0
0
0
0
Forum Giris Giris Üyeler Ekibimiz Arama
Toplam Forum: 69     ***     Toplam Konu: 30100     ***     Toplam Mesaj: 148193
  
  Beni hatırla
Forum Anasayfa » DİĞER KONULAR » Helal haram listesi   Cevap Ekle

önceki konu   diğer konu
2 okunmamış mesaj mevcut (Acik)
Sayfa (1): (1)
Gönderen
Mesaj
aybalam su an offline aybalam  
Helal haram listesi Alinti ile cevapla
137 Mesaj -
Ýslami açýdan Yiyecek Katký Maddeleri ve Organik Maddeler


Son deðiþiklik 22. 1. 2000, Sürüm 1.1

(Almancadan çeviri)


Keywords: Helal, Haram, Katký Maddeleri, Islam


--------------------------------------------------------------------------------

Giriþ
Bu sayýfa endüstrýyel olarak üretilen yiyecek maddeleri ve diðer mahsurlu maddeleri aydýnlatmak maksadý ile hazýrlanmýþtýr. Yakýn zamanýmýza kadar, müslümanlar hangi yiyeceðin helal veya haram olduðuna kolayca karar verebiliyordu. Kuran bize kolay anlaþýlýr kurallar bildirmiþtir. Yakýn zamanýmýzda geliþen yiyecek endüstrisi, gittikçe yaygýnlaþmakta ve klasik yiyecekleri eski yöntemler yerine yeni tekniklerle üretmektedir (örneðin ekmek). Bunun yanýnda, niteliði bilinmeyen birçok yeni yiyecek çeþidi ortaya çýkmýþtýr (Coca Cole, Ciklet vs.). Bu durum müslüman tüketiciyi kolayca çözemediði iki soru ile karþý karþýya brakmýþtýr:

Yiyecek helal mi?
Yiyecek saðlýða zaralý mý?

Ikinci soruya yanýt verebilecek birçok "web sahifesi" bulunduðundan, bu sahife sadece islami açýdan "bu yiyeceðin içinde ne var?" sorusuna cevap bulmaya çalýþacaktýr. Katký maddelerinin helal/haram olarak sýnýflandýrlýlmasý sadece alimler tarafýndan sonuçlandýrýlabileceðinden ve bu sahifeyi belli bir mezheb fýkhýna baðlamak istemediðimden, maddeleri bir sýnýflandýrmaya tutmayacaðým. Fetva konusunda, lütfen güvendiðiniz bir alime baþvurunuz.

Bu sahife nisbeten yeni olduðundan ve tercüme edildiðinden bazý hatalar içerebilir. Bu konuda bilginiz varsa ve katkýda bulunabilecekseniz veya hata bulduysanýz, lütfen sahife sonundaki adresime bir ileti gönderiniz.

Kaynakça malesef genellikle Türkçe deðildir. Bazý web-adresleri zamanla deðiþmiþ veya geri çekilmiþ olabilir.

Sahife özellikle Avusturya, Almanya ve Isviçredeki Türkler'i düsünerek tercüme edilmiþtir. Ancak Türkiye'de de son zamanlarda pek çok bati ürünü ithal edildiðinden, bu ülkede Müslümanlarin da iþine yarayabilir.

Sahife aþaðýdaki bölümlere ayrýlmýþtýr:

Katký maddeleri (E-numaralarýgöz kırpma
E-numarasý olmayan maddeler
Bazý yiyecekler için ayrýntýlý açýklama
Ilaçlar
Diþ macunu
Sabun, þampuan, kosmetik maddeler
Bu bilgiler tamam mý?
Son Söz
Kaynakça


--------------------------------------------------------------------------------

Katkýmaddeleri (E-Numaralarýgöz kırpma
Katký maddeleri, hazýr yiyeceklere katýlan ilave (yardýmcýgöz kırpma maddelerdir [GuE].


Katký maddeleri, yardýmcý maddeler olarak kullanýlýr. Bu maddeleri tüketiciye belli standartlar dahilinde tanýtmak maksadýyla her madde için bir numara belirlenmiþtir. Avrupada Topluluðunda bu numaralar 'E' harfi, 3 veya 4 basamaklý bir sayý ve gerektiðinde ilave bir küçük harf ile oluþturulur. Katký maddelerinin belirtilme sýrasý, katký miktarlarý (aðýrlýk) ile orantýlýdýr. Yýyecek endüstrisi kullandýðý katký maddelerini ambalaj üzerinde belirtmek zorundadýr. Ancak, endüstri (muhtemelen yasama organlarý üzerindeki tesiri sayesinde) bazý istisnalar elde etmiþtir. Zira bildirim zorunluluðu 10cm2 den küçük ambalajlar için geçerli deðildir. Meyve, sebze, peynir, tereyað, kaymak gibi taze yiyeceklerde bildirme zorunluluðu yoktur [AK]. Aromalar sadece tabii veya suni þeklinde kimyevi içeriðini ortaya koymadan sýnýflandýrýlabilmektedir. Tabii aromalar fiziksel, enzim veya mikrobik metodlarla elde edilmektedir [AK]. Çiklet, þeker gibi hemen hemen tamamen katký maddelerinden oluþan bazý yiyeceklerde -akla tamamen ters olarak- katký maddelerini belirtme zorunluluðu yoktur. Ambalajlanmayan yiyeceklerde (mesela ekmek) nelerin kullanýldýðý ise tamamen karanlýkta kalmaktadýr. Bir diðer problem -ABD de böyle deðil-, katký maddelerini belirtme zorunluluðunun sadece üreticinin kendi kattýðý maddelere mahsus olmasýdýr. Mesela bir fýrýn, deðirmenin una kattýðý maddeleri belirtmek zorunda deðildir. Ýslami açýdan mahsurlu baþka bir konu da üretim metodlarýnýn açýk olmamasýdýr. Zira yiyecekte sonuçta üretim sýrasýnda kullanýlan bir madde bir eþik deðerin altýnda kalýyorsa belirtilmemektedir. Gelecekte gen teknolojisi yepyeni sorular oluþturmaktadýr (örneðin domuz genleri) [Reg].


Aþaðýdaki tabelalarda bu güne kadar tesbit edebildiðim, hayvani kaynaklý olabilen katký maddelerini kapsamaktadýr. Maddelerin birçoðu deðiþik yöntemlerle elde edilebildiðinden, kaynaklarýný kesinlikle belirlemek mümkün deðildir:


Çok mahsurlu maddeler (domuz olma ihtimali yüksek).


Numara Adý (almanca) Kaynaðý Kullanýldýðý yerler (örnekler)
E153 Kohlenschwarz [GuE], [VUK], [Hot] Organik maddelerin kömürleþtirilmesinden Peynir kabuðu
E422 Glycerin [GuE], [Hal], [Kos], [VUK] Gliserin (yaðdan elde edilir) Pasta, unlu yiyecekler, vs.
E471 Mono- und Diglyceride von Speisefettsaeuren [GuE], [Hal], [VUK], [Kos] Her türlü yaðdan muhtelif (emülgator)
E472a-f Mono- und Diglyceride von Speisefettsðuren verestert mit verschiedenen Saeuren [GuE], [Hal], [VUK], [Kos] Her türlü yaðdan muhtelif (emülgator)
E473 Zuckerester [VUK] þeker ve yað asitlerinden Alkolsüz aperetif, dondurma, tatlý, hazýr çorba, kahve beyazlaþtýrýcý (otomatlarda süt yerine)
E474 Zuckerester und Glycerin mit Fettsäure und Zucker verestert [VUK], [Hal], [Kos] Gliserin ve yað asitlerinden Alkolsüz aperetif, dondurma, tatlý, hazýr çorba, kahve beyazlaþtýrýcý (otomatlarda süt yerine)ö muhallebi, pasta vb.
E475 Polyglycerinester [VUK], [Kos] Gliserin Muhallebi, pasta vs.
E913 Wollfett [GuE] Kuzu yünü Pasta kaplamak için, þekerler
E920 L-Cystein, L-Cysteinhydrochlorid [VUK], [Kos] Ýnsan, domuz ya da at kýlýndan yapýlýr Unlu maddeler ("semmel" gibi)
E921 Cystein/Cystin [Lis]] Ýnsan veya domuz kýlýndan Un, ekmek, ilaç
E1100 Amylase [Hot] Bakteri, küf mantarý, domuz midesi Meþrubat, ekmek, unlu maddeler


Hayvandan elde edilebilen maddeler:

Numara Adý (almanca) Kaynaðý Kullanýldýðý yerler (örnekler)
E160a Beta-Apo-8 Carotinal [VUK], [Hot] Bitkisel, sentetik veya hayvani (nadiren) Bisküvi, margarin vs.
E160f Beta-Apo-8 Carotinsäureethylester [VUK], [Hot] Bitkisel, sentetik veya hayvani (nadiren) Bisküvi, margarin vs.
E210 Benzoiksäure [GuE] Bitkisel veya hayvani (nadiren) Sebze ve meyve konserveleri, mayonez
E252 Kaliumnitrat [VUK], [GuE] Bitkisel, sentetik veya hayvani (nadiren) Peynir, et, balýk
E325 Natrium lactat [VUK], [GuE] - Peynir, Bisküvi vs.
E326 Kalium lactat [VUK], [GuE] - Hazýr yemekler, pasta vs.
E327 Calcium lactat [VUK], [Kos], [GuE] - Hazýr yemekler, pasta vs.
E430 ? [VUK] - -
E431 Poly-ethilen(40)stearat [VUK] - -
E432 polyoxyethyl-sorbitan-monolaureat(20) [VUK] - -
E433 polyoxyethyl-sorbitan-monooleat(80) [VUK] - -
E434 polyoxyethyl-sorbitan-monopalmitat(40) [VUK] - -
E435 polyoxyethyl-sorbitan-monostearat(60) [VUK] - -
E436 polyoxyethyl-sorbitan-tristearat(65) [VUK] - -
E470a
-b
Mg- Salze der Fettsäuren(-b) [VUK] - Kek, patates çipi
E476 Polyglicerin, Polyricinoleat [VUK] - "Aufstrich", soslar
E477 Propylenglycolester von Speisefettsäuren [VUK] - -
E478 ? [VUK] - -
E479b Thermooxidiertes Sojaöl mit Mono- und Diglyceriden [VUK] - Kýyartma yaðlarýnda
E481 Natriumstearoyllaclyl-2-lactat [VUK] - -
E482 Calciumstearoyllaclyl-2-lactat [VUK] - -
E483 Searoyltartrat [VUK] - -
E491 Sorbitan-monostearat [VUK] - -
E492 Sorbitan-tristearat [VUK] - -
E493 Sorbitan-monolaureat [VUK] -
E494 Sorbitan-monooleat [VUK] - -
E495 Sorbitan-monopalmitat [VUK] - -
E570 Stearinsäure [VUK] Yaðdan çiklet, muhtelif yiyecekler
E572 Salz der Stearinsäure [VUK], [Kos] Yaðdan mutelif
E585 Eisen (II)-lactat [VUK] - Siyah zeytin
E620 Glutaiminsðure Aminoasit Tat verici olarak muhtelif hazýr yiyeceklerde
E631 Natriuminosinat [VUK] - Tat verici
E634 Kaliuminostinat - -
E635 Dinatrium-5-ribonucleotid [VUK] - -
E640 Glycin und Natriumsalze [VUK] - -
E907 Mikrokristalline Wachse [Hot] Endüstriyel yað artýklarýndan Suni balmumu kaplamalarý


Kabuklu deniyz hayvaný, bit, bakteri gibi kaynaklardan elde edilebilen maddeler:

Numara Adý (Almanca) Kaynaðý Kullanýldýðý yerler (örnekler)
E120 Echtes Karmin (Cochenille) [Kos], [GuE], [Hot] Kýrmýzý bit Ýçki, Pasta, yoðurt
E161a Xanthophylle/Flavoxanthin [VUK] Sentetik, bitkisel veya küçük yengeçlerden Bisküvi
E234 Nisin [Hot] Bakterilerden Konserve, margarin, çocuk mamasý.
E270 Milchsäure [VUK], [GuE], [Hot] Bakterilerden Turþu, konserve, meþrubat, margarin, çocuk mamasý, salata sosu, yumuþak margarin.
E415 Xanthan [Hot] Þeker ve bakteri fermentasyonundan Konserve, margarin, çocuk mayasý, meþrubat, bisküi, salata sosu, yumuþak margarin
E904 Schelllack [GuE] Bir bit türünden Portakal gibi meyveleri kaplamak için
E1102 Glucoseoxidase [Hot] Küf mantarý Meþrubat, soslar




--------------------------------------------------------------------------------

Sýnýflandýrýlmamýþ maddeler
Aþaðýdaki maddeler hayvan menþei olabilir:

Ýsim Kaynaðý Kullaným alaný
Albumin [Kos], [Lis] - -
Ambergris [Kos] Balina -
Backmittel [Leb] (Kabartma tozu) Niþasta, Enzim Ekmek ve unlu maddeler
Backtriebmittel [Leb] (Kabartma maddesi) Backpulver, Kül Unlu maddeler
Catalase [Kos] Sýðýr karaciðeri -
Civet [Kos] Kedi Meþrubat, dondurma, unlu maddeler, çiklet
Colin Bitartrate [Kos] Hayvani doku Vitamin-B (komplex)
Collagen [Hal], [Lis] - -
Enzyme [Hal] (enzimler) - -
Glycerol [Hal], [Kos] - -
Glycogen [Hal] - -
Hormone [Hal] - -
Hydrolized animal protein [Hal], [Lis] - -
Kalziumstearat [Kos] - -
Kalziumstearollactylat [Kos] - -
Käseferment (Rennet) [Kos](Peynir mayasýgöz kırpma Dana midesi Peynir
Kolestrol [Hal] - -
Lysin-L und -DL [Kos] Kan, casein -
Mehlbehandlungsmittel [Leb] (Und katký maddesi) Ascorbikasit ve Aminoasit Unlu maddeler
Mittel zur erhaltung der Rieselfähigkeit [Leb] (Yapýþmayý önleyici madde) Gelbe Blutaugen, tuz ve sodyumkarbonat Kum halindeki yiyecekler
Oleic-Säure[Kos] Yaðlardan -
Oxysterin[Kos] Gliserid, Stearikasit -
Pepsin [Hal] Domuz midesinden ya da sentetik olabilir (genellikle) Peynir mayasý
Phospholipide [Hal], [Kos] Domuz midesinden olabilir Peynir mayasý
Schaumverhüter [Leb] Yaðlardan Patates çipi, reçel
Sodium Propionate [Kos] Peynirden/TD> -
Stabilisatoren [Leb] Jöle ve pekleþtirici maddelerden Muhallebi, yoðurt vb.


Bunun dýþýnda [Lis] kaynaðýnda, daha kapsamlý bir liste bulabilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Bazý yiyecekler için ayrýntýlý açýklama

Dondurma
Hemen hemen her dondurma temel maddesinde emülgatörler ihtiva eder. Bunlar genellikle mahsurlu E471/472 sýnýfýndandýr. Meyve, çikolata vb. ilaveler ise birçok defa içki ve baþka mahsurlu katký maddeleri ihtiva etmektedir. Satýlamayan dondurmalar genellikle yeni imal edilenlere katýlmaktadýr. Özellikle çikolatalý dondurma, baþka nevi eski dondurmalarý iyi maskelemektedir![Ice]


Meþrubatlar
Muhakkak E-Listesini gözden geçiriniz [Sof]].


Çiklet
Varsa, mutlaka E-numaralarýný kontrol ediniz.


Meyve, sebze
Portakal, elma ve uzak ülkelerden gelden meyveler genellikle koruyucu maddelerle kaplanmaktadýr. Soyarak yeyiniz.


Küp þeker
Bazý iddialara göre, hayvan kemiði-unu ihtiva etmektedir! Araþtýrýnýz.


Ýlaçlar
Birçok ilaç kapsülü hayvani maddelerden yapýlmaktadýr [Bra]. Özellikle antibiyotik haplar jelatinden yapýlmýþ kapsüller içine konmaktadýr. Jelatin her türlü kemik iliðinden (fakat özellikle domuz iliðinden) elde edilmektedir. Bir kapsülün hayvani olup olmadýðýný tesbit etmek için, midede mi yoksa barsakta mý eriyen bir ilaç olduðunu araþtýrýnýz. Barsakta eriyen ilaçlar, mideden açýlmadan geçtiði için, dayanýklý kapsüllere konmaktadýr. Bunlar genellikle sentetik maddelerden yapýlmaktadýr edilmaktedir.

Jelatinden yapýlmýþ bir ilaç kapsülünden çýkarýlýp içilebilir mi? Ýlacýn kapsülünden çýkarýlýp içilip içilemiyeceði ilacýn neviine baðlýdýr. Bu konuda güvenilir bir doktorunuza danýþýnýz. Mümkünse draje halinde bulunan benzer bir ilacý kullanýnýz.

Bunun dýþýnda aþaðýdaki mahsurlu maddeleri tesbit edebildim: Adrenalin Domuz ve diðer hayvanlar [Ani]
Amylase Domuz pankreasý [Ani]
Duodenum Sýðýr veya domuz sindirim sisteminden [Ani] Bazý vitaminlerde bulunur [Ani]
Jelatin Hayvani [Ani]
Hayvani yað Her çeþit hayvandan [Ani]



Diþ macunu
Diþ macunlarýnda sýk sýk domuz yaðýndan elde edilen maddeler kullanýlmaktadýr. Bazý yahudi dernekleri, amerikada koþer diþ macunlarýnýn listesini ilan etmiþlerdir. Haliyle bu listeler avrupadaki mallar için kapsamamaktadýr.

Korunmak için mümkün mertebe bitkisel kaynaklý diþ macunu kullanýnýz . Diþ macunu kullanýmýný azaltmak için daha sýk misvak kullanýlabilir.

Mahsurlu maddeler:

Domuz kýlý (Tabii kýldan yapýlan fýrçalar) [Ani]

Jelatin[Ani]


Lard (Domuzyaðýgöz kırpma [GR]

Lauryl ve Sorbit [Lis]


--------------------------------------------------------------------------------

Sabun/þampuan/Kosmetik maddeler
Günümüzdeki ürünlerin pek çoðu (hayvani) protein ihtiva etmektedir. Bu proteinler, mezbaha artýklarýndan, kandan veya leþ (ev)hayvanlardan üretilmektedir.


Aþaðýdaki maddeler mahsurludur:


Amino asit domuz ve dieðer hayvanlar [Ani]
Amylase Domuz pankreasý [Ani]
Hayvani yað Her çeþit hayvandan [Ani]
Arachidonic asit Yaðlý hayvanlarýn ciðer, beyin, beze ve yaðýndan [Ani]
Aspartik asit Hayvani, bitkisel veya sentetik olabilir [Ani]
Benzoik Asit Bitkisel veya hayvani [Ani]
ß-Carotin Bitkisel veya hayvani olabilir [Ani] (boya olarak kullanýlýr) [Ani]
Betaine. Yaðdan edle edilir, hayvani olabilir [Ani] Sabun, þampuan, kosmetik maddeler [Ani]
Bone black(kemik karasýgöz kırpma Hayvan kemiðinden [Ani] (Sürmede) [Ani]
Carmin Bir nevi bitten [Ani] (ruj) [Ani]
Cholesterin Hayvani kaynaklý [Ani] (krem, þampuan vs) [Ani]
Cysteine, L-Form. Cystine Ýnsan yada domuz kýlýndan elde edilen bir amino asit [Ani] (þampuan ve kremler) [Ani]
Domuz kýlý (Tabii kýldan yapýlan fýrçalar) [Ani]
Gliserin Genellikle hayvan kaynaklý [Ani] Sabun, þampuan vs. [Ani]
Hide glue Kaba bir Jelatin [Ani]
Hydrolized animal protein Hayvan proteini [Ani] Sabun, þamouan vs. [Ani]
Jelatýn Hayvani [Ani]
Keratin Týrnak, kýl [Ani] þampuan, losyon vs [Ani]
Lard Domuz yaðý [Ani] her türlü kosmetik [Ani]
Lipoids/Lipids Hayvani olabilir [Ani]
Metionine Proteinden elde edilir Kremlerde [Ani]
Mono. ve Diglycerides Genellikle hayvan kaynaklý [Ani]
Mzrýstýc asit Hayvani olabilir. Yaðdan elde edilir [Ani] þampuan, krem [Ani]
Nucleýc asit Her nevi hücrelerden [Ani] þampuan, Vitamin [Ani]
Oleýc acid Oleth-2, -3, -20, etc. Oleyl Alcohol. Oleamine. Oleyl -
Palmitic acid Bitkisel veya hayvan kaynaklý [Ani] Sabun, krem, traþ losysonu [Ani]
Panthenol Bitkisel veya hayvan kaynaklý [Ani] Sabun, Vitamin [Ani]
Placenta Hayvani [Ani] Krem, þampuan [Ani]
Polypeptides Hayvani [Ani]
Polysorbates Yaðlý asitlerden [Ani] Kosmetik maddeler [Ani]
Progesterone Hayvani veya sentetik kremler [Ani]


[Lis] kaynaðýnda, daha kapsamlý bir liste bulabilirsiniz.


--------------------------------------------------------------------------------

Diðer Kullaným alanlarý
Pul yapýþkaný hayvani maddeler ihtiva edebilir. Ihtiyaten pul arkalarýný yalamayýnýz.


--------------------------------------------------------------------------------

Bu bilgiler tamam mý?
Hayýr!. Bu bilgiler kaynakcada gösterilen yerlerden alýnmýþtýr. Bu sahife sadece bir baþlangýç olup, yeni araþtýrmalara Ýnþaallah fýrsat verecektir. Katký maddelerinin neden yapýldýðýný öðrenmek hiç de kolay olmamaktadýr. En büyük problem, bir çok madde için deðiþik üretim yollarýnýn var olmasýdýr.



--------------------------------------------------------------------------------

Son Söz
Bu web-sahifesi ile alýþ verýþlerinizde size yardýmcý olabileceðimi umarým. Buna raðmen her yýyeceðin bilmecesini çözmek mümkün olmayacaktýr. En emin yöntem:

Mümkün mertebe iþlenmemiþ yiyecek almaktýr.

Arzu ederseniz kendiniz bir deney yapabilirsiniz. Evde yoðurda meyve karýþtýrýp birkaç saat bekletin. þimdi katký maddelerinin neden hazýr yiyecekler için gerekli olduðunu siz de anlayacaksýnýz.

Bir gün, aramýzdan bir gýda laboratuarý kurabilecek kimselerin çýkmasýný umuyorum. Piyasada satýlan markalarý tek tek kontrol ederek bir liste halinde bizlere alýþ veriþlerimizde bir yol gösterici hazýrlanabilir ( fakat bu iþin çok hassas ve zor olduðunu ben de kabul ediyorum).



--------------------------------------------------------------------------------

Kaynakça
Bazý adresler geri çekilmiþ olabilir.

[AK] Was steht drauf? Arbeiter Kammer Österreich, 1995
[Ani] ANIMAL INGREDIENTS A TO Z, The E.G. Smith Collective
[Bra] Do capsules and tablets contain animal products?
[GR] Gida Raporu. Hüseyin Kami Büyüközer. Nizam Yayinevi, 1992.
[GuE] GU Kompaß E-Nummern, Elmadfa, Muskat/Fritzsche, Grãfe und Unzer.
[Hal] A Guide to Halal Food Selection, Halal Foundation
[Hot] AK-Hotline (Österreich): Wie gesund sind unsere Lebensmittel?
[Ice] The Kashrus of Ice Cream, Rabbi David Senter
[Kos] Ingredients and their Uses, Rabbi Edlitz
[Lis] List of Substances Derived From Animals (rec.food.veg)
(Enthält eine sehr umfangreiche Liste tierischer Stoffe)
[Leb] Lebensmittelzutatenliste - Was bedeeuten E-Nummern?, Verbraucherzentrale Hamburg 1993
[Reg] The Food Industry, Kosher Foods, and Modern Technology, J Regenstein, C. Regenstein.
[Sof] Soft Drinks and Gelatine. The Vegetarian, Spring/Summer 1994
[VUK] Vegetarian Society UK. E Numbers, Web page 1996 (Transcript from The Vegetarian Autumn 1994)
[Wash] Waschmittel, Jörg Haidrich



--------------------------------------------------------------------------------



Tahir Saban - Avusturya, 1998
E-mail tahir.saban@mycity.at
Bu sahifeye katkýda bulunabilecekseniz veya düzeltme yapacaksanýz lütfen bir e-mail yollayýnýz!

Ana sahife





Bu sahife Microsoft Notepad ile yapýlmýþtýr.

Ana sahife





Bu sahife Microsoft Notepad ile yapýlmýþtýr.
Gönderen: 01.01.2004 - 12:11
Bu Mesaji Bildir   aybalam üyenin diger mesajlarini ara aybalam üyenin Profiline bak aybalam üyeye özel mesaj gönder aybalam üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
fican su an offline fican  
Konu icon    ... Alinti ile cevapla
13 Mesaj -
ALLAH razi olsun...

keske neler sakincali olmadigini yazsaydiniz
Gönderen: 01.01.2004 - 23:24
Bu Mesaji Bildir   fican üyenin diger mesajlarini ara fican üyenin Profiline bak fican üyeye özel mesaj gönder fican üyeyi arkadas listeme ekle Yukari
Pozisyon - İmzalar göster
Sayfa (1): (1)
önceki konu   diğer konu

  Cevap Ekle Lütfen Seçiniz:  
Şu an Yok üye ve 1451 Misafir online. En son üyemiz: Didem_
16977 üye ile 13.07.2024 - 11:50 tarihinde en fazla ziyaretçi online oldu.

[Admin | Moderator | Kıdemli Üye | Üye]
Dogum Gününüzü Tebrik Ederiz    Doğum gününüzü tebrik eder, sıhhat ve afiyet dolu ömür dileriz:
Yalvac (61), kmurrad (59), endulus (57), ercan_sw (51), erhanseyfi (64), B e t u l (52), h.t (62), zisan_gul (41), hasretkafesi (53), ahmetkb (52), mustakar01 (62), tövbekargenç (44), mekoc66 (56), ahmet_k22 (39), Abdullah-10 (57), maruf-1 (59), GuelSevdasi81 (43), inci-2 (61), maxsibilyan (45), enesny (42), ramadan48 (42), fatmaavci (62), FIRTINA 50 (56), kaptan67 (61), menzil38 (57), Hacer -72 (52), Guel (39), A H M E T (45), msk02 (47), Mehmet_Ank (63), yusufgezer (41), Aydýn Vu.. (55), Sezer (), oguzlarx27 (55), M.Riza Sekerli (54), kamanliadem (59), eva_maria (36), musab b. ümeyr (42), nurfatih (46), AhmetBayrak (56), ali öz (48), köln42 (58), xAhmetx (49), sadullahyusuf (40), abdülhamit (231), tigrisriver (45), sürmeli (41), enesertugrul (52), medsav (67), Turan64 (61), GCc_EEi (42), ahmetsait (44), alidogan1 (64), ayhanisik42 (51), sedi güngörmü&t.. (59), baha1903 (40), bünyan (59), Orbay1 (56), kaymakli-50 (58), cagri67 (52), HAKAN ERGÜT (50), ravda dostu (40), fatiha42&07 (54), mavipýna.. (59), efrailakcay (51), Bekir 38 (39), selva sehito&et.. (40), Mursid (60), turkish wolf (52)
Son 24 saatin aktif konuları - Top Üyeler
0

Copyright © ((( RAVDA.net )))  *  İrtibat   *   RAVDA Reklam Servisi   *   Tüm hakları saklıdır, izinsiz alıntı yapılamaz.
Sitemizde yayınlanan imzalı yazıların içeriğinden yazarları, forum ve yorumlardan ekleyen şahıslar sorumlu olup, kesinlikle sitemiz sorumlu değildir.
© by ((( RAVDA.net )))

Sayfa 0.66520 saniyede açıldı   

Reklamlardan
RAVDA sitesi
hiçbir şekilde
sorumlu değildir.