0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » A I L E / E Ğ İ T İ M / S A Ğ L I K » SAĞLIK & SPOR » TUMOR VE KANSER

önceki konu   diğer konu
1 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
cengiz. su an offline cengiz.  
TUMOR VE KANSER
126 Mesaj -
Kanser, bir tümör hastalýðýdýr; kalp ve dolaþým bozukluklarýndan sonra öldürücü nitelikteki hastalaklarýn ikinci sýrasýnda yer alýr. Tümör hastalýklarýnýn giderek yaygýnlaþmasý, hastalýðýn ilk belirtilerini konusunda bilgilenmeyi gerektirir. Çünkü, ancak ilk belirtilerin zamanýnda farkedilebilmesiyle gerekli ve etkili tedbirler alýnabilmektedir,
Tümörler selim ve habis olarak ikiye aynlýr
Zararsýz, yani selim tümörler yapý ve sýralanýþlarýna göre ana dokuya çok benzerler. Geliþimleri yavaþtýr ve belirli bir büyüklüðü ulaþtýklarýnda geliþimleri durur. Boynuzsu tabakaya benzer bir kapsül, selim tümörleri çevreler. Çevredeki saðlam dokular yanlara doðru itilirler, ama bundan baþka bir deðiþme görülmez. Eðer çevre dokularý geniþleyecek yer bulamazsa (mesala kafatasý içi) bu tümörler de öldürücü olabilirler. Yað dokusu tümörleri (lipom), kas müköz zarýndan türeyip büyüyen oluþumlar (polip) ve damarlarda oluþan tümörler (anjiyom) selim tümörler sýnýfýna girerler.
Habis tümörleri geliþmemiþ hücreler oluþtururlar ve hýzla çevredeki saðlam dokulara doðru yayýlýrlar. Habis tümörler þu vasýflarý gösterirler:
- Durmadan geliþir. Komþu dokulara yayýlýr.
- Çevre dokularý yýkar.
- Yavru tümörler oluþturur. Lenf ve kan damarlarý yoluyla ikincil odaklar yaparlar. Buralarda da büyümelerini sürdürürler.
Habis tümörler yayýlarak hayati önem taþýyan vücut fonksiyonlarýnýn önlenmesine ve önemli organlarýn yýkýmýna yol açarak ölüme sebep olurlar.
Epitel dokuda oluþan habis tümörler kanser adýný alýrlar.
Kanserin Teþekkül Sebepleri: Bu konuda söylenenlerin çoðunluðu yalnýzca ihtimallerdir. Ancak bazý kanser cinslerinin, özellikle meslekle ilgili kanserlerin teþekkül sebeplerini tespit etmek mümkündür. Kati olan tek þey, kanserin oluþumunda birçok faktörün rol oynadýðýdýr.
KANSERÝN UYARICI ÝÞARETLERÝ
Amerikan Kanser Derneði'ne göre eðer bu yedi uyarýcý iþaretlerden birine sahipseniz, hemen doktorunuza danýþýn.
* Büyük abdeste veya küçük abdeste çýkma alýþkanlýklannda deðiþiklik.
* Ýyiþlemeyen yaralar.
* Alýþýlmasýn dýþýnda kanama ve akýntýlar.
* Göðüste veya vücudun Herhangi bir baþka yerinde sertleþme veya kitle.
* Hazýmsýzlýk veya yutma güçlüðü.
* Herhangi bir siðil veya bende belirgin bir deðiþme.
* Rahatsýz edici öksürük veya ses kýsýklýðý.

Kansere sebep olabilecek çevre etkileri üç grupta toplanabilir
1. Kimyasal Faktörler: Katran, pas, zift, mineral yaðlar, anilin ve türevleri, parafin, benzol ve bileþikleri sayýlabilir. Büyük þehirlerde görülen çok miktardaki akciðer kanserlerinde, sigara dumaný ile alýnan tütün zifti veya içinde ziftli maddeler bulunan havanýn solunmasý sebep olarak gösterilmektedir. Hava kirliliðinin mesul etkenleri asfaltlar, kömür dumanlarý, egzoz gazlarýdýr.
2. Fiziksel Faktörler: Görünmeyen ýþýnlar (röntgen ve radyum) sayýlabilir.
3. Mikroorganizmalar: Viruslarýn kanser yapabileceði iddiasý ispatlanmamýþtýr.
Kanser Belirtileri: Kanamalar (tükrükte, balgamda, dýþkýda, idrarda ve rahimde), organizma bozukluðu (yutma güçlüðü, kusma, ishal, idrar zoru ve deri üzerindeki benlerin geliþim göstermeleri), bazý organlardaki sert oluþumlardýr. Bu belirtiler ortaya çýktýðýnda hemen bir doktora baþvurmalý ve gereken kontroller yapýlmalýdýr. Günümüzde kesin teþhis ve tedavi imkanlarý oldukça arttýðýndan, erken tanýnan birçok vak'a þifa bulabilmektedir.
Ýsanlarda en çok görülen kanser türleri; erkeklerde akciðer, mide ve barsak, kadýnlarda meme ve rahim kanserleridir. Kanser her yaþta görülebilirse de en çok 40 yaþýn üzerînde rastlanmaktadýr.
Kanser Tedavisi: Habis tümörlerin ameliyatla çýkartýlmasý ve ýþýnlama tedavisi bugün için uygulanan en geçerli metodlardýr. Yemek borusu, mide, barsak, safra kesesi, böbrek bronþlar ve akciðer kanserlerinde ameliyat daha sýk uygulanýr. Buna karþýlýk deri, dudak, gýrtlak, idrar yollarý, penis, diþi üreme organlarýnda görülen kanserlerde ýþýnlama tedavisiyle müsbet neticeler saðlanmaktadýr. Ancak, tümörün yayýlmasý halinde kanserli organýn mutlaka ameliyatla çýkarýlmasý gerekir.
Kanserden korunma yollarý: Kanserden korunabilmek için, þüpheli durumlarda hiç çekinmeden doktora muayene olmak ve saðlýklý bir hayat sürdürmek gereklidir. Kanser ne kadar erken teþhis edilirse, kurtulma þansý da o kadar artar.
* Meslek kanserlerini önlemek için iþ saðlýðýna dikkat etmek þarttýr.
* Suni maddelerin katýldýðý konserve yiyecekler kullanýlmalýdýr.
* Sigara içenlerde genellikle dudak, dil, gýrtlak, yemek borusu ve mide kanseri görülebilmektedir.
* Alkol ve çok sýcak yiyecek-içecekler de devamlý alýndýklarý takdirde, mide kanserlerinin sebebi olabilmektedir.
* Aþýrý beslenmeden kaçýnmalýdýr. Çünkü þiþmanlarýn kansere yakalanma ihtimalleri daha fazladýr.
* Yiyecekler, yararlý maddelerine zarar verilmemesi için fazla ýsýltýlmamalýdýr.
* Piþmiþ yemeklerden önce çið sebze veya meyve yenmelidir.
* Beyaz ekmek yerine kepeklisi tercih edilmelidir.
* Hayvanî yaðlar yerine nebati yaðlar yeðlenmelidir. Ayrýca yoðurt, ayran ve soya esaslý besin maddelerine önem vermelidir.
* Açýk hava, güneþ, su ve hareketlilik metobolizmayý olumlu yönden etkiler. Sýcak su banyolarý hayat fonksiyonlarýný arttýrýcý bir araçtýr.
* Ölçülü yapýlacak egzersiz kan dolaþýmým, solunumu düzenler ve metabolizmayý canlandýrýr.
* Hormon salgýsýnýn düzenlenmesi için sessizlik ve istirahat þarttýr. Þehir yaþantýsýnýn sebep olduðu kronik yorgunluklar en önemli problemlerden biridir.
* Saðlýklý hayat için yeterli ve düzenli uyku, gezi ve gerginliklerin giderilmesi önemlidir.
* Müslüman ülkelerdeki kadýnlarda rahim kanseri, diðer memleketlere göre daha az görülür. Bunun sebebi, müslüman erkeklerin sünnetli oluþudur. Yine çocuðunu emzirmeyen kadýnlarda meme kanseri, emzirenlere oranla çok daha fazla görülmektedir.
* Güneþ ýþýðýna aþýrý ve devamlý maruz kalma da cilt kanserinin baþlýca sebebidir.

Doç.Dr.Sefa SAYGILI, "Aile Saðlýðý Ansiklopedisi", Zaman Gazetesi, C.1-2


Mesaj 1 kez düzenlendi. En son cengiz. tarafından, 01.10.2005 - 21:04 tarihinde.
Gönderen: 01.10.2005 - 20:59
Bu Mesaji Bildir   cengiz. üyenin diger mesajlarini ara cengiz. üyenin Profiline bak cengiz. üyeye özel mesaj gönder cengiz. üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 802 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
bcýng&#253.. (48), cguray (44), é ismail é (55), FatihBaba (49), Haci 1953 (71), Irina (59), Bidik (60), Habip35 (66), arayış (55), GönülDostu23 (40), Karabey (49), hayrunisa (40), necati52 (54), mfcandas (45), cem55 (55), orhan karasu (37), smasher (41), aliturac (49), firdevs (41), maygen (41), kuyumcu (55), gýyas (60), Kore53 (71), eren58 (47), RaMo_CaN (52), coolboy (53), mtg_turk (55), NURYÜZLÜM (30), S67 (35), gökhan dalc&yac.. (31), mycolor (52), Setna (47), h_ethem (55), kudret35 (52), gunesay (53)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.69550 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.