumu ile sevinmelidir. Nitekim, Hazret-i Habîb-i Ekrem -sallallâhü aleyhi ve sellem- buyurmuştur ki: "Çocuk dünyada sürûr, âhirette nûrdur."
˜ Kız çocukları ile daha fazla mutlu olmalı, onlara hürmet etmelidir. Zîrâ, kız çocuğunda ayrı bir hayır vardır. Nitekim Hazret-i Habîb-i Ekrem -sallallâhü aleyhi ve sellem- buyurmuştur ki: "Kadının bereketlisi, ilk çocuğu kız olandır. Zîrâ, ben Hak Teâlâ'dan yükü olmayan evlat istedim, bana kızlar ihsân eyledi."
˜ Çocuğuna güzel bir ad vermelidir.
˜ Yedinci gününde veya sonra akîka niyeti ile kurban kesip, onu insanlara takdim etmeli veya pişirip yedirmelidir.
˜ Doğumun yedinci gününde veya on yaşına kadar oğlunu sünnet ettirmelidir.
˜ Oğlu veya kızı altı yaşına geldiklerinde onlara Kur'ân-ı Kerîm, din âdâbı ve farzları öğretmelidir.
˜ Oğluna okuma-yazma, atıcılık, yüzme ve geçerli bir sanat öğretmelidir. Zîrâ eskiler: "Sanat, fakirlikten emniyettir." derlerdi.
˜ Kızına yemek pişirmeyi, dikiş dikmeyi ve ev işlerini öğretmelidir.
˜ Bütün çocuklarına süs, ihsân ve hediyelerde eşit davranmalıdır.
˜ Turfanda meyveyi önce kız evladına vermelidir. Çünkü, onların yürekleri daha yumuşak ve daha zayıftır.
˜ Çocuklarını şefkatle kucaklayıp, esirgeyerek okşamalıdır.
˜ Çocuklarına gayet merhametle muâmele etmelidir.
˜ Onlarla oynayıp, güler yüzle sohbet etmeli, gönüllerini almalıdır.
˜Onlara bedduâ etmeyip, hayır duâ etmelidir. Zîrâ, bedduâ fakirlik sebeplerindendir. Bazen öyle olur ki, anne-baba tarafından yapılmış bedduâ kabul olunarak insan kendi çocuğuna farkına varmadan zarar vermiş olur.
˜ On yaşına varan çocuklarını (oğlan ve kız), ayrı döşeklerde yatırmalıdır.
˜ Evlilik çağına ulaşan çocuklarını rızâları ile evlendirmelidir.
˜ Evlâdının güç yetiremeyeceği hizmeti emretmemelidir. Ki, âsi olmalarına sebep olmasın.
˜ Evlâtlarına kendi yediklerinden yedirmeli, kendi giydiklerinden giydirmelidir.
˜ Kimsenin evlâdına kötülük düşünmemelidir. Tâ ki, yapmak istedikleri kötülük, bir müddet sonra kendi başına gelmesin!..
(Erzurumlu İbrahim Hakkı, Mârifetnâme'den)

[/royalblue]

Ekleme Tarihi: 25.08.2003 - 12:07
Bu mesajı bildir   zum Anfang der Seite
Forum Düzeni - imzaları göster
önceki konu   sonraki konu

Mesajlar Ekleyen Tarih
 Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?
Fakiri 25.08.2003 - 12:07
 cennetten bir koku
AskSairi 25.08.2003 - 12:10
 Çocuklara Nasıl Davranmalıyız?
endulus 25.08.2003 - 14:01

  Cevap ekle Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 3764 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
AHDE_VEFA (53), BiLALGÖKDAG (41), sarmasik (43), hulyam (47), abazli (43), bedrunisa (38), ERDOGAN-58 (56), babasultan1 (65), dilek ünver (50), cedrus43 (51), kocak06 (66), adibelli (46), enas (38), davud (40), sevde54 (46), hasbihal_81 (44), muhammedyldz (39), mogly (39), 06kocak (66), Aygul (52), MARAS46 (49), münevver14 (34), anlamsýz (46), zisan42 (52), e_ergener (40), Caglar22 (55), TokatliÖmerFaru.. (39), muratbozkurt (50), En_uzak_YILDIZ (43), ilyash (43), murat0720 (47), imam_elfetih (46), babireyan (49), tuncay61 (56), mikail77 (48), sonermercan (44), taadilierkan (38), By_BuccaneeR (37), Anny (49), xxbaharxx (51), metehan_2 (49), salih1986 (39), maraslican24 (45), merkandr (48), alpmehmet (50), berguvan (44), BET0N (49), metinsýc.. (54), yildirimweb (56), mahfa (58), yasarali (58), palandoken2004 (62), Ayse_52 (39), ayasofya57 (37), omersisman (61), zeki61 (36), mavi_gozyasi (45), yaþar ayy.. (20), TrStar (39), y_emre (37), sevgice (47), kardeslercam (48), xyarslan (60), kamer54 (45), sedrettin akan (49), sekerkiz66 (39), hasso3 (44), seyid (52)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.90340 saniyede açıldı