0
Start Giriş Üye Ol üyeler ((( RAVDATe@m))) Arama
Toplam Kategori: 69 *** Toplam Konu: 30100 *** Toplam Mesaj: 148193
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » ÇOCUK EĞİTİMİ » COCUK EGITIMI-2

önceki konu   sonraki konu
Bu konuda 1 mesaj mevcut
Sayfa (1): (1)
Ekleyen
Mesaj
mehmet-54 su an offline mehmet-54  
COCUK EGITIMI-2

221 Mesaj -

Kayıt Tarihi: 03.04.2004
En Son On: 20.12.2007 - 00:45
Cinsiyeti: Erkek 
* Çocugunuzu iyi taniyin, onun yapabilecegi düzeyde verim bekleyin. Kapasitelerinin üzerinde çalismalarini düzenlemeyin. Verimli olarak ders çalisabilmesi için çalisma ve dinlenme saatlerinin programlamlanmasi gerekmektedir. Planli olarak çalisilan dersler, bilinçli olarak ögrenmeyi olusturur. Çocugunuz ezberlemeden, not için degil de ögrenmek için çalismayi bilmeli. Ondan not istemeyin, neler ögrendigini sorun. Kazanilan bir bilgi ancak bir sonraki bilgi ile transfer edilebilirse ögrenilmis olur.

* Çocuklarinizin sinif geçmesi önemli degildir. Önemli olan bir üst ögretim ve egitime kendini hazir görerek güçlü bir sekilde geçmesidir. Çocuklarimiz temelsiz yetisirse, bir sonraki egitimlerine de hazirliksiz devam ederler. Bu da nedenli saglikli bir gençlik olusturur tartisma konusudur? Özellikle bu yaslarda yönlendirilen çocuklar; ilgi, yetenek ve çesitli alanlara göre kaydirilmali, alternatiflerini belirlemesinde yardimci olmali, basarili olabilecekleri is yasantilarina yönlendirilmeleri saglanmalidir.

* Çocuklariniza kiyas getirmeyin, sürekli baskalari ile kiyaslanan çocuk kendini güvensiz ve gelismeye kapali çocuktur. Onlara olumsuz elestiriler getirirseniz bir süre sonra olumsuz davranislari kendilerinde bir görev bileceklerdir. Çünkü yetiskin her zaman dogru söyler ve hata yapmaz ilkesini kabullenmistir. Yapici ve tesvik edici her söz, onlara bir adim daha ileri gitmelerini saglayacak sizin güveninizden emin olacaklardir.

* Çocuklarinizin sizin isteklerinizi yapmasi için korkutmayin, agir cezalardan ve baskici tutumlardan uzak durun. Yüksek sesle verilmeye çalisilan hiç bir ögüt dinlenmez. Sevgi ve ilimli bir yaklasimla, yapabileceginiz arkadasça tavirlarinizla iletmek istediginiz mesaji tam olarak verebilirsiniz.

* Anne ve baba olarak ortak kararlar aliniz ve davranislarinizda her zaman dogru ve tutarli olunuz. Çeliskili davranislarinizla çocugunuz her zaman bocalayacak ve dogruyu bir baskasinda arayacaktir.

* Aile içi problemlerin, tartismalarinizin çocugunuza yansimasi; huzurlu bir ortamda yetisemeyen çocuklarin geleceklerini de bu dogrultuda düzenlemelerine sebep olacaktir. Çocuklar önünde yapilan tartismalar, okul ve ögretmenler hakkindaki elestiriler çocukta bocalamaya, tatta ögretmenlerini elestirme hakkina sahip olmasindan kaynaklanan egitim basarisizligina ve okuldan sogumasina neden olacaktir.



* Çocugunuzun devam durumunu ve okul ile ev arasindaki gelis-gidis saatlerini sürekli kontrol altinda tutun. Zararli aliskanliklar hakkinda iyi bir örnek olun ki söyledikleriniz sadece lafta kalmasin. Ülkemizde zararli aliskanliklara baslama yasi bir hayli inmistir. Bu yaslarda uyarilan ve gerekli tedbirleri alinan çocuklarimizin saglikli bir gençlik olusturmasi için tüm imkanlarimizi zorlamaliyiz.

* Çocuklarinizin ihtiyaçlarini karsilarken tutarli ve titiz olunuz. Her türlü ihtiyaçlarinin karsilanmasi için, onlardan beklentilerinizin gerçeklesip gerçeklesmedigini kontrol ediniz.

* Çocuklarinizin yas konum itibari ile cinsel gelisimlerine baslamis durumdalar. Onlarin sorabilecegi cinsellikleri ile ilgili konulara da hazirlikli olunuz. Yalin ve dürüst bir sekilde makul olarak cevaplayiniz. Korkup çekinebilecegi bir ortam yada sir ve gizlerle dolu bir hale girmesini engelleyiniz. Bu konudaki ilimli ve destek verici yaklasiminiz, çocugunuzun çevreden yalan yanlis bilgiler almasini engeller. Bu çagdaki çocuklarin beden ve ruhsal gelisimleri dogru bir orantida olmayabilir. Beden gelisiminin bir anda hizlanmasi, ruhsal gelisiminin ise daha yavas olmasi bazi hirçinliklara ve asiliklere sebebiyet verebilir. Bu durumu anlayisla karsilamak ve mantikli bir yaklasim ile asilmasina yardimci olmak çocugunuzun cinsel kimligini kazanmasinda en önemli görevdir.

* Çocuklara karsi sabir, sogukkanlilik, anlayis, sebatlik ve sevgi ile yaklasin, bu onlarin sizin ile olan iliskilerinde daha yakin olmalarini saglayacakladir. Yüksek sesle söylenen emir verici sözler, agir elestiriler ve azarlamalar asla fayda getirmeyecegi gibi çocugunuzun sizden kopmasina ve uzaklasmasina hatta bir çok konuda yalana basvurmasina sebep olacaktir.

* Çocugunuzun derslerinde ve davranislarinda daha iyiye yöneltilebilmesi için ögretmenleri ile siki bir iliskiye girilmeli, toplantilara mutlaka katilmali çocugunuzun gelisimi ile ilgili konularda takipçi olmanizda yarar vardir. Ögretmenlerin alinmasini istedigi ders araç ve gereçlerin zamaninda temin edilmesine önem veriniz. Çocugunuzun kilik ve kiyafetine, temizligine özen gösteriniz.


* Çocugunuzun saglik durumu ile yakindan ilgileniniz. Hastaliklardan bir kismi çocugun yasam enerjisini önemli ölçüde azaltarak onu dermansiz birakabilir. Bir kismi ise, neden olduklari devamli aci ve agrilar yüzünden çocugun ilgi ve dikkatini ders konulari üzerinde toplamasina engel olabilir. (Çocugunuz asilsiz bedensel yakinmalarda bulunuyorsa bunlarinda dikkate alinmasi gerekir. Bu yakinmalar aslinda onun sorunlarini dolayli olarak anlatis sekli olabilir.)

* Çocugunuzu kahvalti etmeden yada yemek yemeden kesinlikle okula göndermeyiniz. Özellikle orta ögretim çagindaki çocuklar, hizli bir büyüme ve gelisme dönemi içindedirler. Bu konuda titiz olunuz.

* En iyi dinlenme, uyuyarak yapilan dinlenmedir. Özellikle düzenli olarak planlanan uyku çocuklarin yasaminda büyük önem tasir. Sinir sisteminin dinlenmesi ve enerji toplayabilmesi uyumaya baglidir. Bu sebeple çocugunuzun uyku saatlerinin düzenli olmasina önem veriniz.

* Çocugunuza yeteri kadar harçlik veriniz. Harçligini mümkünse aylik veya haftalik olarak belirleyiniz. Böylelikle kendisini yönetmeyi ögrenecek, sorumluluk kazanacaktir.

* Çocugunuzun yasaminda en önemli çevre, aile çevresidir. Çocuk yasaminda en etkili örnekleri ailesinden alir. Anne ve baba olarak tüm davranislarinizda örnek oldugunuzu unutmayiniz. Çocuklarinizin belirli davranislarini da anne ve baba olarak farkli davranislar göstermeyiniz. Ortak bir karar alarak ikinizde davranislarinizda örnek ve tutarli olunuz. Onun elestirilerini dinleyerek makul bir sekilde cevaplandiriniz. Hatalarinizi düzeltme yönünde onunla tartisiniz, gerekirse özür dilemeniz bile çocugunuzun gözünde sizi yüceltecektir.

* Çocugunuzun gerekli tüm sorunlari için sinif ve okul rehber ögretmenlerine basvurunuz. Bu konuda size yapilan çagrilara mutlaka uyunuz. Onunda sorunlarini gerektiginde sinif ve okul rehber ögretmenlerine anlatmasi için tesvik ediniz. Sizin ve çocugunuzun sorunlarinizin gizlilige önem verilerek çözülmeye çalisilacagindan emin olunuz.

* Çocuklarinizin çogu evde, aileleri tarafindan ders çalismaya ikazlarinin fazlaligindan yakinmaktadirlar. Sürekli dersine çalis ikazi olumsuz etki yapabilecegi gibi ayni zamanda çocugunuzun çalisma azmini de kiracaktir. Çocugunuzun programli çalismaya alistirilmasi, dinlenme, eglence saatlerinin planlanmasi için onu yönlendirilmesi, dersi ögrenmesi için çalismasi gerektigi asilanmalidir. Aksi taktirde saatlerce bilinçsiz olarak çalisilan bir konu sadece zaman israfidir. Ders ögrenmek için çalisilir, ögrenmede ancak bir baska ögrenilen bilgiye transfer edilirse pekisir. Ancak ögrenilen bilgi yasamda uygulanabilir. Planli çalisma ise her zaman düzeni ve bilgiyi olusturur.

* Çocuklarimiz, kendilerine güvensiz olmaktan ve sosyallesememekten rahatsizlar. Nedenlerini düsünürsek, çözüm yine bizlerde. Çocugunuza deger verdiginizi, ona güvendiginizi, sorumluluklarini yerine getirebileceginden emin oldugunuzu ona her firsatta belirtin. Ona ve fikirlerine deger verin, onu dinleyin, sosyal yasantisinda faal olmasi için onu destekleyin. Okul ve çevresindeki sosyal faaliyetlere katilmasi için tesvik edin. Ona deger verdiginizi, güvendiginizi her ortam ve firsatta övgülü sözlerle dile getirin. Çocugunuzun simarmasindan korkmayin; bilakis size ve düsüncelerinize layik olmaya çalisacaktir. Ona olan güveninizi gösteremezseniz, ondan nasil güven bekleyebilirsiniz ki?...

* Çocugunuzun ders çalisma ortamini hazirlamasina yardimci olunuz. Mümkünse bir çalisma odasi olusturunuz. Es dost toplantilarinizi onun programina uygun hale getirmeye gayret ediniz, ev islerini ya da alis-veris sorumluluklarini ders çalisma saatlerinin disinda olusturunuz. Basarabildigi bir bos zaman etkinliginin mutlulugunu birlikte paylasip, onunla gurur duydugunuzu her firsatta belirtin.

* Çocugunuzun arkadas çevresi, onun gelisimi ve sosyal hayatinin olusumunda çok büyük etkendir. Okul disi zararli arkadasliklar, farkli problemleri de beraberinde getirir. Zararli aliskanliklarin bu yaslarda büyük merak konusu oldugunu, kisiliklerinin olusma döneminde yanlis yönlendirilebileceklerini unutmayiniz. Çocugunuzun arkadas edinmesi ve bu arkadasliklarda beklentilerini aza indirgeyerek mutlu arkadasliklarin olusumunu gerçeklestirebileceklerdir.

* Çocugunuzu sik sik elestirmekten kaçininiz. Bunu baskalarinin, hatta arkadaslarinin yaninda yapmayiniz. Begendiginiz ve taktir ettiginiz yönlerini ona söyleyiniz. Çocuklariniz arasinda kiskandirmadan mütekabil azimlerinin artacagindan ya da komsu çocugu ile kiyaslandiginda daha iyiye yönelecegini sanmak yanlistir. Onu kendi yapisi ve kisiligi ile kabul ediniz. hiç kimse bir baskasi olmak istemez, herkes bir baskasi gibi olmak için çalissaydi; hiç kimse olmazdi.

* Çocugunuzun okul yasantisi ile ilgileniniz. Anlattiklarini büyük bir sabirla dinlemeye çalisiniz. Mutluluklarini veya Mutsuzluklarini onunla paylasiniz. Son olarak; çocugunuz sürekli bir büyüme ve gelisme içinde oldugunu unutmayiniz. Sizin çocugunuz olsa da; sizden farkli bir kisilik gelistirmekte. Onlara karsi sabirli, sogukkanli ve anlayisli olunuz. Deneme ve yanilma yolu ile ögreneceklerdir. Kusurlari ve olumsuz hareketleri olacaktir. Çocuklarimizin, bizim gibi düsünüp bizim gibi hareket ve tavirlari göstermis olsalardi, ailede ve okulda egitime gerek kalmazdi.

Okuldaki egitim ve ögretim çalismalarinin ailedeki egitim ve ögretim çalismalari ile desteklenmesi gerektigini, çocugunuzun basarisinda sizinde çok önemli katkilarinizin olabilecegini kabul etmeniz ve ona gereken yardimlari yapmanizin basarisini olumlu yönde etkileyebilecegini kabul etmeniz gerekiyor. Ancak bu mantikla yola çiktiginizda onlara istediklerini verebilir ve onlardan istediklerimizi alabiliriz.

UNUTMAYIN; SIZIN ÇOCUGUNUZ OLARAK DOGMAK ONLARIN ELINDE DEGILDI, ANCAK SEÇME HAKLARI OLSAYDI, SIZDEN BASKA KIMSENIN ÇOCUGU OLMAK ISTEMEZLERDI...
Ekleme Tarihi: 04.05.2005 - 01:42
Bu mesajı bildir   mehmet-54 üyenin diğer mesajları mehmet-54`in Profili mehmet-54 Özel Mesaj Gönder zum Anfang der Seite
Pozisyon düzeni - imzaları göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   sonraki konu

Kategori Seç:  
Sitemizde şu an Yok üye ve 2025 Misafir mevcut. En son üyemiz: Didem_


Admin   Moderator   Vip   Üye ]

Hayırlı ömürler dileriz.    Bu üyelerimizin doğum günlerini tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu bir ömür dileriz:
burcunur (42), jihad soldat (43), alpakman (34), kerbela_34 (41), SpedeR (47), eminilhan (47), Glkc (36), mujdatciftci (35), aklima gelmedi (34), meraladem (39), heval yunus (34), muhammet ali (38), sosyolog983 (41), agus (44), müslüman cocuk (37), nakirev (42), enime (42), furkan_^^ (49), guller (44), sahdamar (41), metin uzun (42), abdulsamet (55), negative (39), homurhomur (51), snibsirm (44), husamaygor (37), estor (63), caykarali61 (43), aLi_osman (36), Avci_55 (37)
24 Saatin Aktif Konuları
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 1.73300 saniyede açıldı