0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » D İ N / İ S L A M » HADİS / SÜNNET » Islam Garip Basladi, Basladigi Gibi (bir hale) Donecektir. Ne Mutlu Gariplere.

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Gönderen
Mesaj
Cihan-63 su an offline Cihan-63  
Islam Garip Basladi, Basladigi Gibi (bir hale) Donecektir. Ne Mutlu Gariplere.
582 Mesaj -
Ýslam garip baþladý, baþladýðý gibi (bir hale) dönecektir. Ne mutlu gariplere!” (1)



“Garib” uzak olan demektir. Güneþ, bizden uzaklaþýp kaybolduðu için “güneþ gurub etti” denilir. Gurbet, vatandan uzaklaþmaktýr. Gurubda, kaybolma, gitme, bir köþeye çekilme vardýr. Anlaþýlmayan söze, anlayýþtan uzak olduðu için “garib” denir.(2)

“Garib” kendi cemaatý, kavmi arasýnda olmayan, kendi beldesinde bulunmayan kimsedir. Ýlk müslümanlar kendi vatanlarýnda, kendi kavimleri arasýnda görünseler de gariptiler. Küfürle iman, akla kara, görmekle körlük(3), bilmekle cehalet kadar zýt ve uzaktý. Bu sebepten onlarla diðerleri arasýnda mekana baðlý olmayan bir uzaklýk, hatta zýtlýk sözkonusu idi.

Alimler, cahil çoðunluk yanýnda gariptirler(4), Az olan müminler, çok müþrik arasýnda gariptirler. Kötülerin ve þerlerin çokluðu yanýnda hayýrlar ve hayýrlýlar az olunca garip olurlar. Fýskýn, isyanlarýn, büyük günahlarýn içinde takva, amel-i salih gariptir.

Böyle kötü bir çevrede ve zamanda, iman ve salih amelin önemi pek büyüktür. Ýçinde yaþanýlan çevrede, fýsk, büyük günahlar, þer ve isyanlar ne kadar çoksa, orada barýnabilen müminin, imanýn, salih amelin, takvanýn deðeri o derece artmaktadýr. Ýslam ve iman ilminin kalktýðý, (5) müminin, müslümanýn olmadýðý veya çok az olduðu bir toplumda “garib” olmak, amellerin sevaplarýný olabildiðince arttýracaktýr. Müminin zelil, hakir edildiði, facirin yüksek tutulduðu, fýskýn çok olduðu bir toplumda, imanýn ve amellerin keyfiyeti çok büyüktür. Orada, din gariptir, müminler gariptirler.

Bu hadis-i þerife göre:
a) Ýslam garip baþlamýþtýr. Baþlangýcý tarih kitaplarýnda anlatýlýr. Bu iþi ilk baþlatanlar da bu bakýmdan gariplerdir.
b) Sonra Ýslam, deniz dalgalarý gibi zuhur etmiþagla6), hak, iman, ahkam-ý ilahi galib olmuþtur. Bir zaman gelecek, Ýslam ilk baþladýðý duruma dönecek, anlaþýlamamasýndan ve hükümlerinin toplumda hakim olmamasýndan dolayý toplumda garip düþecektir.

Çoðu insanda bu menfi halin bulunmasý, bidatlarýn ve cahiliye zihniyetinin toplumda yer etmesi ile toplumda genel bir bozulma olacaktýr. Artýk ilk garipler dönemi gibi son garipler dönemi de baþlamýþtýr. Ýslamýn baþlangýcýnda müþrikler tarafýndan ashaba reva görülen þeyler; tahkirler, terziller, küçümsemeler, hafife almalar bu dönemde d ekendini gösterecektir. Toplumda onlara hayat hakký tanýmama, onlarýn inançlarýný, fikirlerini ve hayat anlayýþlarýný ortadan kaldýrma yoluna gidilecektir.

Ýlk gariplerin yaþadýðý cemiyette, günahlar, isyanlar, fýsk nasýl diz boyu ise, bu ikinci dönemde de adý müslüman olan bir toplumda günahkarlarýn, fasýklarýn, kötülerin zihniyeti hakim olacaktýr.

Yine ilk devirde olduðu gibi bu menfi çevrede bozulan ümmet içinde, az olan bir takým garipler bulunur. Onlar çoðunluðu teþkil edenler karþýsýnda azlýk olmalarýna raðmen imanlarýna yapýþýrlar, çoðunluðun akýp gittiði mecradan farklý bir yönde yürürler, kafa yapýlarý, hayata bakýþlarý, anlayýþlarý diðerlerine uymaz. Sanki o toplumun insaný deðillerdir. Kendilerine yapýlan her türlü iþkenceye sabrederler, zaten karþý koymaya güçleri de yoktur. Maddi maðlubiyet ve mahkumiyetlerine raðmen, manen kuvvetlidirler. Dinlerine sýký bir þekilde yapýþýrlar. Ýnançlarýndan ve yaþayýþlarýndan taviz vermezler. Ýþte bunlar ümmetin sonunda gelen “Ðuraba” dýr.

Son gariplerin yaþadýðý bozulmuþ cemiyetlerinde ne gibi kötü haller zuhur edeceðini Resulullah (SAV) hadis kitaplarýnýn fitne ile ilgili bölümlerinde anlatmýþ, ümmetini önceden uyarmýþtýr. Onun için sahabelerin ilk devirde dinlerinde fitnelendikleri gibi ümmetin sonlarýnda da fitne pek büyük bir rol oynayacaktýr.

Son Gariplerin zamaný da ilk gariplerin zamaný gibi pek þiddetli, tehlikeli, fitneli olacaktýr. Resulullah (SAV) ahir zamandan haber verirken genel hatlarý ile o zamaný bize tasvir etmiþtir.

Allah Rasülü’nün zaman zaman çeþitli þekillerde bize tablolaþtýrdýðý bu fesat döneminde, bir bakýma ilk baþladýðý hale dönecektir. Dindarlar da çektikleri sýkýntýlardan dolayý, amellerindeki sevap bakýmýndan onlara benzeyeceklerdir.
Fakat ilk gariplerle son gariplerin önemli bir farký vardýr. Ýlk Garipler müþrik bir toplumda mücadele etmiþlerdir. Ahir zamanda gelen son garipler, fesad-ý ümmet zamanýnda, bozulmuþ islam cemiyeti içinde cihat edeceklerdir. Son gariplerin iþi, ilk gariplere göre daha kolaydýr. Zahmetleri daha azdýr. Bu sebeple sevapta, hayýrda, külli fazilette ilk garipler olan sahabelere yetiþmeleri mümkün deðildir. Ýlerlemeden sonra gerilemekle, iþe ilk baþlamanýn zorluðu bir deðildir.

Kaynaklar:

1. el-Cami‘ li Ahkamil-Kuran IV, 172, Ayrýca bk. Sahihu’l-Müslim 232, 251. Hadisler, Sunenu Ýbn-i Mace II, 1319 (no: 3987, 3988).
2. el-Müfredat, s. 359, el-Mu’cemu’l-Vasit, s. 647; el-Kamûsu’l-Muhit I, 107-108.
3. Ayet-i kerimede “Görenle Görmeyen bir mi?” buyrulur. Ra’d 13/16.
4. el-Cami‘li Ahkamil-Kuran IV, 172; Ayrýca bk. Sahihu’l-Müslim 232, 251. Hadisler, Sunenu Ýbn-i Mace II, 1319 (no: 3987, 3988).
5. el-Mufredat s. 359; el-Kamûsu’l-Muhit I, 108. Ayrýca bk. Te’vilü Muhtelifi’l-Hadis s. 107-108; el-‘Acluni Ali b. Muhammed Keþfu’l-Hafa, I-II, Kahire ty. 887 (islamýn garip baþlamasý ile ilgili hadis-i þerif için bk.)
6. Ramûzu’l-Ehadis s. 366; Sunenu Ýbn-i Mace II, 1331 (no: 4015), 1339 (no: 4036: boþ adamlar nutuk atacaklar.) 1344 (no: 4047: Ýlim ve Kuran yani onu anlama azalacak.) 1335 (no: 4050-4052: ilim kalkacak cehalet yeryüzüne inecek, o hakim olacak. Burada ilimden maksat, gün geçtikce geliþen teknik, fen ilimleri, deðil, dini ilimlerdir). Ayrýca bk. el-Buhari, Muðire b. Berdubeh, Sahihu’l-Buhari, I-VIII, Ýstanbul, ty. VIII, 89.
Gönderen: 02.06.2007 - 10:09
Bu Mesaji Bildir   Cihan-63 üyenin diger mesajlarini ara Cihan-63 üyenin Profiline bak Cihan-63 üyeye özel mesaj gönder Cihan-63 üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
önceki konu   diğer konu

Mesajlar Gönderen Tarih
 Islam Garip Basladi, Basladigi Gibi (bir hale) Donecektir. Ne Mutlu Gariplere.
Cihan-63 02.06.2007 - 10:09
Konu icon  "çok az ve küçük olması":
ayfehmi 02.06.2007 - 12:33

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 602 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 12:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
ahmettalan (46), zeycan (51), hayri72 (53), sihrind (47), Kara1983 (42), vanilya (58), UySaL (42), bahadun (55), Ahmet- (41), baltec (56), kirbasm (36), Zehranur23 (39), muvahhit (50), yesribb (67), sefaatli_66 (49), kirbass (36), fatihk (43), teslaxxx (44), cafe70 (49), doganweb (51), odak (48), saldiray (49), Hadimül_kur&aci.. (41), cevik07 (46), saphires (46), ke007 (56), ceyhun68 (43), yürekvleti (48)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.93148 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.