0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » TARİH / SİYASET / EKONOMİ » TÜRKİYE VE DÜNYADA SİYASET » namaz adabı

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
misem su an offline misem  
Konu icon    namaz adabı
22 Mesaj -
Namaz adabý

okurumuz: “1- Namaz kýlarken çocuðum seccadeyi bazen bozuyor. Ve ben de temizliðinden þüphe duyduðum halýya secde yapmak zorunda kalýyorum. Bu durumda namazým sahih oluyor mu? Yoksa seccadeyi elimle düzeltip de üzerine mi secde yapmalýyým? Bazen de namaz esnasýnda baþýmýzý secdeye koyarken ayaklarýmýz halýda kalabiliyor. Namazýn sýhhati açýsýndan bu durumu da deðerlendirir misiniz?

2- Ýþ yaparken ufak-tefek de olsa elimizde ve parmaklarýmýzda yaralanmalar oluyor. Yara bantý kullanmak zorunda kalýyoruz. Abdest alýrken bu yara bantlarýný söküp abdest almak ise hem zaman alýyor, hem de zor oluyor. Çünkü yara bantýnýn kuvvetli yapýþkanlarý elimize bulaþmýþ olabiliyor. Bu durumda iþin yoðun olduðu anlarda bu yapýþkanlarý temizlemek oldukça zahmet veriyor. Kýsaca abdest alýrken bu yara bantlarýnýn üstünden mi abdest almalýyýz, yoksa yara bantýný söküp o bölgeyi iyice temizleyip de mi abdest almalýyýz?

3- Namaz esnasýnda çocuklarýmýz bazen tehlikeli iþler yapabiliyorlar. Sesli bir þekilde tekbir getirmek veya sübhânallah vb. zikir kelimeleri söylemek veya o esnada âyetleri sesli okumak (ikaz amacýyla) namazýn sýhhatine mâni teþkil eder mi? 4- Namaz esnasýnda bazen telefon veya kapý çalabiliyor. O anda da telefona veya kapýya bakmak zarûreti doðuyor. (Bazen bu çalmalar çok önemli olabiliyor.) Böyle durumlarda saða sola selâm verip namazýmýzý bozmamýzýn her hangi bir vebâli var mý?”




Namaz kýlmak için iki yönden temiz olmamýz þarttýr: Hades halinden arýnmak ve necâsetten temizlenmek.
Hades, abdest almayý veya gusül yapmayý gerektiren mânevî kirlilik halidir. Abdest aldýðýmýzda veya gerektiði zamanlarda gusül yaptýðýmýzda hades halinden mânen arýnmýþ oluruz. Yani görünüþte dýþ organlarýmýzý yýkamakla birlikte, iç temizliði de saðlamýþ oluruz. Çünkü böylece rûhumuzu, kalbimizi, duygularýmýzý, iç dünyamýzý arýndýrýyoruz ve namaz kýlmaya, yani Allah’ýn huzuruna yükselmeye hazýr hâle getiriyoruz.
Necâsetten arýnmak ise dýþ temizliktir. Elbisemizde, bedenimizde, namaz kýlacaðýmýz seccâdenin, halýnýn veya topraðýn üzerinde var olan bir necâset o bölgeden alýnýr, o bölge necâsetten arýndýrýlýr ve temizlenir; sonra temiz olarak namaz kýlýnýr.
Yüce dînimiz vesveseye konu teþkil etmesin ve kolaylýk olsun diye necâseti sýnýflandýrmýþ, hangi tür necâsetin ne kadarýnýn namaza zararý olduðu konusunda ölçüler koymuþtur. Namaz için o ölçülere riâyet etmemiz yeterli olur.

Müslüman toplumumuzda temizlik öyle bir görgü ve anlayýþ olarak yerleþmiþtir ki, bu görgü ile hareket etmemiz halinde evimizin halýlarý için necâset problemi yaþamamýza gerek kalmaz. Yani birer temizlik davranýþý örneði olarak; meselâ, tuvalette necâsetten arýnmaya özen göstermemiz, ellerimizi ve ayaklarýmýzý temiz tutmamýz, halýlara temiz ayakla basmamýz ve “ayakkabý” ile basmamamýz, pislenen yerleri zamanýnda silmemiz, yýkamamýz ve kurutmamýz ve halýlarý kuru ve temiz kullanmamýz bizim “namaz” açýsýndan halýlarýmýzý temiz saymamýz için yeterli davranýþlardandýr. Örfümüzde yerleþmiþ bulunan bu temizlik hassâsiyetine riâyet ettiðimiz takdirde, artýk halýlar üzerine gelip konan tozlar, sis ve duman kokularý,—idrar, kan ve dýþký bulaþýðý olmamak þartýyla—ev içinin normal atýklarý namaz için necâset konusu teþkil etmezler.

Fakat mümkünse seccâde sermemiz daha evlâdýr. Seccâdenin günübirlik tozdan temiz kalmýþ özel ve mahrem alaný, bizi namazýn ulviyetine daha çok yönlendirebilmektedir. Diðer bir husus, secde esnasýnda nefesle alabileceðimiz toz, vesâire atýklardan korunmamýz da seccâde ile mümkün olmaktadýr.
Bununla berâber, her hangi bir nedenle namaz esnasýnda ayaðýmýzýn seccâdenin dýþýna taþmasý, alnýmýzýn seccâdenin dýþýna taþmasý veya kendimizin seccâdenin dýþýna taþmamýz, seccâde dýþýndaki halý üzerinde gözle görünen pislik veya aðýr necâset bulaþýðý olmadýkça namaza zarar vermez. Toplanan seccâdeyi namaz içinde düzeltmeye çalýþmamýza gerek yoktur. Bu hareketimiz amel-i kesir olursa, yani bizi fazla meþgul ederse namazýmýzý da bozar. Selâm verdikten sonra yeni bir namaza baþlamadan önce seccâdemizi düzeltmemiz mümkündür.

Ufak tefek yaralanmalarda kullandýðýmýz yara bantlarýný abdest esnasýnda açmamýz abdestin de, yaramýzýn da sýhhati için önemlidir. Abdestin sýhhati için önemlidir; çünkü yara bantýnýn altýnda su ulaþmayan bölge kalmýþ olabilir. Yaramýzýn sýhhati için önemlidir; çünkü çýkarmadýðýmýz yara bantý zaten ýslanacak ve hijyenik olma özelliðini kaybedecektir.

Öyleyse; abdest esnasýnda yara bantýný açmalýyýz; abdest aldýktan sonra, gerekirse merhem de sürerek yeni bir yara bantý kullanmalýyýz. Abdest esnasýnda yara bantýnýn izlerini silmeye ve kazýmaya çalýþmamýza gerek yoktur, bu bölgenin ýslanmasý yeterlidir. Yara kuru deðilse, üzerinde yaradan sývýlar oluþuyorsa, sývýlarý sýzdýrmamaya özen göstererek namazý kýlmalý; yara bantýný namazý kýldýktan sonra kullanmalýyýz.
Namaz içinde çocuklarý veya baþkasýný kast ederek söylediðimiz her söz, bu Kur’ân’dan bir söz de olsa, namazýmýzý bozar. Çünkü namazda her dünyevî kasýt ve arzî niyet bizi namaz dýþýna taþýr. Baþlanan namazdan çýkýlmaz. Çýkýlýrsa o namaz kýlýnmamýþ gibi olur ve yeniden baþlanýr. Yangýn gibi, âfet gibi—Allah korusun—çok hayatî bir mesele olmadýkça telefon veya kapý çalmalarý için namaz bozulmamalý, namazdan çýkýlmamalýdýr. Hayatî bir meselede ise zaten reflekslerimiz öne çýkar, davranýþlarýmýz kendiliðinden akar. Binâenaleyh, haklý bir korku olmadan namazdan çýkmak vebâl getirir.
Gönderen: 13.11.2007 - 13:19
Bu Mesaji Bildir   misem üyenin diger mesajlarini ara misem üyenin Profiline bak misem üyeye özel mesaj gönder misem üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1477 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Yalvac (61), kmurrad (59), endulus (57), ercan_sw (51), erhanseyfi (64), B e t u l (52), h.t (62), zisan_gul (41), hasretkafesi (53), ahmetkb (52), mustakar01 (62), tövbekargenç (44), mekoc66 (56), ahmet_k22 (39), Abdullah-10 (57), maruf-1 (59), GuelSevdasi81 (43), inci-2 (61), maxsibilyan (45), enesny (42), ramadan48 (42), fatmaavci (62), FIRTINA 50 (56), kaptan67 (61), menzil38 (57), Hacer -72 (52), Guel (39), A H M E T (45), msk02 (47), Mehmet_Ank (63), yusufgezer (41), Aydýn Vu.. (55), Sezer (), oguzlarx27 (55), M.Riza Sekerli (54), kamanliadem (59), eva_maria (36), musab b. ümeyr (42), nurfatih (46), AhmetBayrak (56), ali öz (48), köln42 (58), xAhmetx (49), sadullahyusuf (40), abdülhamit (231), tigrisriver (45), sürmeli (41), enesertugrul (52), medsav (67), Turan64 (61), GCc_EEi (42), ahmetsait (44), alidogan1 (64), ayhanisik42 (51), sedi güngörmü&t.. (59), baha1903 (40), bünyan (59), Orbay1 (56), kaymakli-50 (58), cagri67 (52), HAKAN ERGÜT (50), ravda dostu (40), fatiha42&07 (54), mavipýna.. (59), efrailakcay (51), Bekir 38 (39), selva sehito&et.. (40), Mursid (60), turkish wolf (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.72075 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.