0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » EDEBİYAT / MAKALE / ŞİİR » MAKALELER » Hergun 12 milyon ekmek cope atılıyor !!!

önceki konu   diğer konu
3 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
tutkunadem su an offline tutkunadem  
Konu icon    Hergun 12 milyon ekmek cope atılıyor !!!
575 Mesaj -
(ALINTI)
Hergün 12 milyon ekmek çöpe atýlýyor

Birçok kültürel deðeri kaybettiðimiz þu dönemlerde, bizim için bu kadar deðerli ve kutsal olan ekmeðe de maalesef gerektiði kadar deðer veremiyoruz. Tahminlere göre Türkiye'de 1 günde 91 milyon ekmek üretiliyor, ve bunun yaklaþýk 12 milyonu da çöpe atýlýyor. Sadece Ýstanbul'da 700 bine yakýn ekmek çöpe gitmektedir.

Attýðýmýz her ekmeðin bize ve memleketimizin ekonomisine verdiði zarardan baþka, maneviyatýmýza verdiði zarar da çok büyüktür. Memleketimizde, iþyerlerimizde ve evlerimizde bereketin azlýðýnýn bir diðer etkeni de bu olsa gerek.

Ekmeðe hürmet ediniz. Çünkü ekmek, semavat ve arzýn bereketidir. Kim sofradan düþen kýrýntýlarý yerse affolunur. (Hadis-i Þerif)


EKMEK TATLISI


Malzemeler: Etimek veya ekmek – 1 kg toz þeker – 5 su bardaðý su – 1 kg süt – 2 çorba kaþýðý irmik – 2 çorba kaþýðý niþasta – 1/5 paket margarin (oda sýcaklýðýnda) – 2 paket vanilya – 8 çorba kaþýðý þeker – 1 portakal veya limon kabuðu rendesi Yapýlýþý: Ön hazýrlýk olarak, etimekleri veya fýrýnda kýzarmýþ ekmek dilimlerini tepsiye dizelim. 1 kg þekeri 5 su bardaðý su ile kaynatalým. Þerbet ýlýyýnca ekmek dilimlerinin üzerine gezdirelim ve bekletelim. Ayrý bir tencereye 2 çorba kaþýðý niþasta, 2 çorba kaþýðý irmik ve 8 çorba kaþýðý þeker ekleyerek karýþtýralým. Ardýndan sütü ekleyip aðýr ateþte ve karýþtýrarak koyulaþýp üzeri göz göz olana dek piþirelim. Ateþten alýp soðuduktan sonra içine 1/5 margarini ve vanilyalarý ekleyip, 1 portakal veya limon kabuðu rendesini de ekleyip mikserle krema kývamýna gelene dek çýrpalým. Bu kremayý ekmeklerin üzerine gezdirip üzerine hindistan cevizi serpelim. Buzdolabýnda birkaç saat beklettikten sonra servis yapalým.
Gönderen: 28.09.2006 - 08:57
Bu Mesaji Bildir   tutkunadem üyenin diger mesajlarini ara tutkunadem üyenin Profiline bak tutkunadem üyeye özel mesaj gönder tutkunadem üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
tutkunadem su an offline tutkunadem  
Her gun 12 milyon ekmek cope atiliyor!!!
575 Mesaj -
Adý üstüne atasözleri , deyimler, maniler, tekerlemeler, bilmeceler yazýlan, yeminler, beddualar edilen, "ekmek aslanýn aðzýnda", "ekmeðimizin peþindeyiz","ekmek elden, su gölden", "ekmeðimle oynama", "ekmek mushaf çarpsýn", "ekmeðini itlere, yakaný bitlere kaptýrma", "yediði ekmek gözüne dursun" kýsacasý insanoðlunun varoluþundan bu yana hava ve su kadar önemi olan, yere düþünce öpüp baþýmýza koymamýz gerektiði kadar deðer verdiðimiz, kutsal bir nimettir ekmek.

TÜRK TOPLUMUNDA EKMEKSÝZ BÝR SOFRA DÜÞÜNÜLEMEZ

Dünyanýn birçok yerinde fazla yenilmeyen ekmeði Avrupa'da özellikle de Çin'de sofralarda görmek pek mümkün deðildir. Oysa bizde ekmek sofralarýmýzýn baþ köþesinde durur; ekmeksiz bir sofra düþünemeyiz.

BEYAZ UN ENERJÝ SAÐLAR

Çay þekeri ve günümüzde ekmek yapýmýnda kullanýlan beyaz un sadece bir karbonhidrat olup, bu insan vücuduna enerjiden baþka hiçbir yarar saðlamaz. Dolayýsýyla þekerlemeler, hamur tatlýlarý, beyaz unla yapýlmýþ ekmek, kurabiye, açma, bisküvi gibi saf karbonhidratlar, aþýrý insülin salgýlatmakta, diabet ve obezite gibi sorunlara zemin hazýrlamaktadýr.(*) Bu sebeple, sabah ve öðle vakti yenildiði zaman vücudun yakabileceði ekmeði akþam yememek gerekir.

ZARARLI MADDEYE DÖNÜÞTÜRÜLEN EKMEÐÝMÝZ

Eskiden besin deðeri oldukça yüksek olduðu bilinen ekmeðin, günümüzde de beyazlatýlmasý için ununun içine "Potasyum Bromate ve Benzoil Peroksit" gibi kimyasallarýn karýþtýrýldýðý, böylece ekmeðin gýda maddesi olmaktan çýkarak adeta bir zehre dönüþtürüldüðü bilinmektedir. Günümüzde beyaz ekmek üreten firmalar, fazla para kazanmak uðruna hiç bir besin deðeri olmayan, geçici olarak karýn doyurmaya ve þiþmanlatmaya yarayan ekmekleri üreterek insanlarýn saðlýklarýyla oynamaktadýrlar. (Tabii bu iþi hakký ve layýkýyla yapan firmalarý ayrý tutuyorum.)

Konu ile ilgili araþtýrma yapan GIDAKAT Genel Sekreteri Erdinç Topal, Türkiye Fýrýncýlar Federasyonu Halil Ýbrahim Balcý'ya bir yazý göndererek, ekmeklerde kullanýlan bu kimyasallar hakkýnda uyarýda bulunmuþ, toksik ve kanserojen olduðu bilinen bazý katký maddelerinin antioksiden ve aðartýcý olarak mevzuata aykýrý kaçak bir þekilde kullanýldýðý konusunda gözlemlerinin olduðunu belirtmiþtir.

SAÐLIKLI NESÝLLER ÝÇÝN DOÐAL EKMEK

Saðlýklý bir nesil yetiþtirmek isteniyorsa, bir çok yiyecek-içecek alýmýnda gösterdiðiniz titizliði ekmek alýrken de göstermeniz gerekmektedir. Özellikle ekmeði her yerden rast gele almamalý, üretim yeri belli olan, güvendiðiniz ve inandýðýnýz firmalardan almalýsýnýz. Mesela, Ýstanbul Halk Ekmek'in uzun süredir, bazý firmalarýn da yeni yeni üretmeye baþladýðý, tam buðdaydan yapýlan köy ekmekleri ve kepekli ekmekleri tüketmemiz hem kendi saðlýðýmýz, hem de saðlýklý nesiller yetiþtirmemiz açýsýndan önemli bir unsurdur.

EKMEÐÝ KENDÝNÝZ DE YAPABÝLÝRSÝNÝZ

Aslýna bakarsanýz asýl makbul ve saðlýklý olan ekmek, besin deðerini yitirmeyen doðal buðdayýn çekilip, unuyla yapýlan orijinal ve gerçek siyah ekmektir. Ben bu siyah ve doðal ekmeði sürekli yaptýrýp, her zaman bunu tüketirim. Siyah ekmeði sürekli arabamda taþýr, her gittiðim yere götürür ve evimde de sürekli bunu yerim. Siyah ekmeði yaptýrma olanaðý olamayanlar memleketlerinden getirtecekleri tam buðdayla veya deðirmenlerde çektirilen buðdaylar ile içine bir miktar da çörek otu ekleyerek kendi fýrýnlarýnda piþirebilirler. Mutlaka deneyin...


OSMANLI'DA EKMEÐE VERÝLEN ÖNEM

Osmanlý döneminde, Ýstanbul'un günlük ekmek ihtiyacý için buðdaylar devletin depolarýnda saklanýr, un emrinin teftiþ edildiði Unkapaný'nda tartýlan un, imaretler, kýþlalar, kent fýrýnlarýna taþýnýrdý. Ekmeðin fiyatý devlet tarafýndan belirlenirdi Hileyle eksik ekmek çýkartan fýrýncýlara para cezasý, halkýn önünde falakaya çekilme, fýrýn önünde kulaðýndan duvara mýhlanma gibi cezalar verilirdi. Ekmek , tabbah ve elekçiler tarafýndan hazýrlanýp piþirilirdi. Piþirilen ekmeði muhafaza eden kiþi Kilercibaþýydý. Ýstanbullu ekmekçilerin ve uncularýn ambarlarýnda altý aylýk zahire bulundurma zorunluluðu vardý. Fýrýncý esnafý her gün halis beyaz ekmek hamuru yoðurmak, kývamýnda piþirmek, doðru tartmak ve belirli bir fiyattan satmak zorundaydý. Fýrýncý hiçbir nedenle fýrýnýný kapatamazdý. Kefilsiz ekmekçilik yapýlamýyordu. Fýrýncý bir suç iþlerse kefili de sorumlu tutuluyordu. Eðer kadý uygun görürse, fýrýncý iþini baþkasýna satmak ve devretmek zorundaydý.

Ekmeðe hürmet ediniz. Çünkü ekmek, semavat ve arzýn bereketidir. Kim sofradan düþen kýrýntýlarý yerse affolunur. (Hadis-i Þerif)
Gönderen: 28.09.2006 - 09:01
Bu Mesaji Bildir   tutkunadem üyenin diger mesajlarini ara tutkunadem üyenin Profiline bak tutkunadem üyeye özel mesaj gönder tutkunadem üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
herdem su an offline herdem  
365 Mesaj -
Ekmeðe hürmet ediniz. Çünkü ekmek, semavat ve arzýn

bereketidir. Kim sofradan düþen kýrýntýlarý yerse affolunur. (Hadis-i Þerif)



Bununla ilgili kýsa, yaþanmýþ bir olay eklemek istiyorum.

Bir Aile akþam yemeklerinde hangi model araba alalým,acaba

mercedes mi olsa diye konuþurlar ve yemekten sonra bir Mübarek

Zatýn sohbetine katýlmak için evlerinden ayrýlýrlar.O Mübarek Zat

sohbetine baþlar bir müddet sonra yemek için birþeyler ikram

edilir ve toplu halde yenilir.Yemek bittikten sonra Mübarek

evlerinde araba almak, mevzusunu konuþan kiþiye döner ve yere

dökülen ekmek kýrýntýlarýný pamaðýyla toplayýp aðzýna götürür

ve "bunlarýn herbiri bir mercedes'tir "der.

Yani dünyadaki nimetlerimizin artmasý þükrümüze baðlýdýr.

Rabbim hepimize verdiði nimete þükretmeyi nasip etsin ve israf

etmekten korusun.

Selam Ve Dua Ýle

Gönderen: 28.09.2006 - 09:18
Bu Mesaji Bildir   herdem üyenin diger mesajlarini ara herdem üyenin Profiline bak herdem üyeye özel mesaj gönder herdem üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1533 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
husameddin (47), halk yolcusu (37), Habibetti21 (37), aysani (50), kardelen__571 (35), hasan_el_benna (42), aslanþamil (44), caylak ali osma.. (51), vural (50), mero (), ByNet (54), enginbey (49), veleye5 (28), yazitura (45), betulonur (41), NiSA (47), aliavlamaz (37), adler42 (46), 0730sahin (43), ercan58 (41)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.89957 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.