0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » SERBEST KÜRSÜ » Sayılı Günler

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 3 mesaj mevcut
Ekleyen
Mesaj
Yusuflu su an offline Yusuflu  
Sayılı Günler

428 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 16.06.2005
En Son On: 25.11.2007 - 20:27
Cinsiyeti: ----- 
Sayılı Günler


Süslü bir sanat eseri olan doğa ile baş başa kalmak ufkunu açabilir insanların... Şehir hayatını yaşamak zorunda kalan çocuklar, bir kuzunun kekik kokulu dağ rüzgârlarıyla ilk temasını göremeden büyüyorlar. Yemyeşil çayırlarda gönlünce koşan gürbüz taylardan haberleri bile yok. oğul sonrasında yavru arıların iğde dallarında kümelenişini kaç çocuk seyredebiliyor? Sayılı günlerini tamamlayıp, yumurtadan çıkmak için kabuğunu gagalayan civcivlerin serüveninden ne kadar uzaktalar...

Şehirde hayat bir kuşatma altında. Gözlem ufku beton duvarlarla çevrilmiş. Bir türlü kabuğunu kıramadığımız köşeli beton yumurtaların mahpusuyuz. Ne yazık ki çocuklar da bu hayatı paylaşmak zorunda. Oysa, dar ufuklarla gür duygulara, geniş düşüncelere ulaşmak pek zordur.

Ben şanslıydım, yumurtaların kanatlandığını görebildim. sayılı günlerin sonuydu. Kuluçka devresini akıl almaz bir özveriyle tamamlayan tavuk anne heyecanla bekliyordu. Yumurtalarda bir kıpırtıdır başladı. Dünyaya kapılar açmak isteyen civcivler, kabuklarını gagalıyorlar. Anne, yardıma hazır beklemekte.

Biraz yaklaşacak oldum, hışımla yürüdü üstüme. Çaresiz eski yerime saklandım. Sonunda, küçücük delikler, bir görünüp bir kaybolan sarı gagalar... Ardından çatlaklar... Civcivlerin düşe kalka dünyaya adım atışları... Annenin hâli görülecek şey! Dikkatle gözden geçiriyor yavrularını, tanımaya çalışıyor. Ayaklarını ilk defa kullanan, acemice yürümeye çalışan civcivlere güldüğümü hatırlıyorum.

Her çocuğun böyle bir olaya tanık olmasını ne çok isterdim. Ve düşünmelerini... Görmeyen, işitmeyen, ayaksız, başsız, kanatsız bir yumurtadan gören, işiten, yürüyen, koşan bir canlı çıkıyorsa, bu, düşündürmeli insanı.

Tavus kuşunun kanadını nakışlayan nakkaş kim? Tavuğa fistanını kim giydiriyor? Bülbül, birbirinden güzel şarkılar bestelemeyi yumurtadan mı öğrendi? Serçe, şefkati kimden aldı ve kartal, sevgiyi nereden buldu?

İnsan, hayalin sınırlarını zorlayan ilmine rağmen, hâlâ ne bir yumurta yapabiliyor, ne de bir kuş. Öyleyse ilimden, iradeden ve kudretten mahrum yumurta, civcivi nasıl yapıyor? Peki, her gün bir yumurta üreten aptal tavuk bizden daha mı akıllı?

Doğa masalıyla uyutulmak istenen çocuklarımızın da gerçeği bilmeye hakları var. Ne yumurtayı, ne de civcivi tanımayan doğanın, bir eser olduğunu, asla usta olamayacağını anlamalılar.

Çocuklarımız yumurtanın kanatlanıp kuş olduğunu olay yerinde göremiyorlarsa, sabah kahvaltısında önlerine konan bir yumurtayı alsınlar ellerine, dikkatle baksınlar. Kuştaki hayat mûcizesini yumurtadan, yani kaynağından dinlesinler. Biz düşündük mü, yumurtanın da hâl diliyle konuşacağını, duyulmamış sözler söyleyeceğini öğretelim onlara.

Yumurtanın çatlamasıyla civciv nasıl dünyaya adım atıyorsa, dünyamızın parçalanmasıyla da bizim âhiret yurduna geçeceğimize iyice inansınlar. Dünya da bir yumurtaya benzemiyor mu? Sayılı günlerimiz tamamlanmadıkça biz de etrafımızı sımsıkı saran kabuğa mahkûm değil miyiz?

Çocuklarımıza kabuktan öze geçmeyi öğretelim. Ölüleri dirilten, sonra öldüren ve ardından bir daha diriltecek olanı tanımak onların da hakkı.

Ne olur, çocuklar yumurtaların kanatlanıp kuş olduğunu göremeden, üstünde düşünemeden ve yumurtaya can vereni bilemeden büyümesinler!


Ömer Sevinçgül

Ekleme Tarihi: 05.10.2006 - 01:13
Bu mesajı bildir   Yusuflu üyenin diğer mesajları Yusuflu`in Profili Yusuflu Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Forum Düzeni - imzaları göster
önceki konu   sonraki konu

Mesajlar Ekleyen Tarih
 Sayılı Günler
Yusuflu 05.10.2006 - 01:13
 Sayılı Günler
rifat56 17.10.2006 - 20:09
 RE: Sayılı Günler
utaniyorum 18.10.2006 - 10:57

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 1584 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
kenan27 (46), abdisahin (47), hiba (43), ebrarmustafa (40), VuSLaT_MaViSi (45), yirmibeþte.. (43), aysel_ (39), tokur_paþa (29), incim_500 (36), konyalim (44), PRENSES_0656 (35), elkece (54), kuheylan (43), ilke (58), SDolunay (51), ercanbg (53), gamzelim58 (38), MAVI_ISIK (41), rambo1390 (35), meryem21 (41), kartal47 (34), supervisor (47), IBRAHIM_YÜZER (35), ramco.b (46), Yalcina1 (36), T_inan (34), leylacik (35), cemre1 (47), Lutfiye.S (37)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 2.65430 saniyede açıldı